Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?

- anatomija
- arhitektura
- astronomija
- bakteriologija
- biohemija
- biologija
- botanika
- defektologija
- eksperimenti
- elektronika
- elektrotehnika
- energetika
- entomologija
- farmacija
- fizika
- fiziologija
- genetika
- geografija
- geologija
- građevinarstvo
- hemija
- informatika
- ishrana
- matematika
- mašinstvo
- medicina
- molekularna biologija
- okeanologija
- paleontologija
- pivarstvo
- poljoprivreda
- povrtarstvo
- programi
- psihologija
- robotika
- seizmologija
- stomatologija
- svemir
- termodinamika
- veterina
- voćarstvo
- zdravstvo
- zoologija
- šumarstvo

CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9075
Najnovi član: kokobrajs

Najnoviji tekstovi:

slika "Tragovi duše" za jedno veliko - Hvala (promocija)
slika Koliko se znanje o arhitekturi i građevini menjalo od antike? (arhitektura)
slika Novogodišnji poklon za naše čitaoce (poklon)
slika Kad se uči najvažnije je koncentrisati se na zadati problem (takmičenja)
slika Kinezi napravili providan autoput (gradjevinarstvo)
slika Ovo su najčvršći materijali koji se koriste u građevinarstvu i industriji (građevinarstvo)
slika Ostavi CV! Lansiraj svoju karijeru! (Sajam zapošljavanja)
slika Laboratorijska oprema - tačni nazivi i vrste (hemija)
slika Efekti društvenih mreža: status – it´s complicated (tribine)
slika Imena zanata kojima do sada niste znali značenje (etnologija)

REGISTRUJTE SE
i èitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijateljaPretraži magazin po:
priroda:::medicina
19. jun. 2014.

Institut za KVB Vojvodine učestvuje u velikom međunarodnom projektu          Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, ozvaničio je učestvovanje u velikom međunarodnom projektu, zajedno sa najznačajnijim bolnicama za lečenje kardiovaskularnih bolesti u Evropi. Cilj studije je što veće očuvanje srčanog mišića nakon pretrpljenog infarkta srca, uz pomoć specijalne RIC metode (remote ishemic control).
          Pilot studija u Danskoj ukazala je na mogućnost smanjenja infarktne zone primenom RIC. Otuda se sada počinje sa velikom multicentričnom studijom, koja će trajati od 2013. do 2018. godine na minimum 2.300 pacijenata. Izvodiće se u Danskoj, u kojoj već ima 200 pacijenata, zatim u Engleskoj i Španiji, a u Srbiji u KCS Beograd, VMA, Institutu za KVB Vojvodine, a verovatno i u Zemunu, što zavisi od odluke Etičkog komiteta.
          Stručnjaci naglašavaju da srčani infarkt nastaje kao posledica zapušenja srčane arterije koja dovodi krv u srčani mišić, zbog čega se smanjuje protok krvi, donošenje kiseonika i hranjivih materija, dok je istovremeno onemogućeno i odnošenje štetnih materija iz srčanog mišića. Posledice srčanog infarkta su: slaba srčana ishranjenost, sledi ošamućenost srčanog mišića oštećenje, te odumiranje srčanog mišića koje počinje nakon 20-30 minuta od početka bola.
          Cilj savremene terapije je što pre otvoriti krvni sud (zapušenje) i omogućiti normalno snabdevanje srčanog mišića krvlju. Na taj način, količina odumrlog srčanog mišića se svodi na najmanju moguću meru i do 20 odsto omogućava brži oporavak gladnog, ali i ošamućenog srčanog mišića, napominju iz Instituta za KVB Vojvodine.
          U želji da se smanji veličina infarkta, odnosno da bude što manja količina odumrlog srčanog mišića, uz pomoć RIC metode pokušava se i udaljeno kontrolisana slaba ishranjenost: postavlja se manžetna na ruku (kao za merenje pritiska), koja se u narednih 5 minuta naduva, a posle 5 minuta izduva i taj postupak se ponavlja četiri puta. Cilj je da se napravi slaba ishranjenost ruke, jer kada se manžetna naduva prestaje protok krvi kroz ruku i arterijska cirkulacija. Ovako slaba ishranjenost ruke uzrokuje pojavu odbrambenih mehanizama organizma, koji želi da zaštiti ruku i produkuje suopstance koje šire krvne sudove (adenozin).
          Ovakva reakcija organizma nije lokalizovana samo na ruci, već se smatra da se odigrava i na nivou srca. U kući pacijenta, u momentu prepoznavanja STEMI infarkta, služba Hitne medicinske pomoći će putem WEB randomizacije (direktan internet kontakt sa centrom u Danskoj, koji će odmah reći da li primeniti manžetnu ili ne ) - uvrstiti pacijenta u studiju sa ili bez manžetne, a potom ga odmah transportovati u IKVBV u cilju brzog mehaničkog otvaranja zapušene srčane arterije, objašnjavaju iz Instituta za KVB Vojvodine.
          Lekari u Danskoj prilikom analize podataka neće imati uvid da li je primenjena manžetna ili ne, već će posmatrati dalji ishod pacijenta. Tek na kraju studije biće upoređeni rezultati pacijenata sa manžetnom ili bez nje i dobijen konkretan statistički podatak o korisnosti primene RIC studije. Lekari IKVBV će svakog pacijenta pratiti posebno u narednih godinu dana od momenta ulaska u studiju. Poenta RIC studije nije samo smanjenje infarktne zone, imajući u vidu da je u udruženim neželjenim događajima (smrt, šlog, ponovni infarkt) učestalost neželjenih događaja nakon RIC znatno ređa, nego kod samo obične pPCI bez RIC.
          Cilj studije je da ispita da li udaljeno ishemijsko kondicioniranje poboljšava prognozu bolesnika sa STEMI lečenim bolesnicima primarnom PCI, izraženo kroz manju stopu kardiovaskularnog mortaliteta i hospitalizacije zbog srčane slabosti, nakon godinu dana od intervencije. Populaciju koja će učestvovati u studiji, činiće bolesnici sa aktunim infarktom miokarda sa elevacijom ST-segmenta (STEMI).
          Inače, ovo kliničko istraživanje je međunarodno, nekomercijalno, multicentrično, randomizovano, kontrolisano, jednostruko slepo, sa paralelnim grupama i ispitivanjem kliničke efikasnosti. Kriterijumi koji iskuljučuju mogućnost da pacijent učestvuje u studiji su prethodna bajpas hirurgija (CABG), prethodni infarkt miokarda ili lečenje fibrinolitičkom terapijom unutar 30 dana, kao i bolesnici lečeni hipotermijom. Lekari u IKVBV naglašavaju da ova studija može u značajnoj meri da podigne nivo kvaliteta života pacijenata nakon prebolelog infarkta miokarda.

Jasmina VujadinovićZasad nema komentara na ovaj tekst!
AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje
obuka20
administracija01

Najnoviji blogovi:

08. 02. 2015.
Staniša Krsmanović
- NEZNAM, NEŽELIM, NEMOGU: Ovo su najveće greške u pravopisu srpskog, hrvatskog, bosanskog ili ma-kako-ga-zvali jeziku
17. 01. 2015.
Staniša Krsmanović
- 5 istina koje znaju samo mentalno snažne osobe
22. 12. 2014.
Staniša Krsmanović
- Boris Dežulović: Adio pameti
04. 12. 2014.
Anita Momčilović
- "Noć knjige" 12. decembra 2014. od 17 do 24h
04. 11. 2014.
Anita Momčilović
- Uspešno završen 59. Međunarodni Sajam knjiga u Beogradu
03. 09. 2014.
Staniša Krsmanović
- Шта је полуинтелектуалац?
14. 07. 2014.
- Gde su ljudi?
12. 07. 2014.
Siniša Stamatović
- Multi Language - Univerzalni rečnik reči
16. 06. 2014.
- LUK I LIRA
12. 06. 2014.
- SCIENTIA SEXUALIS
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:

XEvilBestMaivEHK1,
 


Ukupno prisutno na sajtu: 18
Prijavljeni: 1 ||| Gosti: 17
© 1999. - 2018.
Digitalna Srbija pravi
1Sva prava zadržana ||| All rights reserved