Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?
Vladan
ID: vladan
Grad: , Srbija
Zanimanje:

Pošalji privatnu poruku

Dodaj u prijatelje

- BLOG
- SLIKE
- PRIJATELJI


SVI BLOGOVI


Godine upisa bloga: 2022 2021 2020

30. 11. 2020.
Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti


Pasivne kuće su inovacija na polju arhitekture, koja je u svetu zaživela pre dvadesetak godina. U Srbiji su je koncept pasivnih kuća još uvek relativno novitet, jer naši ljudi mahom žive u standardnim kućama koje leti zahtevaju hlađenje, a zimi zagrevanje. Pasivne kuće mogu da promene dosadašnje poimanje grejnih sistema i uštede ogromnu količinu toplotne energije.

Passivhouse Institute, koji je osmislio ovo idejno rešenje, pasivne kuće definiše kao građevine koje imaju izrazito male potrebe za energijom za zagrevanje, te su im standardni grejni sistemi nepotrebni. Pasivne kuće se, kako sam termin navodi da zaključimo, zagrevaju pasivno, koristeći unutrašnje izvore toplote, dogrevanje svežim vazduhom i solarnom energijom putem prozora.

Šta su zapravo „pasivne kuće“?

Pasivne kuće na prvi pogled izgledaju kao svaka druga kuća. Međutim, u ovim objektima ne postoji potreba za centralnim grejanjem, niti nabavkom ogreva, jer je utrošak energije smanjen za 90%.

Gradnja pasivne kuće u mnogome zavisi od klime podneblja u kojem se gradi. Prilikom gradnje akcenat se stavlja na izolaciju zidova, a bitna je i PVC stolarija, koja mora biti perfektno ugrađena, kako bi omogućila savršenu zaptivenost doma. Na ovaj način se omogućava velika ušteda toplotne i električne energije, što se manifestuje na računima za grejanje i struju.

Karakteristike pasivnih kuća su sledeće:
-Pružaju savršen komfor tokom svih godišnjih doba.
-Savršeno su izolovane i zaptivene.
-Poseduju mehanički sistem ventilacije sa rekuperacijom.
-Kombinuju dizajn, naprednu tehnologiju i kvalitetne materijale.
-Standard su gradnje širom sveta.

Naravno, kada se spomene revolucionarni koncept gradnje pasivne kuće, neminovno je pitanje koliko to košta i da li je ušteda ekvivalentna uloženom novcu. Dobra vest je da se u gradnji pasivnih kuća koriste standardni materijali, a cena gradnje je ista kao kada se gradi klasični objekat. Ono što ih razlikuje je ideja.

Gradnjom pasivne kuće se od temelja do krova vrši kvalitetna izolacija, koja garantuje potpunu zaptivenost, kako bi gubici energije bili umanjeni za do 10x. Energija koja se utroši za zagrevanje pasivnih kuća iznosi maksimalno 15 kW/m2, a to je za do 90% manje energije u odnosu na zagrevanje standardnih objekata.

Kako pasivne kuće štede energiju?

Koncept gradnje pasivnih kuća je takav da se isključuju svi faktori koji bi mogli da dovedu do gubitka toplotne energije.

Objekat ima kompaktan oblik, čija je spoljašnja površina manja od ukupne zapremine, a prostor je maksimalno iskorišćen. Ako teren na kojem se gradi to omogućuje, objekat bi trebao da bude južno orijentisan, kako bi se postigla maksimalna iskorišćenost solarne energije. Izbegavaju se složena arhitektonska rešenja, jer su teža za izolaciju i mogu se javiti toplotni mostovi, koji otpuštaju toplotu.

Izolacija pasivnih kuća

U gradnji pasivnih kuća velika pažnja se poklanja kvalitetnoj izolaciji. Sve površine treba da budu termički izolovane materijalom debljine od 20 do 30cm, a izolacija ne sme dopustiti koeficijent prolaza toplote manji od 0.15 W/m2.

Pre nego se pristupi izolaciji potrebno je proveriti sve prolaze na kojima bi moglo da dođe do mešanja spoljašnjeg i unutrašnjeg vazduha. Prolazi moraju biti zapušeni, a unutrašnjost kuće hermetički zatvorena. Zatvaranje se vrši unutrašnjom izolacijom, folijama za zaptivanje i drvenim pločama.

Koliko je zaptivenost pasivnih kuća važna najbolje govori činjenica da u njima ne postoje klasične roletne, jer imaju kutije i trake koje prilikom spuštanja i podizanja omogućavaju prodiranje vazduha spolja u unutrašnjost kuće.

PVC stolarija je bitan deo izolacije u pasivnim kućama. Mora biti vrhunskog kvaliteta, izrađena od stakala koja ne sprovode spoljašnju temperaturu na unutrašnju stranu prozora. Prozori i terasna vrata su poznati kao „slabe tačke“ gde može doći do pojave toplotnih mostova, stoga se njihovoj ugradnji pridaje velika pažnja. Idealan odabir je PVC stolarija čija su stakla ispunjena niskoemisionim gasom argonom, koji je odličan toplotni izolator.

Kvalitetni prozori i vrata neće samo sprečiti gubitke toplote, već će propuštanjem sunčevih zraka doprineti zagrevanju doma tokom sunčanih dana.

Kako se greju pasivne kuće?

U pasivnim kućama nema klasičnih grejnih tela. Temperatura se održava uz pomoć ugrađenog sistema koji kontroliše i kvalitet vazduha. Obzirom da je prostor zaptiven, temperaturnih gubitaka nema.

Tokom zime, kada je spoljašnja temperatura niska, kada se uvodi vazduh spolja, on ne ulazi direktno u kuću. Prvo prolazi preko izmenjivača toplote, a onda zagrejan na temperaturu unutrašnjeg vazduha biva pušten unutra. U isto vreme, ustajali zagrejani vazduh se otpušta, prenoseći svoju temperaturu „svežem“ vazduhu spolja.

Isti proces, samo obrnutog sistema delovanje, se odvija i tokom leta, kada se sistem podešava na hlađenje. Svež vazduh se hladi, preuzimajući temperaturu vazduha koji izlazi iz kuće.

Iako je očuvanje toplotne energije i njena iskorišćenost na maksimalnom nivou u pasivnim kućama, zimi, kada su temperature u minusu, može biti potrebno dogrevanje. Dogrevanje može biti putem električnih uređaja ili uz pomoć ekoloških toplotnih pumpi koje crpe vodu sa velikih dubina i zagrevaju je uz pomoć solarnih panela. Toplotne pumpe se najviše uklapaju u revolucionarni koncept pasivnih kuća.

Gradnjom pasivne kuće uloženi kapital se vraća kroz osam godina, kroz uštedu na računima za toplotnu i električnu energiju. Sva ušteda koja se ostvari nakon osme godine može se posmatrati i kao „zarada“ na pasivnoj kući.



Ovo Vam se svidja! | | | Ovo Vam se ne svidja!


Tekstovi blogera vladan1 u 2020 godini:

29. 12. 2020.Šta radi armirač?0/0
30. 11. 2020.Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti1/0
23. 11. 2020.Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane1/0
06. 05. 2020.Kakva je procedura za upis u srednju školu?0/0
13. 03. 2020.Ekoloska deratizacija1/0





AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

18. 10. 2022.
Vladan
- Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?
22. 09. 2022.
Vladan
- Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?
30. 06. 2022.
Vladan
- Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?
07. 06. 2022.
Vladan
- Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla
21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane


Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 64
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 64




© 1999. - 2024.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved