Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?

- Fizička hemija
- Kosmonautika
- anatomija
- arhitektura
- astronomija
- bakteriologija
- biohemija
- biologija
- botanika
- defektologija
- ekologija
- eksperimenti
- elektronika
- elektrotehnika
- energetika
- entomologija
- farmacija
- fizika
- fiziologija
- genetika
- geografija
- geologija
- građevinarstvo
- hemija
- industrija
- informatika
- ishrana
- matematika
- mašinstvo
- medicina
- molekularna biologija
- okeanologija
- paleontologija
- pivarstvo
- poljoprivreda
- povrtarstvo
- programi
- programiranje
- psihologija
- robotika
- seizmologija
- stomatologija
- svemir
- tehnologija
- termodinamika
- veterina
- voćarstvo
- vreme
- zdravlje
- zdravstvo
- zoologija
- šumarstvo

CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9112
Najnovi član: uros:dd

Najnoviji tekstovi:

slika Андреј Дробњаковић апсолутни победник на Међународној научној олимпијади у Сингапуру (matematika)
slika Naučni piknik u Arboretumu Šumarskog fakulteta u Beogradu (Festival nauke)
slika Такмичење из програмирања за ученике основних шола (programiranje)
slika Besplatne diskusije S2S iz informacione tehnologije (informatika)
slika Škola u veselim bojama, izvanredan projekat uređenja prostora u OŠ “Filip Kljajić Fića” (škole)
slika Letelica Indije sletela na Mesec (Kosmonautika)
slika Некада је градила Нови Београд, а сада у 101. Вера још трага за новим знањима (ličnosti)
slika Kako prevazići opsesivne misli? (psihologija)
slika Nova knjiga Radovana Lazarevića "Nož Marine R" (književnost)
slika Počeo Festival nauke u sklopu Sajma nauke i tehnike (Festival nauke)

REGISTRUJTE SE
i čitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijatelja
Pretraži magazin po:
priroda:::medicina
8. maj. 2014.

8. maj - Svetski dan borbe protiv raka jajnika
Prema poslednjim podacima, u Srbiji raste broj žena obolelih od kancera jajnika i onih koje izgube bitku sa bolešću. Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da u našoj zemlji od raka jajnika godišnje oboli oko 930, a umre više od 500 žena, dok je Srbija po stopi oboljevanja i umiranja od ove bolesti na četvrtom mestu evropske skale.
Najsmrtonosniji ginekološki kancer

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" karcinom jajnika je osmi po učestalosti maligni tumor u svetu, a sa približno 250.000 obolelih svake godine čini 3,7 svih maligniteta. Ipak, rak jajnika izaziva više smrtnih slučajeva, nego bilo koja maligna lokalizacija ženskog reproduktivnog sistema

U svetu od kancera jajnika oboli skoro 250.000 žena, a umre 140.000 pripadnica lepšeg pola. Pritom, stručnjaci upozoravaju da nije u pitanju najčešći, već najpodmukliji ženski kancer.
-Srbija ove godine, po drugu put, učestvuje u obeležavanju Svetskog dana borbe protiv raka jajnika u cilju podizanja svesti o ovoj bolesti i njenim simptomima. Rak jajnika je u senci raka dojki i grlića materice, protiv kojih lekari mogu uspešnije da se bore, kada se otkriju u kasnijoj fazi. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" karcinom jajnika je osmi po učestalosti maligni tumor u svetu, a sa približno 250.000 obolelih svake godine čini 3,7 odsto svih maligniteta. Ipak, rak jajnika izaziva više smrtnih slučajeva, nego bilo koja maligna lokalizacija ženskog reproduktivnog sistema rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka jajnika prof.dr Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.
On je dodao da je karcinom jajnika sedmi najčešći uzrok umiranja od raka kod žena od kojeg, u proseku u svetu umre oko 140.000 žena. Štaviše, procenjuje se da će se broj žena obolelih i umrlih od raka jajnika, uvećati za približno 60 odsto do 2030.godine.

Pacijentkinje dolaze lekaru tek u trećem stadijumu

Prema podacima Registra za rak, od karcinoma jajnika godišnje u Srbiji, u proseku oboli 850, a umre 420 žena. Medju ženama u Srbiji rak jajnika je šesti po lokalizaciji u oboljevanju sa pet odsto zastupljenosti i sedmi u umiranju sa 4,6 odsto zastupljenosti.
U pitanju je najsmrtonosniji ginekološki kancer o čemu svedoči i podatak da je od 1990. do 2011. god u Srbiji zabeležen porast od raka jajnika standardizovanih stopa obolevanja za 12,9 odsto, a umiranja za nepunih 20 odsto. Zato je poruka svim ženama da je redovan ginekoški pregled, najmanje jedanput godišnje, najbolja zaštita, jer ukoliko se otkrije na vreme i uz odgovarajuću terapiju, mogućnost produžetka života iznosi i do 90 odsto, poručio je prof.dr Vekić.
Hirurgija je osnova lečenja karcinoma jajnika. Nažalost, lekari dobijaju pacijente dijagnostikovane, tek u stadijumu tri kada je bolest neizlečiva, napomenuo je prof.dr Vladimir Pažin, načelnik hirurgije i onkološko-dijagnostičkog centra GAK "Narodni front".
- Naša dužnost je da uz pomoć svega čime raspolažemo, tu bolest koja brzo ubija prevedemo u hronično oboljenje, koje može trajati 10-tak godina, što je granica uspeha za treći stadijum u današnje vreme. Takođe, preporučljivo je da se sve pacijentkinje leče u onkološkim centrima, gde će se dijagnoza raka jajnika (ne)potvrditi, zato što je važan prvi pristup od čega zavisi i ishod lečenja upozorio je prof.dr Pažin.

Tretman zavsi od stadijuma

-Kod svake pacijentkinje, nakon završenog hirurškog lečenja, proceni njen individualni rizik, a na osnovu stepena proširenosti bolesti i da li je kandidat za dodatnu postoperativnu terapiju (što važi za rane stadijume do stadijuma 2A kada je bolest još uvek ograničena na malu karlicu). Međutim, kod odmaklih stadijuma 3C, odnosno 4 gde je bolest, već dala udaljene metastaze u različite organe, radi se o sistemskoj terapiji koja potpuno ima drugi cilj - objasnila je prim.dr Suzana Vasović iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Udruženja medikalnih onkologa Srbije.
Prema njenim rečima, osnovu sistemskog lečenja karcinoma jajnika, danas predstavlja kombinacija citostatika (medikalna terapija primenom hemioterapije), dok standardna hemioterapija podrazumeva primenu citostatika iz grupe taksana i platinskih derivata.
- Novina u lečenju karcinoma jajnika je primena ciljane biološke terapije usmerene na vaskularni faktor, koji je tokom rasta tumora ciljna meta biološkog leka, koji treba da dovede do inhibicije razvoja krvnih sudova, pošto rast tumora zahteva razvoj novih krvnih sudova.
Rezultati kliničkih stidija pokazuju da kombinovanje biološkog agensa sa hemioterapijom odlaže ponovnu pojavu bolesti, odnosno u nekim studijumima i produžava preživljavanje rekla je prim. dr Vasović uz konstataciju da je lek registrovan u Evropi, te da se nada da će se to ubrzo dogoditi i kod nas.
Ona je dodala da karcinom jajnika spada u grupu visko hemiosenzitivnih karcinoma, ali da nažalost više od 80 odsto pacijentkinja, tri godine nakon sprovedenog lečenja, dožive ponovnu pojavu bolesti kada je neophodno ponovno sistemsko lečenje. Ako se uzmu u obzir svi stadijumi, ukupno petogodišnje preživljavanje iznosi jedva 50 odsto.
Nasuprot tome, dijagnoza u ranom stadijumu (što je moguće redovnim ginekološkim pregledima) podrazumeva 90 odsto petogodišnjeg do desetogodišnjeg preživljavanja, podvukla je prim.dr Vasović.
Dr Janko Samardžić, direktor sektora za farmako-ekonomiju RFZO, izrazio je nadu da će se do kraja godine ostvariti uštede, te da će se onda finansijska sredstva preusmeriti na inovativnu terapiju i najsavremenije lečenje.
-Očekujem razumevanje proizvođača u Srbiji u pogledu svođenja cena lekova na realni nivo (regiona, čak i Velike Britanije), jer je to jedini način da se sredstva obezbede. U okviru farmako-politike, pokrenućemo i program vezan za primarnu zdravstvenu zaštitu i rani skrinig kako bi sprečili razvoj karcinoma jajnika. Osim toga, nadamo se da ćemo u ovoj godini imati i program elektronskog recepta, koji će omogućiti elektronski uput i tako smanjiti obimnu administraciju, koja oduzima vreme lekarima na nivou primarne zdravstvene zaštite.

Jasmina Vujadinović
AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

18. 10. 2022.
Vladan
- Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?
22. 09. 2022.
Vladan
- Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?
30. 06. 2022.
Vladan
- Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?
07. 06. 2022.
Vladan
- Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla
21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 28
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 28
© 1999. - 2024.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
-||-