Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?

- Fizička hemija
- Kosmonautika
- anatomija
- arhitektura
- astronomija
- bakteriologija
- biohemija
- biologija
- botanika
- defektologija
- ekologija
- eksperimenti
- elektronika
- elektrotehnika
- energetika
- entomologija
- farmacija
- fizika
- fiziologija
- genetika
- geografija
- geologija
- građevinarstvo
- hemija
- industrija
- informatika
- ishrana
- matematika
- mašinstvo
- medicina
- molekularna biologija
- okeanologija
- paleontologija
- pivarstvo
- poljoprivreda
- povrtarstvo
- programi
- programiranje
- psihologija
- robotika
- seizmologija
- stomatologija
- svemir
- tehnologija
- termodinamika
- veterina
- voćarstvo
- vreme
- zdravlje
- zdravstvo
- zoologija
- šumarstvo

CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9112
Najnovi član: uros:dd

Najnoviji tekstovi:

slika Андреј Дробњаковић апсолутни победник на Међународној научној олимпијади у Сингапуру (matematika)
slika Naučni piknik u Arboretumu Šumarskog fakulteta u Beogradu (Festival nauke)
slika Такмичење из програмирања за ученике основних шола (programiranje)
slika Besplatne diskusije S2S iz informacione tehnologije (informatika)
slika Škola u veselim bojama, izvanredan projekat uređenja prostora u OŠ “Filip Kljajić Fića” (škole)
slika Letelica Indije sletela na Mesec (Kosmonautika)
slika Некада је градила Нови Београд, а сада у 101. Вера још трага за новим знањима (ličnosti)
slika Kako prevazići opsesivne misli? (psihologija)
slika Nova knjiga Radovana Lazarevića "Nož Marine R" (književnost)
slika Počeo Festival nauke u sklopu Sajma nauke i tehnike (Festival nauke)

REGISTRUJTE SE
i čitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijatelja
Pretraži magazin po:
priroda:::psihologija
22. mart. 2019.

10 saveta za bolje učenje, pamćenje i usvajanje jezika      Ponekad je učenje nemoguća misija, a gradivo koje treba savladati može delovati kao najteži zadatak. Ukoliko primenite ove savete, u 10 koraka biće vam olakšano učenje, pamćenje i sve to za mnogo manje vremena.
     
     

Savet 1: Učiti kraći vremenski period ali često


      Talase u kojima dolazi koncentracija treba iskoristiti i čim ona opadne treba napraviti pauzu. U naletima koncentracije najefikasnije se može učiti, tako da je ostatak vremena provedenog uz knjigu ponekad samo izgubljeno vreme. Zbog toga je često bolje učiti u kratkim vremenskim periodima koji će se ponoviti više puta i sa pauzama između. S obzirom na to da je mozgu potrebna pauza kako bi obavio sintezu proteina i usvojio informacije iz perioda učenja, bolje je odmoriti između perioda u kojima je koncentracija za učenje na visokom nivou.
      Učenje koje traje satima bez pauza nije samo dosadno nego je bespotrebno zamorno za mozak, dovodi do stresa i poremećaja koncentracije, a ništa od toga vam sigurno neće pomoći da brže i bolje naučite gradivo koje je pred vama.
     

Savet 2: Dan bez učenja – za sve ostalo


      Osim što je efikasnije učenje ukoliko je raspoređeno u više kraćih vremenskih perioda sa pauzama između kako bi se mozak odmorio do sledećeg naleta koncentracije, isto tako je bitno napraviti i dužu pauzu od jednog dana. Dan bez učenja, pa makar i u toku ispitnog roka, može biti vrlo koristan jer će doprineti da se oslobodite stresa u potpunosti, ali samo ukoliko taj dan provedete bez osećaja griže savesti što ne učite.
      Razmišljanje o drugim stvarima, o onome što vas relaksira kao i bezbrižno uživanje u danu jeste način da provedete dan pauze od učenja. U suprotnom samo ste izgubili dan za učenje.
     

Savet 3: Oslušni svoje psiho-fizičko stanje


      Umor, neraspoloženje, bes, loša pažnje – ništa od ovoga ne ide uz učenje. Mozak bi trebalo da bude opušten i odmoran kako bi upijao nove informacije i zadržao ih bez previše napora. Emocionalna nestabilnost može samo da “pomogne” da se informacije odbace i ne zadrže, pa samim tim učenje pretvara u gubljenje vremena.
     

Savet 4: Preispitivanje znanja istog dana


      Kako bi dugotrajnije ostalo zapamćeno ono što naučiš u toku jednog dana, trebalo bi to da ponoviš istog dana. Kada sebi potvrdiš određeno znanje osećaćeš se bolje i imaćeš veću motivaciju da nastaviš. Ostaviti ponavljanje naučenog gradiva za bilo koji od narednih dana nije dobro jer ćeš tada uspeti da u memoriju prikuješ samo mali deo onoga što si naučio prethodnih dana jer se u tom trenutku sećaš samo jednog dela. Tako da – nauči pa kasnije u toku dana ponovi to znanje jer će samim tim biti i kvalitetnije i sigurnije.
     

Savet 5: Odredi sebi termin za učenje


      Prema nekim naučnim istraživanjima, najbolje vreme za učenje je u periodu između 14 i 18 časova. Tada najefikasnije uče oni kojima dan počinje u 7 časova ujutru i koji imaju redovne obroke u toku dana. Naravno, u zavisnosti od toga kada ustajete i kada ležete, kakve su vam životne navike i kako vam izgleda svakodnevnica, vreme za učenje može svakome biti drugačije. Zbog toga bi trebalo uvesti sebi neki redosled obaveza u koje se svrstava i učenje i to onda poštovati. Naravno, treba uzeti u obzir već pomenute parametre koji utiču na kvalitet učenja i koji utiču i na to kada ćete učiti, jer je bitno da budete odmori, naspavani i raspoloženi za pamćenje novih informacija.


     

Savet 6: Teži zadaci za lakše učenje


      Mnogi sportisti se prilikom vežbanja fizički preopterete kako bi krajnji rezultat delovao kao nešto lako. Isti ovaj princip može se primeniti i u učenju. Ukoliko radite dodatne zadatke koji su teži i podrazumevaju povezivanje komplikovanijeg gradiva, onda redovni zadaci deluju znatno lakše.
     

Savet 7: Uredi svoju okolinu


      Ukoliko ti je potrebno da, dok učiš, imaš posebne uslove, onda se potrudi da tako i bude. Da sebi olakšaš učenje, obezbedi sve što ti je potrebno, da li je to određena jačina svetla, muzika ili tišina, hrana, svež vazduh… bilo šta. Kako ti ne bi sitnice koje su ti u okruženju odvlačile pažnju od učenja, pobrini se da sve u okolini bude u skladu sa tvojim potrebama. Na taj način svaki put će ti biti lakše da učiš a i rezultati će se videti.
     

Savet 8: Bez panike kada opadne tempo učenja


      Ne mogu sve stvari istom brzinom da se zapamte. Za nešto što je možda udaljenije od naših interesovanja treba nam više vremena kako bismo shvatili i zapamtili. Zbog toga nekih informacija ne možemo tako lako da se setimo, što nije odlika niske inteligencije niti bilo čega sličnog. Jednostavno, mozak u slojevima slaže informacije i znanja koja prihvata, tako da do nekih informacija iz donjih slojeva je nekad malo teže doći.
      Lek za teško prisećanje gradiva koje smo naučili pre više vremena jeste da se redovno ponavlja. Ne mora to ponavljanje da bude previše detaljno, bitno je da se barem površno prođu lekcije/teze kako bi se to znanje osvežilo i opet stavilo na “površinu” memorije mozga.
     

Savet 9: Plan učenja


      Učiti po planu je najefikasnije. Ukoliko odrediš koji deo dana ti je za učenje, onda će ti učenje postati rutina i moći ćeš da postigneš sve po planu, a možda i više. Umesto da u dnevne obaveze ubacuješ termine za učenje (jer ih u tom slučaju neće ni biti), najbolje bi bilo da zakažeš “sastanak sa knjigom” i onda to i ispoštuješ.
     

Savet 10: Realan cilj kao motivacija


      Da li ste se nekad zapitali zbog čega nekad ne uspevate da stignete do cilja, a mislite da ste dali sve od sebe? Često je odgovor na to pitanje – previsoki i nerealni ciljevi. Takvi ciljevi imaju samo kontraefekat – opada vam samopouzdanje, gubi se želja i volja. Ukoliko sebi postavite kratkoročnije, izvodljive i realnije ciljeve, preći će vam u naviku da stižete do cilja, pa razliku između jednostavnijih i komplikovanijih ciljeva nećete ni osetiti.
      Potrebno je da budete fokusirani na korake do cilja. Kada postavite jasan cilj ali isto tako vam moraju biti jasni i koraci i put do tog cilja.
     
      Izvor: fusiontecoblog.com
     
     

fusiontecoblog.com
AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

18. 10. 2022.
Vladan
- Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?
22. 09. 2022.
Vladan
- Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?
30. 06. 2022.
Vladan
- Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?
07. 06. 2022.
Vladan
- Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla
21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 25
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 25
© 1999. - 2024.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
-||-