Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?

- anatomija
- arhitektura
- astronomija
- bakteriologija
- biohemija
- biologija
- botanika
- defektologija
- eksperimenti
- elektronika
- elektrotehnika
- energetika
- entomologija
- farmacija
- fizika
- fiziologija
- genetika
- geografija
- geologija
- građevinarstvo
- hemija
- informatika
- ishrana
- matematika
- mašinstvo
- medicina
- molekularna biologija
- okeanologija
- paleontologija
- pivarstvo
- poljoprivreda
- povrtarstvo
- programi
- psihologija
- robotika
- seizmologija
- stomatologija
- svemir
- tehnologija
- termodinamika
- veterina
- voćarstvo
- zdravstvo
- zoologija
- šumarstvo

CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9081
Najnovi član: goranko

Najnoviji tekstovi:

slika Два света муком спојена (umetnost)
slika Структурализам и историографија (istorija)
slika Naučnici predstavili očaravajući snimak interne komunikacije biljaka (VIDEO) (biohemija)
slika Свијет образовања брише границе (obrazovanje)
slika Najbolje knjige o kulinarstvu i šta kulinarske knjige čini vrhunskim (gastronomija)
slika ЧУВАРКЕ НАЦИОНАЛНЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ (umetnost)
slika Proglašen je za najboljeg nastavnika na svijetu, ali je njegova priča veća od svake nagrade (nagrade)
slika ИЗЛОЖБА ЉИЉАНЕ СТОЈАНОВИЋ „ВИБРАЦИЈЕ СВЕТЛОСТИ“ (umetnost)
slika Mene mama šalje u školu samo da joj ne smetam kući (vaspitanje)
slika Ateroskleroza - nastanak i lečenje (medicina)

REGISTRUJTE SE
i čitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijateljaPretraži magazin po:
priroda:::
7. maj. 2017.

Doš’o đavo po Darvina!     
      Pavoslavci i muslimani u Srbiji su napokon uspeli da se ujedine u zajedničkom interesu. Nažalost, to njihovo ujedinjenje nije okrenuto ka medjusobnom pomirenju i uvažavanju, niti ka stvaranju boljih uslova za opstanak u ovoj izmučenoj zemlji. Združene snage okrenute su ka proterivanju Darvinove teorije iz udžbenika i uvodjenju teoloških stavova o nastanku života.
      Peticiju za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima, potpisala su 52 akademika, naučna savetnika i profesora univerziteta, 61 doktor nauka, 5 magistara nauka, 50 lekara specijalista, 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, filologa i sociologa, 25 pravnika i ekonomista, 5 farmaceuta i hemičara, 8 umetnika, 5 novinara i 5 sveštenika.
      U obrazloženju peticije, između ostalog, piše da "kroz nastavu biologije teorija evolucije zauzuma sve tvrđe neodarvinističke dogmatske stavove".
      Globalisti i ateisti koji danas u svetu zauzumaju najuticajnije pozicije, iz ličnih i globalističkih razloga, afirmišu teoriju evolucije i finansiraju promotere ove teorije. Danas se u celom svetu javljaju brojni poznati i priznati naučnici, među kojima ima i značajan broj ateista, koju upozoravaju da je teorija evolucije hipoteza čiji su stavovi o nastanku sveta, života i čoveka naučno nedokazivi ili u suprotnosti sa naučnim činjenicama", stoji u obrazloženju peticije (!?).
      Da se, urpkos svim nebulozama, ta peticija stvarno nadje pred članovima Odbora za obrazovanje i nauku Skupšine Srbije pobrinuo se dojučerašnji muftija, a sadašnji predsednik tog (!?) Odbora Muamer Zukorlić koji je izjavio listu „Danas“ da će se o njoj raspravljati u "narednom, razumnom periodu".
      O tome da li o jednoj ozbiljnoj i opšteprihvaćenoj naučnoj teoriji svoj sud, sa svim posledicama po obrazovanje, može da daje grupica političara, njemu, a izgleda ni mnogim drugim „obrazovanim“ ljudima, nije palo na pamet da razmišlja.
      - Za mene je neprikosnoveni princip da svako društvo ima pravo na različitost. Smatram da u tom pogledu treba omogućiti učenicima i studentima da im kroz obrazovanje budu predstavljene sve teorije o nastanku sveta i čoveka. Ja kao vernik nemam nikakvu sumnju i besmisleno bi bilo od mene očekivati da verujem u bilo šta drugo osim u ono što je svetonazor monoteističke vere. Međutim, kao predsednik Odbora nemam prava da sa te pozicije namećem svoje stavove - rekao je Zukorlić.
      Ovo nije prvi napad na Darvina u Srbiji. Još 2004. godine tadašnja srpska ministarka prosvete (!?), Ljiljana Čolić objavila dekret o izostavljanju Darvinove teorije evolucije iz nastavnog plana i programa za biologiju za osmi razred osnovne škole, što je najveći deo naučne i stručne javnosti ocenio kao "krajnje bizaran potez", dok je ta vest obišla svet brzinom munje.
      - Darvinova teorija vređa vernike SPC i ja sam prvenstveno zbog toga mišljenja da bi je trebalo ukinuti iz nastavnih programa - rekla je za "Danas" Ljiljana Čolić, (i dalje) profesorka Univerziteta u Beogradu, koja je i jedan od potpisnika peticije.
      Na najnovije napade na Darvina i njegovu teoriju dekan Biološkog fakulteta u Beogradu profesor Željko Tomanović kaže da se radi o "starim kreacionističkim idejama koje su potpuno anahrone i nenaučne".
      - Ne postoji nijedno naučno saznaje koje ide u prilog navedenim tvrdnjama i negiranju evolucije. Siguran sam da državne institucije neće ozbiljno da shvate peticiju, Ipak će visokoškolse i naučne ustanove reagovati kod nadležnih, dodao je on.
      Glas razuma stigao je i od člana skupštinskog Odobra za nauku i obrazovanje psihologa Žarka Koraća koji kaže da "svako može da se obrati Narodnoj skupštini, pa i Odboru za obrazovanje, ali da ne znači da to treba da se stavi na dnevni red".
      - Ovaj predlog je pomalo fantastičan, zato što oni koji su to potpisali koriste pseudonaučne argumente da ospore Darvinovu teoriju, a onda traže od Odbora da se izjasni da se promeni nastava biologije. To bi izgledalo kao da jedna grupa potpiše da sumnja u Ajnštajnovu teoriju relativnosti i traži da se Odbor izjasni da li je ona validna ili ne. Ako žele naučnu raspravu o teoriji evolucije, postoji Srpsko biološko društvo, Zajednica univerziteta Srbije, studije biologije u Srbiji, pa neka se obrate naučnicima i profesorima biologije i sa njima povedu stručnu raspravu. Tražiti od Odbora da se izjasni da li je validna Darvinova teorija je komično, jer ovo nije naučna već politička institucija - rekao je Korać.
      On podseća da deca mogu da biraju da li će u školi pohađati veronauku, u okviru koje se već sluša o kreacionističkom tumačenju sveta i da niko u Srbiji to ne zabranjuje.
     
      Medjutim, čak ni on, posle ovog ponovljenog napada teologa raznih vera na naučna dostignuća, nije sakupio dovoljno snage da istakne da u jednoj sekularnoj državi, kakva Srbija zvanično jeste, veronauka kao predmet nema šta da traži u školama.
     
     

Staniša Krsmanović
AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

25. 08. 2019.
Goranko Ilić
- Представљање књиге Црногорски сепаратизам Александра Раковића
07. 08. 2019.
- НАЗАД У ШКОЛУ или НЕКОЛИКО НАЧИНА КАКО БИТИ СРЕЋАН НАСТАВНИК
21. 06. 2019.
Anita Pešić
- OSTVARUJTE SNOVE VAŠE DECE A NE VAŠE SNOVE O NJIMA
16. 05. 2019.
- На крилима детињства
02. 05. 2019.
- Учење кроз игру
02. 05. 2019.
- Прича из детињства 2
02. 05. 2019.
- Прича из детињства
22. 04. 2019.
- PRAVILA PONAŠANJA U BIBLIOTECI- KONKURS
16. 04. 2019.
- NAJBOLJI NASTAVNICI BIVŠE JUGOSLAVIJE
07. 04. 2019.
- Традиционални начин бојења ускршњих јаја
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 36
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 36
© 1999. - 2019.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
-||-