Ime: Å ifra:    Novi član?    Zaboravljena Å”ifra?

- anatomija
- astronomija
- bakteriologija
- biohemija
- biologija
- botanika
- defektologija
- eksperimenti
- elektronika
- elektrotehnika
- energetika
- entomologija
- farmacija
- fizika
- fiziologija
- genetika
- geografija
- geologija
- građevinarstvo
- hemija
- informatika
- ishrana
- matematika
- maŔinstvo
- medicina
- molekularna biologija
- okeanologija
- paleontologija
- pivarstvo
- poljoprivreda
- povrtarstvo
- programi
- psihologija
- robotika
- seizmologija
- stomatologija
- svemir
- termodinamika
- veterina
- voćarstvo
- zdravstvo
- zoologija
- Ŕumarstvo

CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9072
Najnovi član: multivancik

Najnoviji tekstovi:

slika Kinezi napravili providan autoput (gradjevinarstvo)
slika Ovo su najčvrŔći materijali koji se koriste u građevinarstvu i industriji (građevinarstvo)
slika Ostavi CV! Lansiraj svoju karijeru! (Sajam zapoŔljavanja)
slika Laboratorijska oprema - tačni nazivi i vrste (hemija)
slika Efekti druÅ”tvenih mreža: status ā€“ it´s complicated (tribine)
slika Imena zanata kojima do sada niste znali značenje (etnologija)
slika Saradnja srpskih naučnika sa ruskim Rosatomom (energetika)
slika MiÅ”ko Petrović izlaže u NiÅ”u (umetnost)
slika ViŔe od 100 stranih studenata ovog leta u Beogradu (kultura)
slika Zadaci za raspust (pedagogija)

REGISTRUJTE SE
i ĆØitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijateljaPretraži magazin po:
priroda:::medicina
20. jun. 2015.

Rak jajnika je »tihi ubica«         
          Rak jajnika je »tihi ubica« koji daje simptome, ali mi nemamo sluha da to čujemo. Svake godine imamo novih 800 pacijenata od kojih 50 odsto zavrÅ”i fatalno, dok se u svetu svake godine beleži 220.000 obolelih pacijenata. Oboljenje se u oko 80 odsto slučajeva, otkriva u uznapredovalim stadijumima sa stomakom punim vode, odnosno u trećem i četvrtom stadijumu kada je petogodiÅ”nje preživljavanje u približno 25 odsto, ili 5-6 odsto u četvrtom stadijumu – ovo je rekao prim.dr Lazar Nejković, generalni sekretar Udruženja ginekologa i onkologa Srbije na simpozijumu ginekoloÅ”ke onkologije »Razvoj u lečenju ginekoloÅ”kih pacijenata u Srbiji – primer terapije raka jajnika« održanom u hotelu »Metropol Palace«.
          On je dodao da je osnov za lečenje karcinoma jajnika hirurgija male karlice i gornjeg abdomena.
          - PoÅ”to za karcinom jajnika nema rane dijagnostike, neophodne su redovne kontrole i odvajanje rizičnih grupa za čeŔće kontrolisanje. Recimo, u GAK »Narodni front« postoji SavetovaliÅ”te za ginekoloÅ”ku onkologiju, koje radi tri dana u sedmici – poručio je dr Nejković.
          Govoreći o svetskim iskustvima, dr Raul Vaskez, jedan od najvećih stručnjaka u oblasti ginekoloÅ”ke hirurgije sa Anderson instituta za lečenje raka iz Madrida, napomenuo je da je rak jajnika kompleksna bolest, koja zahteva multidisciplinarni pristup hirurga, ginekologa-onkologa, patologa i radiologa.
          - Jedna od standardnih terapija u svetu je antigenska, koja sprečava razvoj krvnih sudova oko tumora, tako da on sam izumre. Trenutno se ispituju agensi, koji mogu da blokiraju krvne sudove oko tumora kako bi nestao. Te terapije su veoma skupe i predvidjene su za uznapredovale stadujume karcinoma, koje se daju u sklopu hemioterapije, a po pacijentu može da koÅ”ta i 100.000 eura – naveo je dr Vaskez.
          U rizične grupe, po rečima dr Nejkovića spadaju žene koje imaju porodičnu anamnezu, zatim udruženost karcinoma dojke i karcinoma debelog creva, žene koje starije radjaju, nerotkinje, kao i žene koje puÅ”e. Inače, stadujum tri ili četiri ima karakteristiku da se Å”iri po svim sluznicama po trbuhu, gde se takodje stvara i voda.
          - Nedovoljno je ukljanjanje samo materice i jajnika, već je potrebno ukloniti i trbuÅ”nu maramicu, kao i sve zahvaćene sluznice, zbog čega te operacije traju po pet-Å”est sati. Ali, to je jedini način da se pacijentkinja izleči. Ako se tako operiÅ”e nema zaostalog malignog tkiva, Å”to podrazumeva da se nekada recesiraju i želudac, slezina, tanko i debelo crevo, jetra. Nakon toga sledi hemoterapija - objasnio je dr Nejković.
          U Å paniji 300 pacijenata godiÅ”nje dobije dijagnozu raka jajnika. U toj zemlji prate efekte terapije i donose zaključke analizom statističkih podataka, koje imaju u bazi.
          - Mi imamo evidenciju svakog pacijenta o histoloÅ”koj vrsti bolesti, stadijumu i načinu lečenja. Na taj način kontroliÅ”emo kvalitet svog rada u celoj zemlji, pri čemu imamo i informacije o kliničkim studijama koje se izvode u cilju kvalitetnog načina lečenja – naveo je dr Vaskez.
          U Srbiji ne postoji baza podataka, a problem je i u tome Å”to u naÅ”oj zemlji samo 20 odsto žena ide redovno na ginekoloÅ”ke preglede.
          - Karcinom jajnika počinje podmuklo i sa nelagodnostima (osećaj nadutosti, čak mučnine) koje traju godinama. Ipak, ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi, dovoljna je samo hirurÅ”ka terapija, a ženi ostaje i mogućnost da rodi – napomenula je prof.dr Vesna Kesić, predsednik Evropskog udruženja ginekologa-onkologa.
          - Postoji 10 odsto žena iz porodica, kod kojih se nasledjuje genetska sklonost ka nastanku raka jajnika i one su visoko rizična grupa, te bi trebalo da idu ne samo redovno na ginekoloÅ”ke preglede, već i čeŔće nego ostale pripadnice lepÅ”eg pola.
          NaglaÅ”avajući ulogu organizacije zdravstvene službe, prof.dr Vladimir Pažin, predsednik Organizacionog odbora simpozijuma i predsednik Udruženja za ginekoloÅ”ku onkologiju Srbije ističe da je suÅ”tina poboljÅ”anje organizacije posla, u tom smislu da pacijenti budu kanalisani ka najboljim vidovima lečenja, te da postoji zakonska forma koja će lekare, ali i pacijente obavezati da tako postupaju.
          - Ti protokoli će minimizirati Å”ansu da pacijent bude loÅ”e lečen od starta, ali i da lekari loÅ”e leče pacijente. U Nemačkoj, recimo postoji vrlo jednostavan mehanizam: ako pacijentkinja ne dodje na zakazani pregled, koji joj se uruči poÅ”tom, a nakon toga dobije oboljenje teÅ”ko i skupo lečivo, svi troÅ”kovi lečenja padaju na njen teret – naveo je prof.dr Pažin.
          Bilo kako bilo, dijagnostika raka jajnika se zasniva pre svega na nalazu ultra zvuka, zatim se rade tumorski markeri na osnovu čega se dobija kombinacija testova u krvi i izgleda ciste, uključujući i ženino godiÅ”te, Å”to sve skupa ukazuje na indeks rizika za malignitet.
          - Najteže kod raka jajnika je Å”to ga nije lako dijagnostikovati, ali mi možemo posumnjati i uraditi operaciju. Nažalost, ne postoji drugo reÅ”enje, nego izvaditi i biti siguran. Ali i operacija je prihvatljivija, nego propuÅ”tanje bolesti –zaključila je prof.dr Kesić.

Jasmina VujadinovićZasad nema komentara na ovaj tekst!AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje
obuka20
administracija01

Najnoviji blogovi:

08. 02. 2015.
StaniÅ”a Krsmanović
- NEZNAM, NEŽELIM, NEMOGU: Ovo su najveće greÅ”ke u pravopisu srpskog, hrvatskog, bosanskog ili ma-kako-ga-zvali jeziku
17. 01. 2015.
StaniÅ”a Krsmanović
- 5 istina koje znaju samo mentalno snažne osobe
22. 12. 2014.
StaniÅ”a Krsmanović
- Boris Dežulović: Adio pameti
04. 12. 2014.
Anita Momčilović
- "Noć knjige" 12. decembra 2014. od 17 do 24h
04. 11. 2014.
Anita Momčilović
- UspeÅ”no zavrÅ”en 59. Međunarodni Sajam knjiga u Beogradu
03. 09. 2014.
StaniÅ”a Krsmanović
- Шта је полуинтелектуалац?
14. 07. 2014.
- Gde su ljudi?
12. 07. 2014.
SiniÅ”a Stamatović
- Multi Language - Univerzalni rečnik reči
16. 06. 2014.
- LUK I LIRA
12. 06. 2014.
- SCIENTIA SEXUALIS
VaÅ” ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 7
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 7
Ā© 1999. - 2018.
Digitalna Srbija pravi
1Sva prava zadržana ||| All rights reserved