Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?

- Fizička hemija
- Kosmonautika
- anatomija
- arhitektura
- astronomija
- bakteriologija
- biohemija
- biologija
- botanika
- defektologija
- ekologija
- eksperimenti
- elektronika
- elektrotehnika
- energetika
- entomologija
- farmacija
- fizika
- fiziologija
- genetika
- geografija
- geologija
- građevinarstvo
- hemija
- industrija
- informatika
- ishrana
- matematika
- mašinstvo
- medicina
- molekularna biologija
- okeanologija
- paleontologija
- pivarstvo
- poljoprivreda
- povrtarstvo
- programi
- programiranje
- psihologija
- robotika
- seizmologija
- stomatologija
- svemir
- tehnologija
- termodinamika
- veterina
- voćarstvo
- vreme
- zdravlje
- zdravstvo
- zoologija
- šumarstvo

CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9112
Najnovi član: uros:dd

Najnoviji tekstovi:

slika Такмичење из програмирања за ученике основних шола (programiranje)
slika Besplatne diskusije S2S iz informacione tehnologije (informatika)
slika Škola u veselim bojama, izvanredan projekat uređenja prostora u OŠ “Filip Kljajić Fića” (škole)
slika Letelica Indije sletela na Mesec (Kosmonautika)
slika Некада је градила Нови Београд, а сада у 101. Вера још трага за новим знањима (ličnosti)
slika Kako prevazići opsesivne misli? (psihologija)
slika Nova knjiga Radovana Lazarevića "Nož Marine R" (književnost)
slika Počeo Festival nauke u sklopu Sajma nauke i tehnike (Festival nauke)
slika Da Festivan nauke bude - BESPLATAN za djake! (Festival nauke)
slika Како заштитити малишане у кризним ситуацијама (psihologija)

REGISTRUJTE SE
i čitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijatelja
Pretraži magazin po:
priroda:::medicina
19. jun. 2014.

Institut za KVB Vojvodine učestvuje u velikom međunarodnom projektu          Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, ozvaničio je učestvovanje u velikom međunarodnom projektu, zajedno sa najznačajnijim bolnicama za lečenje kardiovaskularnih bolesti u Evropi. Cilj studije je što veće očuvanje srčanog mišića nakon pretrpljenog infarkta srca, uz pomoć specijalne RIC metode (remote ishemic control).
          Pilot studija u Danskoj ukazala je na mogućnost smanjenja infarktne zone primenom RIC. Otuda se sada počinje sa velikom multicentričnom studijom, koja će trajati od 2013. do 2018. godine na minimum 2.300 pacijenata. Izvodiće se u Danskoj, u kojoj već ima 200 pacijenata, zatim u Engleskoj i Španiji, a u Srbiji u KCS Beograd, VMA, Institutu za KVB Vojvodine, a verovatno i u Zemunu, što zavisi od odluke Etičkog komiteta.
          Stručnjaci naglašavaju da srčani infarkt nastaje kao posledica zapušenja srčane arterije koja dovodi krv u srčani mišić, zbog čega se smanjuje protok krvi, donošenje kiseonika i hranjivih materija, dok je istovremeno onemogućeno i odnošenje štetnih materija iz srčanog mišića. Posledice srčanog infarkta su: slaba srčana ishranjenost, sledi ošamućenost srčanog mišića oštećenje, te odumiranje srčanog mišića koje počinje nakon 20-30 minuta od početka bola.
          Cilj savremene terapije je što pre otvoriti krvni sud (zapušenje) i omogućiti normalno snabdevanje srčanog mišića krvlju. Na taj način, količina odumrlog srčanog mišića se svodi na najmanju moguću meru i do 20 odsto omogućava brži oporavak gladnog, ali i ošamućenog srčanog mišića, napominju iz Instituta za KVB Vojvodine.
          U želji da se smanji veličina infarkta, odnosno da bude što manja količina odumrlog srčanog mišića, uz pomoć RIC metode pokušava se i udaljeno kontrolisana slaba ishranjenost: postavlja se manžetna na ruku (kao za merenje pritiska), koja se u narednih 5 minuta naduva, a posle 5 minuta izduva i taj postupak se ponavlja četiri puta. Cilj je da se napravi slaba ishranjenost ruke, jer kada se manžetna naduva prestaje protok krvi kroz ruku i arterijska cirkulacija. Ovako slaba ishranjenost ruke uzrokuje pojavu odbrambenih mehanizama organizma, koji želi da zaštiti ruku i produkuje suopstance koje šire krvne sudove (adenozin).
          Ovakva reakcija organizma nije lokalizovana samo na ruci, već se smatra da se odigrava i na nivou srca. U kući pacijenta, u momentu prepoznavanja STEMI infarkta, služba Hitne medicinske pomoći će putem WEB randomizacije (direktan internet kontakt sa centrom u Danskoj, koji će odmah reći da li primeniti manžetnu ili ne ) - uvrstiti pacijenta u studiju sa ili bez manžetne, a potom ga odmah transportovati u IKVBV u cilju brzog mehaničkog otvaranja zapušene srčane arterije, objašnjavaju iz Instituta za KVB Vojvodine.
          Lekari u Danskoj prilikom analize podataka neće imati uvid da li je primenjena manžetna ili ne, već će posmatrati dalji ishod pacijenta. Tek na kraju studije biće upoređeni rezultati pacijenata sa manžetnom ili bez nje i dobijen konkretan statistički podatak o korisnosti primene RIC studije. Lekari IKVBV će svakog pacijenta pratiti posebno u narednih godinu dana od momenta ulaska u studiju. Poenta RIC studije nije samo smanjenje infarktne zone, imajući u vidu da je u udruženim neželjenim događajima (smrt, šlog, ponovni infarkt) učestalost neželjenih događaja nakon RIC znatno ređa, nego kod samo obične pPCI bez RIC.
          Cilj studije je da ispita da li udaljeno ishemijsko kondicioniranje poboljšava prognozu bolesnika sa STEMI lečenim bolesnicima primarnom PCI, izraženo kroz manju stopu kardiovaskularnog mortaliteta i hospitalizacije zbog srčane slabosti, nakon godinu dana od intervencije. Populaciju koja će učestvovati u studiji, činiće bolesnici sa aktunim infarktom miokarda sa elevacijom ST-segmenta (STEMI).
          Inače, ovo kliničko istraživanje je međunarodno, nekomercijalno, multicentrično, randomizovano, kontrolisano, jednostruko slepo, sa paralelnim grupama i ispitivanjem kliničke efikasnosti. Kriterijumi koji iskuljučuju mogućnost da pacijent učestvuje u studiji su prethodna bajpas hirurgija (CABG), prethodni infarkt miokarda ili lečenje fibrinolitičkom terapijom unutar 30 dana, kao i bolesnici lečeni hipotermijom. Lekari u IKVBV naglašavaju da ova studija može u značajnoj meri da podigne nivo kvaliteta života pacijenata nakon prebolelog infarkta miokarda.

Jasmina Vujadinović
AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

18. 10. 2022.
Vladan
- Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?
22. 09. 2022.
Vladan
- Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?
30. 06. 2022.
Vladan
- Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?
07. 06. 2022.
Vladan
- Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla
21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 21
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 21
© 1999. - 2024.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
-||-