Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?
Vladan
ID: vladan
Grad: , Srbija
Zanimanje:

Pošalji privatnu poruku

Dodaj u prijatelje

- BLOG
- SLIKE
- PRIJATELJI


SVI BLOGOVI


Godine upisa bloga: 2022 2021 2020

07. 06. 2022.
Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla


Prag je jedan od najlepših evropskih gradova u kojem ćete uživati svim čulima. Posetioci češke prestonice, pored nadnaravne arhitekture, ističu fascinantnu istoriju, muzeje, noćni život i odličnu hranu i pivo, kao stvari koje morate iskusiti u ovom gradu.

Prag je takođe jedan od najfotogeničnijih gradova na svetu, zato se postarajte da vam baterija bude na 100% kad god pođete u obilazak - želećete da fotografišete toliko prizora! Pripremite se da bude oduševljeni gotičkim gargojlima na vrhovima tornjeva, prastarim katedralama i jednim od najvećih zamkova ikada izgrađenih.

Lista atrakcija, znamenitosti i svega ostalog što treba videti i iskusiti dok traje vaše Prag putovanje je preduga, a ako biste želeli da isprobate sve trebalo bi vam bar mesec dana. Obzirom da većina ljudi nema toliko vremena, a da verovatno već znate za Karlov most, praški zamak i ostale najpoznatije destinacije, donosimo vam skraćenu listu zanimljivosti za koje verovatno niste čuli pre.

Posetite kulu i brdo Petrin
Petrin Hill je jedan od najlepših parkova u Pragu. Brdo Petrin se može pohvaliti najvišom nadmorskom visinom od 320 metara. Ako šetnja po brdima nije nešto u čemu uživate, idite uspinjačom i uživajte u pogledu. Petrin je dom pet vrtova, a ovde ćete takođe pronaći opservatoriju i lavirint ogledala. Na brdu Petrin nalazi se i istoimeni vidikovac. Izgrađen 1891. godine, toranj je inspirisan Ajfelovom kulom.

Ako se već popnete na brdo, svakako bismo vam preporučili da se popnete stepenicama do vrha tornja - imaćete jedan od najboljih pogleda na Prag!

Uživajte u drugim neverovatnim pogledima
Zalazak sunca posmatran sa Riegrovi Sadi-u iskustvo je koje treba da doživite u zlatnom Pragu. U Riegrovi Sadiju postoji sjajna pivska bašta koja je otvorena od aprila do sredine oktobra, a nudi neka od najboljih čeških piva (sva su odlična!).

Ostala mesta sa neverovatnim pogledom na Prag su Plesna kuća, Starogradski most, toranj crkve Svetog Nikole, manastir Strahov i TV toranj Žižkov.

Prošetajte Valenštajn baštom
Vallenstein Garden (Valdštejnska zahrada na češkom) je fantastično barokno remek-delo koje se nalazi blizu podnožja Praškog zamka. Dok ovu baštu vredi posetiti samo zbog pogleda na Praški zamak, ona je takođe dom Valenštajn palate, spokojnog jezera Koi i divnih statua. Sve to čini ovu baštu lepim i mirnim mestom za opuštenu šetnju.

Valenštajn bašta je zatvorena od sredine oktobra do početka aprila, tako da je ovo pravo vreme da se zaputite u zlatni Prag i uživate u čarima prirode!

Popijte češko pivo i probajte da se zadržite na jednom
Češka ima najveću potrošnju piva po glavi stanovnika na svetu, a tome se i ne čudimo, jer česi prave najbolja piva na svetu.

Prag nudi toliko mogućnosti da sednete i popijete jeftino hladno pivo. Pronađite lepo mesto sa dobrim pogledom, bilo pored reke ili na nekom trgu i naručite jedno. Bez obzira gde konzumirate svoje piće, ispijanje piva je definitivno na listi stvari koje treba raditi u Pragu.

Na zdravi (što na češkom znači „nazdravlje“ i tako se nazdravlja)!

Zid Džona Lenona
Odmah preko reke, preko Karlovog mosta, iza malog crkvenog dvorišta nalazi se zid Džona Lenona. Ovaj blistav živopisan omaž slavnom pesniku, pevaču i piscu je živi umetnički projekat. Idite i odajte počast, i ostavite svoj trag. Crtanje na zidu je dobrodošlo.

Nakon što završite, možete preći mostić pored zida i pojesti užinu u kafeu Bitls. Kafić je skup, ali sadrži zanimljive suvenire koji će oduševiti fanove. Ako ste zaljubljenik u Bitlse, svakako biste ovo trebali dodati na svoju listu stvari koje treba da radite u Pragu.

Uživajte u umetnosti i kulturi
Koja vrsta umetnosti vam je najzanimljivija? Koji god da je odgovor, Prag verovatno ima muzej posvećen tome. Od muzeja posvećenog istoriji grada, do muzeja skulpture, muzeja seksa i mučenja, ima ponešto za svakoga. Postoje neke zaista kul umetničke instalacije širom Praga. Vredi pogledati Memorijal žrtvama komunizma u podnožju brda Petrin. A džinovska glava Franca Kafke ispred tržnog centra Kuadrio je neverovatna!

Pored toga, Prag ima Narodno pozorište, baletsku kuću i operu. Kakva god da je vaša kulturna želja, moći ćete da je zadovoljite ovde. Može se sa sigurnošću reći da će ljubitelji kulturnog istraživanja pronaći gomilu stvari koje treba da rade u Pragu.

Krenite u grupni obilazak
Ako ste u gradu svega par dana, organizovana tura može vam zaista pomoći da naučite dosta toga o Pragu za kratko vreme, čak i ako niste ljubitelj grupnih obilazaka. Evo nekih organizovanih tura koje bi mogle da vam budu zanimljive:

Obilazak duhova i legendi Praga
Obilazak muzeja češkog piva u Pragu
Obilazak Starog grada, Novog grada i astronomskog sata u Pragu
Jednodnevni obilazak Kutne Hore i kapele kostiju iz Praga
Vozite se praškim tramvajima
Najbolji način da vidite delove Praga koje biste inače propustili je da uskočite u tramvaj i odvezete se u bilo kom pravcu. Praška mreža tramvaja je treća po veličini u svetu, posle Moskve i Budimpešte. Jedna je od najstarijih u Evropi - prve tramvaje su vukli konji i datiraju iz 1879. godine. Danas se široka mreža sastoji od 25 dnevnih ruta, 9 noćnih i 1 istorijske rute.

Preporučujemo da se vozite nasumičnim tramvajem da biste razgledali grad. Alternativno, ako niste fan avanture, preporučujemo vožnju istorijskim 91 ili 23 praškim tramvajem. Ovi turistički tramvaji vas vode kroz neke od najvažnijih znamenitosti Praga.

Isprobajte sjajnu češku hranu
Ne samo da imate bezbroj opcija kada su u pitanju češki delikatesi i kuhinja, već grad takođe nudi iznenađujuće obilje međunarodnih jela. Pored toga, grad ima rastuću vegetarijansku scenu sa preko 50 veganskih restorana.

Planirajte noćni izlazak
Barovi, kafići, saloni, pivske bašte, džez barovi, pabovi, plesni klubovi, underground klubovi, kazina, striptiz klubovi... Prag ima sve vrste mesta koje možete zamisliti kada je u pitanju noćna zabava. Ako ste u centru, počnite sa pivom u Chapeau Rougeu, koji je čuveni bar/klub/podzemni muzički prostor na tri sprata u blizini Starogradskog trga.

Većina klubova počinje da živi oko 1h iza ponoći. Mali savet - ne nosite dragocenosti sa sobom. Džeparenje i sitne krađe se dešavaju, pa budite oprezni dok uživate u noćnom izlasku.

Posetite Beer Spa
Da li ste čuli za pivske banje? Ne, to ne znači da ćete biti potopljeni u kadu komercijalnog piva. Kupaćete se u mešavini hmelja, kvasca i bilja. Kaže da ove kupke imaju različite pozitivne efekte na kožu i fizičko zdravlje. Prosečan pivski spa tretman traje oko pola sata do sat vremena. Za to vreme možete i konzumirati pivo u neograničenim količinama.

Krenite na jednodnevni izlet iz Praga
U Pragu ima mnogo stvari koje treba uraditi. Međutim, ako ste u gradu duže od nekoliko dana, toplo preporučujemo da odvojite malo vremena da vidite deo Češke Republike van njenog glavnog grada. Postoji mnogo mesta za odlazak, kao što je grad iz bajke Češki Krumlov.

Takođe možete krenuti na jednodnevne izlete iz Praga da biste istražili 11 Uneskovih mesta svetske baštine koje možete pronaći u Češkoj. U svakom slučaju - uživaćete, jer ponude ne manjka!



Ovo Vam se svidja! | | | Ovo Vam se ne svidja!


Tekstovi blogera vladan1 u 2022 godini:

18. 10. 2022.Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?1/0
22. 09. 2022.Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?1/0
30. 06. 2022.Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?1/0
07. 06. 2022.Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla1/0





AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

18. 10. 2022.
Vladan
- Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?
22. 09. 2022.
Vladan
- Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?
30. 06. 2022.
Vladan
- Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?
07. 06. 2022.
Vladan
- Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla
21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane


Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 56
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 56




© 1999. - 2024.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved