Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?

- anatomija
- arhitektura
- astronomija
- bakteriologija
- biohemija
- biologija
- botanika
- defektologija
- eksperimenti
- elektronika
- elektrotehnika
- energetika
- entomologija
- farmacija
- fizika
- fiziologija
- genetika
- geografija
- geologija
- građevinarstvo
- hemija
- informatika
- ishrana
- matematika
- mašinstvo
- medicina
- molekularna biologija
- okeanologija
- paleontologija
- pivarstvo
- poljoprivreda
- povrtarstvo
- programi
- psihologija
- robotika
- seizmologija
- stomatologija
- svemir
- tehnologija
- termodinamika
- veterina
- voćarstvo
- zdravstvo
- zoologija
- šumarstvo

CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9079
Najnovi član: mada34

Najnoviji tekstovi:

slika Naučnici predstavili očaravajući snimak interne komunikacije biljaka (VIDEO) (biohemija)
slika Свијет образовања брише границе (obrazovanje)
slika Najbolje knjige o kulinarstvu i šta kulinarske knjige čini vrhunskim (gastronomija)
slika ЧУВАРКЕ НАЦИОНАЛНЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ (umetnost)
slika Proglašen je za najboljeg nastavnika na svijetu, ali je njegova priča veća od svake nagrade (nagrade)
slika ИЗЛОЖБА ЉИЉАНЕ СТОЈАНОВИЋ „ВИБРАЦИЈЕ СВЕТЛОСТИ“ (umetnost)
slika Mene mama šalje u školu samo da joj ne smetam kući (vaspitanje)
slika Ateroskleroza - nastanak i lečenje (medicina)
slika Električni skuter - borac protiv gužve i zagadjenja (električni skuteri)
slika Jeste lepo i udobno, ali - kratko traje (da bi se kupilo novo) (tehnologija)

REGISTRUJTE SE
i čitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijateljaPretraži magazin po:
priroda:::
6. jun. 2015.

Madjarski lek za miome na materici čeka red za pozitivnu listu          Procenjuje se da svaka treća žena u reproduktivnom periodu ima miom, koji prestavljaju dobroćudne tumore glatkih mišića materice. Najčešći simptomi su bol u maloj karlici, obilna (inter)menstrualna krvarenja, a mogu se javljati i digestivne tegobe, kao i znaci malokrvnosti u vidu zamora i malaksalosti. Osim toga, miomi su često povezani i sa nemogućnošću ostvarivanja trudnoće, kao i sa komplikacijama u trudnoći i prilikom porodjaja. U najvećem broju slučajeva miomi ne daju nikakve simptome, manje su veličine i samo slučajno se otkrivaju na redovnom ginekološkom ultrazvučnom pregledu.
          -Ipak, pošto 20 do 40 procenata žena ima simptomatologiju, neophodno je da jedanput godišnje odu kod ginekologa. Miom se lako dijagnostikuje jednim pregledom. Pritom, endoskopske procedure su dominantne, te smatram da je taj konzervativni pristup put kojim valja ići, jer se miom može ukloniti endoskopski, umesto da se uklanja materica rekao je prim.dr Luka Andjelić iz Opšte bolnice u Subotici na edukativnoj tribini Život bez tereta mioma, održanoj u Madjarskom kulturnom centru.
          On je dodao da se u Srbiji četiri godine radi i embolizacija mioma preko 15 centimetara. -Inače, već tri godine radimo sa lekom (unipristal acetat), koji proizvodi madjarska farmaceutska kompanija Rihter Gedeon i pokazalo se da se zahvaljujući njemu miom smanjuje za, čak 50 odsto - podvukao je prim.dr Andjelić.
          Njegova Ekselencija Atila Pinter, ambasador Madjarske u Srbiji, istakao je da kompanija Rihter Gedeon ove godine slavi 114 godina od osnivanja i da uživa svetsku slavu.
          -Kompanija je sa svojim farmaceutskim proizvodima prisutna u svim zemljama, uključujući i Srbiju gde ima predstvaništvo u Beogradu, već osam godina. U madjarsko-srpskoj bilateralnoj robnoj razmeni, farmaceutski proizvodi su sve više zastupljeni i za to je veoma zaslužno predstavištvo kompanije Rihter Gedeon u Srbiji. Zato smo ponosni što je ova madjarska kompanija na tržište Evrope donela revolucionarni lek za terapiju mioma, koji se u EU nalazi na pozitvnoj listi što ovu terapiju čini dostupnom većem broju žena, koje pate od simptomatskih mioma, podvukao je Pinter i dodao:
          -Verujemo da će zdravstveni sistem Srbije prepoznati potrebu da ovaj lek uvrsti na pozitivnu listu i tako se pridruži 22 zemljama, koje su to već učinile. Inače, ova inovativna terapija je dostupna u 41 zemlji sveta. Kao predstvanici Madjarske u vašoj zemlji nastojimo da pružamo podršku Srbiji na evropskom putu, a ujedno i u afrimaciji evropskih vrednosti. Nastavićemo da se zalažemo da utičemo na približavanje Srbije porodici evropskih zemalja, a jedan od načina je da se briga o zdravlju žena ostvari i u Srbiji naglasio je Pinter.
          Koliko taj zdravstveni problem ometa da žena ima kvalitetan život, svedoči i podatak da odredjeni tipovi mioma ometaju mogućnost usadjivanja oplodjenog jajeta u sluzokožu materice, izazivajući više komplikacija (pobačaji, krvarenje, ugroženost života žene na porodjaju, gubitak rane trudnoće) naveo je prof. dr Aleksandar Ljubić, direktor Medigroup.
          -Deleći miome po lokalizaciji, razlikuju se mali miomi koji vire iz sluzokože materice i najviše smetaju, te uvek moramo da ih sklonimo, jer će loše uticati ili na začeće ili na samu trudnoću. Što se tiče onih koji su u samom zidu materice, takodje različitim mehanizmima nepovoljno deluju i kada predju odredjenu veličinu, neophodno je operativno ili medikamentozno lečeneje, pre nego što počne da se razmišlja o reprodukciji. Takodje, postoje i miomi koji vire prema stomaku žene i nisu za neophodno lečenje pre reprodukcije. Za sve metode je bolje da miom bude što bolje lokalizovan i da bude pod dejstvom ovih novih lekova, koji vrše predtretman i kojima se olakšava uspeh naglasio je prof.dr Ljubić.

Jasmina Vujadinović
AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

21. 06. 2019.
Anita Pešić
- OSTVARUJTE SNOVE VAŠE DECE A NE VAŠE SNOVE O NJIMA
16. 05. 2019.
- На крилима детињства
02. 05. 2019.
- Учење кроз игру
02. 05. 2019.
- Прича из детињства 2
02. 05. 2019.
- Прича из детињства
22. 04. 2019.
- PRAVILA PONAŠANJA U BIBLIOTECI- KONKURS
16. 04. 2019.
- NAJBOLJI NASTAVNICI BIVŠE JUGOSLAVIJE
07. 04. 2019.
- Традиционални начин бојења ускршњих јаја
31. 03. 2019.
- AZIJA NIJE DALEKO
28. 03. 2019.
- Дан броја ПИ
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 7
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 7
© 1999. - 2019.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
-||-