Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?
Vladan
ID: vladan
Grad: , Srbija
Zanimanje:

Pošalji privatnu poruku

Dodaj u prijatelje

- BLOG
- SLIKE
- PRIJATELJI


SVI BLOGOVI


Godine upisa bloga: 2022 2021 2020

21. 08. 2021.
Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?


Potreban vam je savršen recept za kuvanje pirinča na ringli šporeta? Na pravom ste mestu. Ako vas kuvanje pirinča čini nervoznim jer rezultat nikada nije zadovoljavajući, znajte da niste sami u tome. Čak i zaista uspešni kuvari se plaše kuvanja običnog pirinča.

Pa, kako skuvati pirinač na šporetu, a da on ne bude ni prekuvan, ni nedovoljno kuvan, ni lepljiv, ni gnjecav, već savršen baš svaki put?

Hajde da rešimo problem fobije od pirinča. Pirinač je isuviše sjajna namirnica, da ne biste znali kako da ga napravite. On je najsavršeniji prilog za toliko različitih jela, jer je neutralnog ukusa i moguće ga je kombinovati i sa slatkim i sa slanim specijalitetima, a takođe se odlično slaže sa svim sosovima sa kojima ga poslužite. Uparite mericu pahuljastog pirinča sa bilo čim od azijskih jela poput piletine, brokolija, graška, začinjene pržene govedine i povrća ili piletine sa limunom. Ili ga poslužite uz ćevape, sa sosom od senfa i meda ili uz škampe sa bosiljkom. Možda postoji nekoliko namirnica koje ne idu dobro uz pirinač, ali i uz podrobno razmišljanje ne možemo da se setimo koje bi to namirnice bile.

Koji je pravilan odnos vode i pirinča?

Osnovni odnos vode i belog pirinča je 2 šolje vode na 1 šolju pirinča. Recept možete lako udvostručiti, pa čak i utrostručiti; samo proverite da li koristite dovoljno veliki lonac koji će primiti količinu pirinča koji uvećava svoju zapreminu dok se kuva.

Druge sorte pirinča, poput smeđe i Arborio, mogu se malo razlikovati u pogledu proporcija i vremena, ali ovaj odnos 2 prema 1 je način na koji ćete svaki put dobiti savršeni beli pirinač. Smeđi integralni pirinač se duže kuva nego beli, te stoga zahteva i veću količinu vode.
Koji je postupak kuvanja pirinča?
Stavite vodu da proključa i začinite je solju. Možete dodati i malu količinu maslaca. Kada voda provri dodajte pirinač i dozvolite da voda ponovo proključa. Tada brzo smanjite vatru, pokrijte posudu i dozvolite da se pirinač krčka na laganoj vatri, što u osnovi znači neposredno ispod tačke ključanja. Želite da voda lagano ključa, tiho, ali ne i da baca veliki ključ u toj meri da prska iz šerpe.

Koliko se dugo kuva beli pirinač?

Šolji belog pirinča treba oko 17 minuta da se skuva, ali većim količinama može biti potrebno nekoliko minuta duže. Ostavite pirinač poklopljen na šporetu nekoliko minuta nakon što omekša i omogućite mu da završi upijanje vode, a zatim ga lagano promešajte viljuškom, da vaš pirinač bude lep i pahuljast.

Koliko dugo može da se čuva kuvani pirinač?

Kuvani pirinač može da stoji u frižideru do 5 dana, pa možete dodatno da ga poslužite kasnije u toku nedelje ili da ga koristite u različitim jelima.

Kako se zagreva kuvani pirinač?

Da biste ponovo zagrejali kuvani pirinač u mikrotalasnoj pećnici, stavite ga u posudu koja je odgovarajuća za mikrotalasnu pećnicu i poprskajte sa malo vode, a zatim na vrh posude stavite navlažen papirnati ubrus, kako biste se uverili da se pirinač neće isušiti zagrevanjem. Takođe ga možete zagrejati u loncu: obilno ga zalijte vodom i zagrejte na tihoj vatri, često mešajući. Poklopite lonac dok se pirinač zagreva.

Šta poslužiti uz beli pirinač?

Postoji niz kreativnih načina da veću količinu kuvanog pirinča koristite tokom cele nedelje. Poslužite ga sa svim vrstama živinskog mesa, svinjetinom, junetinom, ribom. Možete ga kombinovati sa svim vrstama povrća, a ako vam se bude jelo nešto slatko, zalijte ga mlekom i šećerom i napravite sutlijaš.

Recept za kuvanje pirinča

Ako ste od onih koji vole da imaju konkretne mere za sve što pripremaju, za vas smo spremili recept koji možete da sledite. Vaš pirinač će biti savršeno skuvan baš svaki put!

Sastojci:

2 šolje vode
½ kašičice soli (ili više po ukusu)
1 kašika maslaca ili ulja po izboru
1 šolja belog pirinča dugog zrna

Uputstvo:
Pustite vodu da provri u šerpi srednje veličine. Dodajte so i puter i pustite da se puter rastopi.
Kada voda proključa, dodajte pirinač. Pustite da se voda lagano krčka. Ponovo promešajte, poklopite posudu i smanjite vatru na najnižu opciju. Neka pirinač lagano krčka dok držite posudu pokrivenom (možda ćete morati da zavirite nakon nekoliko minuta da biste se uverili da je toplota na odgovarajućoj temperaturi, ali je ostavite da se skuva poklopljen). Počnite da proveravate da li je pirinač mekan i da li je sva tečnost apsorbovana nakon oko 17 minuta. Kuvanje može potrajati i do 25 minuta, posebno ako pravite veću količinu pirinča.
Kada je pirinač kuvan, isključite vatru i ostavite da odstoji još nekoliko minuta da završi upijanje tečnosti. Skinite poklopac, raširite pirinač viljuškom i ostavite da odstoji još oko 2 minuta, tako da se deo viška vlage u pirinču osuši.

Nutritivna vrednost:

Kalorije: 193,91 kcal
Ugljeni hidrati: 36,98 g
Proteini: 3.33g
Masti: 3,15 g
Zasićene masti: 1,88 g
Holesterol: 7,53 mg
Natrijum: 324,24 mg
Kalijum: 53,19 mg
Vlakna: 0,6 g
Šećer: 0,06 g
Vitamin A: 87,47 IU
Kalcijum: 16,7 mg
Gvožđe: 0,37 mg



Ovo Vam se svidja! | | | Ovo Vam se ne svidja!


Tekstovi blogera vladan1 u 2021 godini:

21. 08. 2021.Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?0/0
16. 08. 2021.Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?1/0
29. 03. 2021.Kako rade Internet pretraživači?1/0





AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

18. 10. 2022.
Vladan
- Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?
22. 09. 2022.
Vladan
- Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?
30. 06. 2022.
Vladan
- Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?
07. 06. 2022.
Vladan
- Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla
21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane


Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 82
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 82




© 1999. - 2024.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved