Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?
Vladan
ID: vladan
Grad: , Srbija
Zanimanje:

Pošalji privatnu poruku

Dodaj u prijatelje

- BLOG
- SLIKE
- PRIJATELJI


SVI BLOGOVI


Godine upisa bloga: 2022 2021 2020

18. 10. 2022.
Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?


Bez obzira šta ste pomislili kada ste pročitali naslov, govorimo o biljci sanseveriji, koja nosi narodski naziv svekrvin jezik, sabljica ili indijansko pero. U pitanju je biljka sa dugim, bockavim i šiljastim listovima (svaka sličnost sa narodskim nazivima je slučajna), koja je laka za uzgajanje i uspeva čak i botaničarima početnicima. Kakvi uslovi su poželjni za rast i razvoj biljke, saznaćete u daljem tekstu.

Poreklom iz južne Afrike, sanseverije se na našim prostorima mogu gajiti na otvorenom samo kad temperatura pređe 20 stepeni. Obzirom da vole topla podneblja, sanseverije se na našim prostorima mogu gajiti na otvorenom samo kad temperatura pređe 20 stepeni. U suprotnom bićete u opasnosti da cvetu bude hladno tokom noći. U zatvorenom uspeva bez problema.

Previše vode i niske temperature su dve od retkih stvari koje zaista mogu značajno uticati na ovu biljku, koja nosi epitet neuništive. Isuviše mokro tlo će uzrokovati trulež korena, a produženo izlaganje niskim temperaturama može oštetiti lišće.

Kako posaditi sanseveriju?
Obavezno kupite saksiju sa drenažnim otvorom na dnu, a ako ih saksija nema probušite ih sami. Saksije od terakote su dobar izbor za sanseverije, jer omogućavaju da se zemlja lakše osuši od plastičnih saksija.

Koristite mešavinu zemljišta za saksije koja se dobro drenira. Mešavina za saksije dizajnirana za „kaktuse i sukulente“ je idealna, jer će biti otpornija na prezasićenje vodom. Kada presađujete sanseverije, nemojte ih zakopavati preduboko. Biljku treba posaditi na jednakoj dubini kao što je bila u prethodnoj saksiji.

Gde držati sanseveriju u kući?
Sanseverije preferiraju jarko, ali indirektno svetlo i čak mogu tolerisati direktnu sunčevu svetlost, iako direktno sunce nije nešto što bi bio prvi izbor za njih. Međutim, one takođe dobro rastu (iako sporije) u senovitim uglovima i drugim slabo osvetljenim delovima kuće. Može se reći da spadaju u sobno cveće koje voli tamu i jednostavno je za održavanje.

Pokušajte da izbegnete prebrzo premeštanje biljke iz oblasti sa slabom osvetljenošću na direktnu sunčevu svetlost, jer to može šokirati biljku. Kad god premeštate biljke sanseverije sa tamnijeg na svetlije mesto, činite to postepeno, polako izlažući biljku sve većoj svetlosti tokom nedelju dana ili više. Takođe obavezno prilagodite navike zalivanja u skladu sa tim; biljkama će biti potrebno više vode u toplijim, svetlijim oblastima.

Držite biljku na toplom mestu sa temperaturama iznad 10 ° C. Zimi je obavezno zaštitite od promaje.

Koliko je zalivanja potrebno sanseveriji?
Jedan od najčešćih problema sa kojima se susreću sanseverije (i drugi sukulenti) je prekomerno zalivanje, navodi Webfabrika. Ove biljke ne podnose dobro vlažno zemljište; imaju tendenciju da razviju trulež korena. Da biste to izbegli, sledite ove prakse zalivanja:

- Nemojte ih zalivati previše često. Neka se zemlja dobro osuši između zalivanja.

- Vodu ulivajte u podmetač, da je biljka crpi sa dna posude. Ovo podstiče korenje da raste nadole i duboko, pomažući da se stabilizuju debeli, visoki listovi.

- Tokom zime, dok biljka ne raste aktivno, zalivajte ređe nego u proleće i leto.

Da biste znali kada je vreme za zalivanje, nemojte se oslanjati samo na to kako izgleda površina zemlje. Umesto toga, pažljivo zabodite prst ili drveni štap nekoliko cm u zemlju. Ako osetite vlagu ili vidite da se zemlja zalepila za štapić, odložite zalivanje.

Briga o sanseveriji
Veliki, ravni listovi imaju tendenciju da skupljaju prašinu; obrišite ih vlažnom krpom po potrebi.

U dobrim uslovima, sanseverije brzo rastu i možda će ih trebati podeliti na više odvojenih biljaka jednom godišnje.

Podelu i presađivanje vršite u proleće. Izrežite deo koji sadrži i listove i korenje i stavite u saksiju sa mešavinom zemljišta za saksije koje dobro drenira.

Ako je biljka vezana za saksiju, može povremeno cvetati. Na visokim klasovima pojavljuju se mirisni, zelenkasto-beli cvetni grozdovi.

Štetočine i bolesti kojima je podložna sanseverija
Najčešći problem sa sanseverijom je trulež korena usled prekomernog zalivanja. Ako se to dogodi, uklonite sve umiruće listove i ostavite da se biljka osuši više nego obično.

Ove biljke su veoma otporne i obično se oporavljaju. Međutim, ako biljka nastavi da umire, izvadite je iz saksije, odbacite trule korene i lišće i presadite u svežu zemlju.

Sanseverije, zajedno sa zelenim ljiljanima (biljka pauk) i ljiljanima, su veoma efikasne u čišćenju vazduha, uklanjajući toksine kao što je formaldehid. Međutim, potrebne su dalje studije da bi se utvrdio pravi obim sposobnosti ovih biljaka za prečišćavanje vazduha!



Ovo Vam se svidja! | | | Ovo Vam se ne svidja!


Tekstovi blogera vladan1 u 2022 godini:

18. 10. 2022.Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?1/0
22. 09. 2022.Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?1/0
30. 06. 2022.Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?1/0
07. 06. 2022.Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla1/0





AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

18. 10. 2022.
Vladan
- Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?
22. 09. 2022.
Vladan
- Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?
30. 06. 2022.
Vladan
- Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?
07. 06. 2022.
Vladan
- Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla
21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane


Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 62
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 62




© 1999. - 2024.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved