Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?

- anatomija
- astronomija
- bakteriologija
- biohemija
- biologija
- botanika
- defektologija
- eksperimenti
- elektronika
- elektrotehnika
- energetika
- entomologija
- farmacija
- fizika
- fiziologija
- genetika
- geografija
- geologija
- građevinarstvo
- hemija
- informatika
- ishrana
- matematika
- mašinstvo
- medicina
- molekularna biologija
- okeanologija
- paleontologija
- pivarstvo
- poljoprivreda
- povrtarstvo
- programi
- psihologija
- robotika
- seizmologija
- stomatologija
- svemir
- termodinamika
- veterina
- voćarstvo
- zdravstvo
- zoologija
- šumarstvo

CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9072
Najnovi član: multivancik

Najnoviji tekstovi:

slika Kinezi napravili providan autoput (gradjevinarstvo)
slika Ovo su najčvršći materijali koji se koriste u građevinarstvu i industriji (građevinarstvo)
slika Ostavi CV! Lansiraj svoju karijeru! (Sajam zapošljavanja)
slika Laboratorijska oprema - tačni nazivi i vrste (hemija)
slika Efekti društvenih mreža: status – it´s complicated (tribine)
slika Imena zanata kojima do sada niste znali značenje (etnologija)
slika Saradnja srpskih naučnika sa ruskim Rosatomom (energetika)
slika Miško Petrović izlaže u Nišu (umetnost)
slika Više od 100 stranih studenata ovog leta u Beogradu (kultura)
slika Zadaci za raspust (pedagogija)

REGISTRUJTE SE
i èitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijateljaPretraži magazin po:
priroda:::biologija
7. maj. 2017.

Doš’o đavo po Darvina!     
      Pavoslavci i muslimani u Srbiji su napokon uspeli da se ujedine u zajedničkom interesu. Nažalost, to njihovo ujedinjenje nije okrenuto ka medjusobnom pomirenju i uvažavanju, niti ka stvaranju boljih uslova za opstanak u ovoj izmučenoj zemlji. Združene snage okrenute su ka proterivanju Darvinove teorije iz udžbenika i uvodjenju teoloških stavova o nastanku života.
      Peticiju za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima, potpisala su 52 akademika, naučna savetnika i profesora univerziteta, 61 doktor nauka, 5 magistara nauka, 50 lekara specijalista, 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, filologa i sociologa, 25 pravnika i ekonomista, 5 farmaceuta i hemičara, 8 umetnika, 5 novinara i 5 sveštenika.
      U obrazloženju peticije, između ostalog, piše da "kroz nastavu biologije teorija evolucije zauzuma sve tvrđe neodarvinističke dogmatske stavove".
      Globalisti i ateisti koji danas u svetu zauzumaju najuticajnije pozicije, iz ličnih i globalističkih razloga, afirmišu teoriju evolucije i finansiraju promotere ove teorije. Danas se u celom svetu javljaju brojni poznati i priznati naučnici, među kojima ima i značajan broj ateista, koju upozoravaju da je teorija evolucije hipoteza čiji su stavovi o nastanku sveta, života i čoveka naučno nedokazivi ili u suprotnosti sa naučnim činjenicama", stoji u obrazloženju peticije (!?).
      Da se, urpkos svim nebulozama, ta peticija stvarno nadje pred članovima Odbora za obrazovanje i nauku Skupšine Srbije pobrinuo se dojučerašnji muftija, a sadašnji predsednik tog (!?) Odbora Muamer Zukorlić koji je izjavio listu „Danas“ da će se o njoj raspravljati u "narednom, razumnom periodu".
      O tome da li o jednoj ozbiljnoj i opšteprihvaćenoj naučnoj teoriji svoj sud, sa svim posledicama po obrazovanje, može da daje grupica političara, njemu, a izgleda ni mnogim drugim „obrazovanim“ ljudima, nije palo na pamet da razmišlja.
      - Za mene je neprikosnoveni princip da svako društvo ima pravo na različitost. Smatram da u tom pogledu treba omogućiti učenicima i studentima da im kroz obrazovanje budu predstavljene sve teorije o nastanku sveta i čoveka. Ja kao vernik nemam nikakvu sumnju i besmisleno bi bilo od mene očekivati da verujem u bilo šta drugo osim u ono što je svetonazor monoteističke vere. Međutim, kao predsednik Odbora nemam prava da sa te pozicije namećem svoje stavove - rekao je Zukorlić.
      Ovo nije prvi napad na Darvina u Srbiji. Još 2004. godine tadašnja srpska ministarka prosvete (!?), Ljiljana Čolić objavila dekret o izostavljanju Darvinove teorije evolucije iz nastavnog plana i programa za biologiju za osmi razred osnovne škole, što je najveći deo naučne i stručne javnosti ocenio kao "krajnje bizaran potez", dok je ta vest obišla svet brzinom munje.
      - Darvinova teorija vređa vernike SPC i ja sam prvenstveno zbog toga mišljenja da bi je trebalo ukinuti iz nastavnih programa - rekla je za "Danas" Ljiljana Čolić, (i dalje) profesorka Univerziteta u Beogradu, koja je i jedan od potpisnika peticije.
      Na najnovije napade na Darvina i njegovu teoriju dekan Biološkog fakulteta u Beogradu profesor Željko Tomanović kaže da se radi o "starim kreacionističkim idejama koje su potpuno anahrone i nenaučne".
      - Ne postoji nijedno naučno saznaje koje ide u prilog navedenim tvrdnjama i negiranju evolucije. Siguran sam da državne institucije neće ozbiljno da shvate peticiju, Ipak će visokoškolse i naučne ustanove reagovati kod nadležnih, dodao je on.
      Glas razuma stigao je i od člana skupštinskog Odobra za nauku i obrazovanje psihologa Žarka Koraća koji kaže da "svako može da se obrati Narodnoj skupštini, pa i Odboru za obrazovanje, ali da ne znači da to treba da se stavi na dnevni red".
      - Ovaj predlog je pomalo fantastičan, zato što oni koji su to potpisali koriste pseudonaučne argumente da ospore Darvinovu teoriju, a onda traže od Odbora da se izjasni da se promeni nastava biologije. To bi izgledalo kao da jedna grupa potpiše da sumnja u Ajnštajnovu teoriju relativnosti i traži da se Odbor izjasni da li je ona validna ili ne. Ako žele naučnu raspravu o teoriji evolucije, postoji Srpsko biološko društvo, Zajednica univerziteta Srbije, studije biologije u Srbiji, pa neka se obrate naučnicima i profesorima biologije i sa njima povedu stručnu raspravu. Tražiti od Odbora da se izjasni da li je validna Darvinova teorija je komično, jer ovo nije naučna već politička institucija - rekao je Korać.
      On podseća da deca mogu da biraju da li će u školi pohađati veronauku, u okviru koje se već sluša o kreacionističkom tumačenju sveta i da niko u Srbiji to ne zabranjuje.
     
      Medjutim, čak ni on, posle ovog ponovljenog napada teologa raznih vera na naučna dostignuća, nije sakupio dovoljno snage da istakne da u jednoj sekularnoj državi, kakva Srbija zvanično jeste, veronauka kao predmet nema šta da traži u školama.
     
     

Staniša KrsmanovićZasad nema komentara na ovaj tekst!AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje
obuka20
administracija01

Najnoviji blogovi:

08. 02. 2015.
Staniša Krsmanović
- NEZNAM, NEŽELIM, NEMOGU: Ovo su najveće greške u pravopisu srpskog, hrvatskog, bosanskog ili ma-kako-ga-zvali jeziku
17. 01. 2015.
Staniša Krsmanović
- 5 istina koje znaju samo mentalno snažne osobe
22. 12. 2014.
Staniša Krsmanović
- Boris Dežulović: Adio pameti
04. 12. 2014.
Anita Momčilović
- "Noć knjige" 12. decembra 2014. od 17 do 24h
04. 11. 2014.
Anita Momčilović
- Uspešno završen 59. Međunarodni Sajam knjiga u Beogradu
03. 09. 2014.
Staniša Krsmanović
- Шта је полуинтелектуалац?
14. 07. 2014.
- Gde su ljudi?
12. 07. 2014.
Siniša Stamatović
- Multi Language - Univerzalni rečnik reči
16. 06. 2014.
- LUK I LIRA
12. 06. 2014.
- SCIENTIA SEXUALIS
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 12
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 12
© 1999. - 2018.
Digitalna Srbija pravi
1Sva prava zadržana ||| All rights reserved