Autohtoni mlečni
proizvodi su bogatstvo i deo istorije svake zemlje. Najveći broj autohtonih
mlečnih proizvoda, posebno sireva, nosi ime svog mesta porekla, koja su
zbog toga postala poznata. Medjutim, proizvodnja autohnonih mlečnih proizvoda
nije ujednačena. Na to utiču pre svega prirodni, ekonomski i socijalni
faktori. U našoj zemlji autohtona proizvodnja se najviše sačuvala u brdsko-planinskim
predelima. Ovi proizvodi su sigurno po obimu proizvodnje manje značajni,
ali ne po kvalitetu i potencijalima koje pružaju za povećanje asortimana
domaćih mlečnih proizvoda.
Bakterije
mlečne kiseline (BMK) imaju veliki industrijski značaj, jer se već
decenijama koriste za fermentaciju hrane za ljude i životinje. Proizvodi
koji baziraju na korišćenju BMK su kiselomlečni napici, sirevi,
vina, različite fermentisane mesne preradjevine (kobasice, salame, itd),
ukišeljeno povrće (krastavci, luk, kupus, itd.), kao i kvalitetna silaža
za ishranu stoke. BMK imaju veliki uticaj na kvalitet i nutritivnu
vrednost navedenih proizvoda, jer doprinose razvoju ukusa, mirisa i izgleda
proizvoda, kao i dužini trajanja proizvoda.
Komercijalizacija bakterija
U
Institutu
za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, formirana je kolekcija
bakterija mlečne kiseline (BMK), koja sadrži oko 600 prirodnih izolata.
Ove bakterije su izolovane iz fermentisanih mlečnih proizvoda izradjenih
na tradicionalan način u domaćinstvima lociranim na veoma specifičnim ekološkim
lokalitetima kao što su visoke planine, rečne doline, ostrva, visoravni,
morska obala, itd. Analizom ove kolekcije, ustanovljeno je da se medju
prirodnim izolatima nalaze i oni koji proizvode proteinaze, bakteriocine,
aromogene supstance i egzopolisaharide. Sva ova genetička svojstva imaju
komercijalni značaj.
Karakterizacijom
kolekcije prirodnih izolata BMK na molekularno-genetičkom nivou,
odnosno upoznavanjem načina regulacije ekspresije gena omogućava se konstrukcija
specifičnih starter kultura za proizvodnju autohtonih fermentisanih napitaka
kao i sireva geografskog porekla. Štaviše, ovakva saznanja omogućavaju
da se konstruišu starter kulture za mlečne proizvode koje bi se koristile
samo na specifičnim lokalitetima. Takve starter kulture se mogu koristiti
u postojećim tehnološkim linijama za izradu fermentisanih mlečnih proizvoda
ili sa minimalnim izmenama u tehnološkim procesima.
S
druge strane, pošto ovakve starter kulture daju osnovu za dobijanje proizvoda
specifičnih za pojedine geografske regione, mogla bi se organizovati proizvodnja
istih u mini sirarama ili čak u odabranim domaćinstvima. Na taj način bi
se mogli komercijalno proizvoditi veoma specifični sirevi našeg podneblja.
Sličan pristup je već odavno realizovan, na primer u Švajcarskoj, za proizvodnju
ementalera.
Proizvodnja
belog sira ima veoma dugu tradiciju u Jugoslaviji. Ovaj tip sira se proizvodi
u različitim geografskim regionima i medjusobno se veoma mnogo razlikuju
po kvalitetu. S druge strane, postoji veoma velika varijacija u kvalitetu
sira proizvedenog u istom regionu u zavisnosti od godišnjeg doba u kome
se taj sir proizvodi. Izolacija BMK iz belih sirava i njihova mikrobiološka
i molekularno-genetička analiza omogućila je konstrukciju starter kultura
koje su specifične za odredjeni geografski region. Testiranje ovako konstruisanih
naših starter kultura, baziranih na prirodnim izolatima, na tri mesta u
Jugoslaviji (Sjenica, Kopaonik i Žabljak) pokazala je da je kvalitet tog
sira bio bolji nego sireva proizvedenih na tradicionalan način bez starter
kulture. Osim toga, drastično su smanjene razlike u kvalitetu sira vezane
za period godine u kome se sir proizvodi.
BMK osvaja tržište
U
današnje vreme, sve više i više se proširuje korišćenje BMK, jer
je poznato da ove bakterije nisu opasne po ljudsko zdravlje. Pored toga,
na primer laktobacili, su stalni stanovnici gastro-intestinalnog trakta
(GIT) i urogenitalnog trakta (UGT) čoveka i ostalih sisara
i neki od njih se mogu koristiti kao probiotici, tj. pokazano je da mogu
imati značajnog efekta na zdravlje čoveka. Efekti na zdravlje čoveka koje
probiotici ispoljavaju, odnose se na njihovo učešće u
(a) kontroli i tretmanu crevnih infekcija izazvanih enteropatogenim
agensima ili infekcija urogenitalnog trakta,
(b) smanjivanju verovatnoće nastanka tumora ili raka debelog creva,
oboljenja srčanih krvnih sudova ili smanjivanju nivoa serumskog holesterola
i
(c) stimulaciji imunog odgovora ili stimulaciji peristaltike creva.
Imajući
u vidu sve ove moguće probiotičke efekte BMK, jasno je zašto raste
interes za dobijanje mlečnih proizvoda čija će proizvodnja bazirati na
BMK
sa karakteristikama koje doprinose poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja
ljudi. Ovakvi proizvodi se jednim imenom nazivaju funkcionalna hrana.
Imajući
sve karakteristike BMK u vidu, postoji stalna potreba za razvojem
sistema za genetičku manipulaciju ovih bakterija, tj. za izučavanjem strukture
i regulacije ekspresije njihovih gena. Ova saznanja, takodje, daju i osnovu
za proširenje upotrebne vrednosti BMK. Jedan od primera je da ove
bakterije postaju veoma atraktivne kao materijal za pripremu živih vakcina,
s obzirom na činjenicu da nije zabeležen slučaj oboljenja čoveka ili životinja
izazavanih BMK.
Na
kraju, može se zaključiti da postoji veoma dobra naučna baza za dalje unapredjenje
fundamentalnih istraživanja u oblasti molekularne genetike BMK u
Jugoslaviji, kao i primene ostvarenih rezultata u praksi. Stoga bi bilo
veoma važno naći u budućnosti načine bližeg povezivanja istraživačkih laboratorija
sa praksom, odnosno sa industrijom mleka. Takvo povezivanje bi garantovalo
razvoj novih biotehnoloških i tehnoloških pristupa u proizvodnji fermentisane,
visokovredne hrane.
Autor
teksta je šef Laboratorije za molekularnu genetiku industrijskih mikroorganizama,
na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu.
E-mail:LAB6@EUNET.YU