Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?

- anatomija
- arhitektura
- astronomija
- bakteriologija
- biohemija
- biologija
- botanika
- defektologija
- eksperimenti
- elektronika
- elektrotehnika
- energetika
- entomologija
- farmacija
- fizika
- fiziologija
- genetika
- geografija
- geologija
- građevinarstvo
- hemija
- informatika
- ishrana
- matematika
- mašinstvo
- medicina
- molekularna biologija
- okeanologija
- paleontologija
- pivarstvo
- poljoprivreda
- povrtarstvo
- programi
- psihologija
- robotika
- seizmologija
- stomatologija
- svemir
- tehnologija
- termodinamika
- veterina
- voćarstvo
- zdravstvo
- zoologija
- šumarstvo













CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9082
Najnovi član: kosana

Najnoviji tekstovi:

slika Kuda i kako ide naše znanje? (Tehnološki kriminal)
slika Дан здраве хране и хлеба (obrazovanje)
slika Нова рима и еуфонија у 69 сонета (književnost)
slika Nisi na internetu, ne postojiš? (FON)
slika KOMPANIJA EKO SERBIA DODELILA STIPENDIJE ZA PET NAJBOLJIH STUDENATA (stipendije)
slika Два света муком спојена (umetnost)
slika Структурализам и историографија (istorija)
slika Naučnici predstavili očaravajući snimak interne komunikacije biljaka (VIDEO) (biohemija)
slika Свијет образовања брише границе (obrazovanje)
slika Najbolje knjige o kulinarstvu i šta kulinarske knjige čini vrhunskim (gastronomija)





REGISTRUJTE SE
i čitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijatelja















Pretraži magazin po:
priroda:::
28. januar. 2015.

Kuvano jaje vratili u prvobitni oblik


Iako u prvi mah zvuči kao nešto što se izvodi u kancelariji pored stripskog "Ministarstva za istraživanje ruda i gubljenje vremena", ovo naučno dostignuće bi moglo da predstavlja značajan korak u borbi protiv raka, biotehnologiji i procesima proizvodnje u prehrambenoj industriji.
"Da, izmislili smo način kako da otkuvamo kuvano jaje", rekao je Gregori Vajs, vođa tima i profesor hemije, molekularne biologije i biohemije na Univeritetu Kalifornije, Irvajn.
Otkriće je značajno jer dosad skuvano belance bilo školski primer za tvrdnju da se u proteinima izloženim visokim temperaturama odvija proces bespovratni denaturacije, odnosno da oni na temperaturama većim od 60 stepeni menjaju strukturu tako da se više ne mogu vratiti u prvobitni oblik.
Ipak, nakon jednog delimično uspešnog istraživanja od pre nekoliko godina, ovaj tim je dodavanjem uree, a zatim korišćenjem posebne mašine uspeo da pokida novonastale veze i povrati njihovu raniju strukturu.
"Nismo mi stvarno zainteresovani za obradu jaja, već samo na najlakši način demonstriramo koliko je ovaj proces moćan. Za obrtanje procesa su nam potrebni minuti, to bukvalno ubrzava sadašnje stvari za više hiljada puta", kaže doktor Vajs.
Kako se navodi, efikasan i brz metod za "recikliranje" proteina bi mogao da predstavlja pravu revoluciju na polju brojnih naučnih istraživanja i u medicini.
"Za proizvodnju antitela za istraživanje raka koriste se veoma skupe jajne ćelije hrčaka, a ovaj proces bi mogao da bude lako primenjiv na mnogo jeftinije proteinske izvore, što bi dovelo do brže, efikasnije i jeftnije proizvodnje antitela", piše američki "Tajm".

B92








AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

27. 10. 2019.
Goranko Ilić
- Књига Завети Милоша Ковића
26. 10. 2019.
- Мачак отишао у хајдуке
25. 08. 2019.
Goranko Ilić
- Представљање књиге Црногорски сепаратизам Александра Раковића
07. 08. 2019.
- НАЗАД У ШКОЛУ или НЕКОЛИКО НАЧИНА КАКО БИТИ СРЕЋАН НАСТАВНИК
21. 06. 2019.
Anita Pešić
- OSTVARUJTE SNOVE VAŠE DECE A NE VAŠE SNOVE O NJIMA
16. 05. 2019.
- На крилима детињства
02. 05. 2019.
- Учење кроз игру
02. 05. 2019.
- Прича из детињства 2
02. 05. 2019.
- Прича из детињства
22. 04. 2019.
- PRAVILA PONAŠANJA U BIBLIOTECI- KONKURS




Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 44
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 44




© 1999. - 2019.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
-||-