Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?
Vladan
ID: vladan
Grad: , Srbija
Zanimanje:

Pošalji privatnu poruku

Dodaj u prijatelje

- BLOG
- SLIKE
- PRIJATELJI


SVI BLOGOVI


Godine upisa bloga: 2022 2021 2020

22. 09. 2022.
Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?


Herpes je uzrokovan virusom herpes simpleksa (HSV), koji se prenosi dodirom – najčešće ljubljenjem. Istraživanja pokazuju da je sedam od deset ljudi zaraženo virusom HSV1 ili HSV2 – ali samo svaki četvrti od njih će primetiti simptome herpesa. Jednom kada dobijete ovaj virus, ne možete ga izlečiti. Ostaće uspavan u vašoj koži, a vi ćete doživeti izbijanje herpesa svaki put kada ste bolesni ili vam padne imunitet.

Ove bolne rane obično traju između 7 i 10 dana i najčešće se javljaju u zimskim mesecima. Zimske temperature i jaki vetrovi imaju tendenciju da isuše usne. To može dovesti do reaktivacije virusa herpes simpleksa, što je uzrok čireva na usnama. Nedostatak vitamina D, koji je čest problem tokom hladnijih meseci, takođe može da oslabi imuni sistem i rezultira češćim izbijanjem herpesa, pa je vredno uzimati suplement vitamina D kao preventivu.

Drugi okidači uključuju sunčevu svetlost, stres, povrede područja i hormonske promene.

Šta možete učiniti da sprečite izbijanje herpesa?
Kada jednom dobijete virus herpes simpleksa, ne postoji siguran način da izbegnete potpuno izbijanje plikova, navodi portal Kako-zašto, a tokom zimskih meseci izbegavanje herpesa može biti još izazovnije. Korišćenje spf kreme za lice može preventivno delovati, jer sunčeva svetlost može da izazove izbijanje plikova. Redovno nanošenje balzama za usne je takođe korisno jer će se boriti protiv suvih usana.

Virus u herpesu je zarazan, zato izbegavajte da ljubite bilo koga (posebno decu i bebe, koji su posebno ugroženi) i nemojte deliti peškire, pribor za jelo ili bilo šta što je moglo doći u kontakt sa vašom herpesom, dok ne zaceli.

Koje su faze izbijanja herpesa?

Herpes se razvija kroz pet faza tokom 7-10 dana:

- Početni simptomi: Većina obolelih počinje sa simptomima kao što su zatezanje, peckanje ili bol oko usana tokom 1-2 dana.

- Napredovanje: Grupe crvenih plikova ispunjenih tečnošću počeće da se formiraju kako se infekcija razvija u danima 2-4.

- Ruptura: Plikovi mogu da se otvore i mogu biti zaista bolni. Izložene rane će početi da se pretvaraju kraste kada telo počne proces zarastanja, oko 4-5 dana.

- Kraste: Kraste će se formirati 5. do 8. dana. Verovatno će biti bolne, a mogu čak i da popucaju i krvare, ali je najbolje da ih ne uklanjate nasilno.

- Rezolucija: Kraste će početi da se ljušte kada vaše telo vrati virus pod kontrolu, oko 8. do 10. dana ciklusa i vaša koža ispod može da bude malo crvena.

Prirodni lekovi protiv herpesa koje možete isprobati kod kuće

Potrebno je oko 7-10 dana da herpes prođe sam od sebe, ali postoje prirodni lekovi za herpes na usni koji mogu ublažiti nelagodnost i ubrzati proces zaceljivanja.

Hladan oblog

Držite kocku leda na koži 30 minuta. Hladan oblog može pomoći ubrzanju procesa zarastanja. Deluje tako što smanjuje upalu i bol povezan sa upalnim procesom.

Možete probati da držite na koži pamučni jastučić namočen u hladno mleko jer ima efekat hlađenja. Osim toga, imunoglobulin (antitela za borbu protiv virusa koja se nalaze u mleku) može ubrzati izlazak herpesa.

Matičnjak

Eterična ulja se vekovima koriste u medicini. Ulje za koje se smatra da ublažava herpes je matičnjak. Istraživanja pokazuju da matičnjak ima molekule koji sprečavaju da virus uđe u ćelije kože. Dobro utrljajte kremu od matičnjaka na mesto gde se stvara rana oko pet puta dnevno.

Ostala eterična ulja

Eterična ulja eukaliptusa, čajevca i majčine dušice takođe su uspešna u lečenju virusa herpesa. Ovo je delimično zbog njihove antivirusne aktivnosti. Neka eterična ulja su toliko jaka da mogu iritirati ili čak spaliti kožu, pa razblažite nekoliko kapi u osnovnom ulju kao što je bademovo ulje pre nanošenja direktno na zahvaćeno područje. Ne unosite oralno.

Aloe vera gel

Poznat po svojim umirujućim svojstvima, gel od aloje vere bi trebalo da bude osnovni proizvod u svakom kupatilu. To je prirodni antibakterijski i antifungalni lek. Stavite pamučni jastučić sa gelom od aloe vere preko herpesa. Trebalo bi da ublaži nelagodu i ubrza zaceljivanje.

Korišćene kesice čaja

Možete probati da ublažite herpes iskorišćenim vrećicama čaja. Osim što deluju kao hladni oblog za smanjenje upale i crvenila, postoje dokazi koji ukazuju na to da terpeni – aktivni sastojak čaja – podstiču zarastanje. Terpeni su prirodna jedinjenja za koja se zna da imaju niz medicinskih kvaliteta, uključujući antivirusna i antiinflamatorna svojstva.

Parmezan

Zvuči kao neobična opcija, ali konzumacija parmezana zapravo može pomoći u borbi protiv herpesa. Parmezan sadrži l-lizin – aminokiselinu koja se bori protiv virusa. L-lizin blokira aktivnost arginina (još jednu aminokiselinu, ali onu koja „hrani“ viruse)“. Ako imate dovoljno l-lizina u telu, smanjuje se reprodukcija ćelija virusa. Namirnice bogate l-lizinom uključuju parmezan, kao i pasulj, jaja, meso, mleko i jogurt.

Vazelin

Korišćenje barijere na bazi minerala kao što je vazelin zatvara vlagu i štiti kožu dok je istovremeno leči. Nanesite adstringent kao što je hamamelis ili ulje čajevca na herpes, a posle toga koristite vazelin. Deluje kao hidratantna barijera kako bi se sprečilo isušivanje područja i stvaranje kraste.

Slana voda

Slana voda je prastari lek za sve, zahvaljujući svom mineralnom sadržaju, a takođe može pomoći u lečenju herpesa. Nežno pranje područja slanom vodom može pomoći. Slana voda utiče na okruženje oko virusa tako da on ne može da napreduje, što bi moglo pomoći da se isuši herpes.

Da li pasta za zube pomaže kod herpesa?

Pasta za zube, kafa i sok od grejpfruta, iako važe za narodske lekove protiv herpesa, nemaju nikakvu vrednost i mogu samo dodatno iziritirati upaljeno područje.



Ovo Vam se svidja! | | | Ovo Vam se ne svidja!


Tekstovi blogera vladan1 u 2022 godini:

18. 10. 2022.Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?1/0
22. 09. 2022.Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?1/0
30. 06. 2022.Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?1/0
07. 06. 2022.Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla1/0





AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

18. 10. 2022.
Vladan
- Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?
22. 09. 2022.
Vladan
- Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?
30. 06. 2022.
Vladan
- Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?
07. 06. 2022.
Vladan
- Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla
21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane


Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 62
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 62




© 1999. - 2024.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved