Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?
Vladan
ID: vladan
Grad: , Srbija
Zanimanje:

Pošalji privatnu poruku

Dodaj u prijatelje

- BLOG
- SLIKE
- PRIJATELJI


SVI BLOGOVI


Godine upisa bloga: 2022 2021 2020

29. 12. 2020.
Šta radi armirač?


Beton je alfa i omega građevinskih materijala. Iako je 21. vek epoha tehnološkog napretka i razvoja i osmišljeni su mnogi drugi građevinski materijali sa sjajnim svojstvima, beton ništa nije uspelo da zameni. Armirani beton je u arhitekturi nezamenjiv, jer je jači, dugovečniji, elastičniji i otporniji od betona bez armature. Nastao je pedestih godina prošlog veka i predstavljao je revoluciju u gradnji.

Naime, običan beton je ojačan čelikom, odnosno čeličnim šipkama. Beton u ovakvim konstrukcijama trpi napon pritiska, dok čelične šipke izdržavaju napon zatezanja, koji beton ne može da podnese. Iskorišćena su najbolja svojstva oba materijala i dobijene su super performanse. Armiranje betona vrši armirač.

Kako izgleda posao armirača?

Posao koji vrši armirač je odgovoran i fizički zahtevan. Armirač mora da bude u dobroj telesnoj spremi i kondiciji, jer pored težine samih materijala, mora da se nosi i sa različitim vremenskim uslovima rada.

Armirač najčešće radi na građevinama, na otvorenom prostoru, dok nešto ređe može da radi i u pogonima. Danas se često dešava da je posao kombinovan – armirač u stovarištu izliva armature, koje se zatim isporučuju na građevinu, gde pristupa njihovoj ugradnji.

U betonske elemente i konstrukcije on ugrađuje armirane šipke, koje poboljšavaju performanse betona. Nakon što su šipke implementirane, armirač ih „zatvara“, odnosno zaliva betonom, zato je ovo zanimanje poznato i pod nazivom armirač betonirac. Armaturne šipke se izlivaju od posebne vrste gvožđa visoke otpornosti, a primenu imaju u temeljima građevinskih objekata, pločama, stepenicama, nosećim stubovima, ogradama, liftovima.

Armirač ne može da postavi armaturu bilo gde u konstrukciji. Kako bi mogao da otpočne sa svojim poslom mora da ima uvid u projekat objekta koji se gradi. Armirač mora poznavati projektnu dokumentaciju kako bi mogao da izvrši svoj posao odgovorno i kvalitetno. Sva potrebna znanja za izvršenje posla armirača obezbeđuje kurs i obuka za armirača.

Kurs i obuka za armirača

Kurs i obuka za armirača zainteresovanim licima obezbeđuju sva potrebna teorijska i praktična znanja, neophodna za kvalitetno obavljanje posla armirača.

Polaznici kursa će ovladati sledećim veštinama:
-Tehnologija izrade armature
-Izrada i proizvodnja armature
-Označavanje i klasifikacija armature
-Vrste armaturnog čelika i njihova primena
-Kako izgledaju i kako se izrađuju zavarene mreže
-Koji je sastav zavarenih rešetkastih nosača
-Koje vrste temelja postoje
-Koji je sastav armatura za stubove
-Kakve strukture zidovi mogu da budu i kako se armiraju
-Struktura greda
-Organizacija i rad pogona za armiranje

Polaznici koji pohađaju kurs i obuku za armirača naučiće kako da proizvedu armaturu i koju vrstu sirovina da koriste zavisno od konstrukcije na kojoj rade. Pored detaljnih informacija o armiranju, budući armirači uče osnove zidarskog posla, kako bi znali šta su temelji, stubovi, zidovi, ploče i na koje sve načine oni mogu da budu izvedeni.

Pored samih građevinskih konstrukcija, armirači moraju da budu dobri poznavaoci betona, koji može da varira u vrstama i sastavima. Tokom kursa budući armirači će se upoznati i sa radom armiračkog pogona, mašinama i materijalima koji se tamo koriste, kao i sa vrstama armiračkih radova.

Tokom praktičnog dela kursa budući armirači će imati prilike da vežbaju na ugradnji betona, zbijanju i implementaciji armaturnih šipki u betonske konstrukcije.

Kada kurs i obuka za armirača budu okončani, svršeni armirač će ovladati svim potrebnim znanjima i moći će da potraži posao, kojeg za armirače ima u izobilju.

Mogućnost zaposlenja za armirače

Građevinska industrija u Srbiji je u tolikom deficitu sa građevinskim radnicima da se isti uvoze iz zemlja istočne Evrope. Samo u Beogradu trenutno postoji pet velikih gradilišta, gde se grade futurističke kule. Investicije su ogromne, a obim posla zahteva višegodišnji angažman građevinskih radnika. Međutim, građevinskih radnika nema.

Direktori srednjih građevinskih škola navode da na tržištu rada vlada velika potražnja za zidarima, armiračima, tesarima i vodoinstalaterima. Ove smerove učenici gotovo da više i ne upisuju, jer se svi nadaju dobro plaćenim poslovima nakon završetka četvorogodišnje srednje škole.

Istina je negde između, kao i uvek. Iako su poslovi građevinskih radnika teški i zahtevni, plata prosečnog građevinca nadvisuje platu direktora srednje škole. Do zaposlenja se dolazi odmah, jer građevinski radnici ne čekaju ni dana ni birou. Šta više, investitori se često obraćaju srednjim školama, „rezervišući“ učenike završnih razreda, da odmah nakon mature otpočnu sa radom.

Potražnja je ogromna, a posla jednako ima u zemlji i inostranstvu. Kurs i obuka za armirača će polaznike pripremiti za rad koji će se vrlo brzo isplatiti.



Ovo Vam se svidja! | | | Ovo Vam se ne svidja!


Tekstovi blogera vladan1 u 2020 godini:

29. 12. 2020.Šta radi armirač?0/0
30. 11. 2020.Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti1/0
23. 11. 2020.Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane1/0
06. 05. 2020.Kakva je procedura za upis u srednju školu?0/0
13. 03. 2020.Ekoloska deratizacija1/0





AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

18. 10. 2022.
Vladan
- Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?
22. 09. 2022.
Vladan
- Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?
30. 06. 2022.
Vladan
- Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?
07. 06. 2022.
Vladan
- Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla
21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane


Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 70
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 70




© 1999. - 2024.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved