Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?

- Fizička hemija
- Kosmonautika
- anatomija
- arhitektura
- astronomija
- bakteriologija
- biohemija
- biologija
- botanika
- defektologija
- ekologija
- eksperimenti
- elektronika
- elektrotehnika
- energetika
- entomologija
- farmacija
- fizika
- fiziologija
- genetika
- geografija
- geologija
- građevinarstvo
- hemija
- industrija
- informatika
- ishrana
- matematika
- mašinstvo
- medicina
- molekularna biologija
- okeanologija
- paleontologija
- pivarstvo
- poljoprivreda
- povrtarstvo
- programi
- programiranje
- psihologija
- robotika
- seizmologija
- stomatologija
- svemir
- tehnologija
- termodinamika
- veterina
- voćarstvo
- vreme
- zdravlje
- zdravstvo
- zoologija
- šumarstvo

CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9112
Najnovi član: uros:dd

Najnoviji tekstovi:

slika Naučni piknik u Arboretumu Šumarskog fakulteta u Beogradu (Festival nauke)
slika Такмичење из програмирања за ученике основних шола (programiranje)
slika Besplatne diskusije S2S iz informacione tehnologije (informatika)
slika Škola u veselim bojama, izvanredan projekat uređenja prostora u OŠ “Filip Kljajić Fića” (škole)
slika Letelica Indije sletela na Mesec (Kosmonautika)
slika Некада је градила Нови Београд, а сада у 101. Вера још трага за новим знањима (ličnosti)
slika Kako prevazići opsesivne misli? (psihologija)
slika Nova knjiga Radovana Lazarevića "Nož Marine R" (književnost)
slika Počeo Festival nauke u sklopu Sajma nauke i tehnike (Festival nauke)
slika Da Festivan nauke bude - BESPLATAN za djake! (Festival nauke)

REGISTRUJTE SE
i čitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijatelja
Pretraži magazin po:
priroda:::svemir
arhiva

POHOD NA MARSFotografije leda na površini Marsa dobijene sa evropske letelice Mars Express kao prvi konkretan dokaz postojanja vode na "Crvenoj planeti"

      Tokom više od 40 godina istraživanja Marsa, naučnici do sada nisu uspeli da pronadju direktne dokaze da je na toj planeti ikada bilo vode.
      "NASA je ovog puta lansirala dva robota-sonde da bi udvostručila izglede za uspešno sletanje na Mars i preduzela sve što je mogla, kako bi sonde Spirit i Opportunity uspršno obavile misiju. Obe imaju iste spomen-ploče u počast sedmoro astronauta, koji su pre gotovo godinu dana poginuli pri sletanju spejsšatla Columbia", kaže Jim Jim Erickson, jedan od rukovodilaca misije Opportunityja.
      Spirit i Opportunity traže na Marsu geološke dokaze da je ta planeta nekada bila toplija, vlažnija i pogodna za održanje života. Sonde će ispitivati stene i tlo kako bi se videlo kakva je bila aktivnost vode na Marsu, zatim će istraživati mesto sletanja, za koje se pretpostavlja da sadrži dokaze o tekućoj vodi i pokušati da odrede da li je u takvom okruženju mogao da postoji život. Obe sonde su opremljene malim robotima koji nose kamere i nizom naučnih instrumenata, nužnih za geološku studiju Marsa.
      Medjutim, Inženjeri NASA-e objavili su da je rover Spirit, koji se 3.januara spustio na Mars , u kritičnom stanju i da verojatno neće biti u funkciji još nekoliko dana ili čak nedelja. Spirit je prvih 18 dana na Marsu funkcionisao bez ikakvih problema, ali su komunikacije sa za Zemljom iznenada prekinute, manje od nedelju dana pošto se s platforme za sletanje uspešno spustio na površinu Crvene planete i počeo traganje za vodom.
      Komunikacija sa Spiritom je posle kvara nakratko uspostavljena, ali primljene su samo besmislene poruke, kažu u kontroli misije u Pasadeni. Stručnjaci veruju da je problem u softveru koji upravlja memorijom robota, tvrdi voditelj projekta Pete Theisinger. Među drugim mogućim uzrocima kvara spominju se hardverski problemi i sunčeva radijacija.
      Sonda Opportunity je u subotu 25.januara, sletela oko 6.600 milja od zasad onesposobljenoga blizanca Spirita, gotovu na suprotnu stranu Marsa. Prve slike glatke crvene površine, poslate sa nje, stigle su u laboratoriju Jet Propulsion oko četiri sata nakon njenog sletanja. Opportunity je u Marsovu atmosferu uleteo brzinom većom od 12 hiljada milja na sat i šest minuta posle sleteo na Mars umotan u zaštitne vazdušne jastuke.
      Naučnici procenjuju da je na Marsovu površinu udario silom uporedivom sa dve-tri Zemljine gravitacije, a projektovan je tako da može podneti i do 40 G.
      Robot-sonda je sa šest točkova sleteo je u Meridiani Planum. Tu dolinu naučnici smatraju najglatkijim i najravnijim delom Marsa.
      U međuvremenu, evropska svemirska letelica Mars Express poslala je slike Marsovog južnog pola na kojima se vide ogromne zalihe leda. Mars Express deo je prve evropske misije na Mars. Ova letelica ušla je u orbitu Marsa 25.12.2003.g, i počela je sa slanjem prvih podataka - fotografije visoke rezolucije, koje prikazuju detalje jednog ogromnog kanjona na Marsu.
     

Slavlje Evropljana koji su prvi pružili konkretan dokaz o postojanju vode na Marsu

      Evropska letelica u orbiti oko Marsa prvi put je nesumljivo potvrdila postojanje vode na površini te planete, objavila je Europska svemirska agencija (ESA).
      ESA-ini naučnici su rekli da se ovaj dokaz temelji na analizi molekula vode koje je otkrila infracrvena kamera na Mars Expressu.
      "Gledate sliku, gledate tragove i možete reći da je to zaleđena voda", rekao je naučnik Allen Moorehouse. "To je prvi put da je led dokazan na tlu Marsa. To je prva neposredna potvrda".
      Voda na površini Marsa znači da je na toj planeti bilo mogućnosti za razvoj života, ali je Moorehouse upozorio da je još prerano za donošenje konačnih zaključaka.
      Međutim, rukovodilac NASA-inog programa istraživanja Marsa Orlando Figueroa osporio je tvrdnju Evropljana da je njihovo otkriće novo.
      "Naša letelica Odyssey, koja kruži oko Marsa od 2001. godine, otkrila je velike količine smrznute vode na severnim i južnim geografskim širinama. I bili smo iznenađeni činjenicom da je ima toliko, i to tako blizu površini", rekao je Figueroa. "Zato, to nije novost, ali smo srećni što je njihov satelit uspeo da utvrdi mesto gde ima vode".
      NASA-ina sonda Mars Odyssey već je ranije pružila dokaze da na samo nekoliko desetina santimetara ispod površine Marsa ima mnogo leda pomešanog sa zemljom. Ipak, naučni direktor ESA-e David Southwood rekao je da su se ranije zaključci temeljili na posrednim merenjima, npr. otkrivanju tragova vodonika, tako da su evropski rezultati konkretniji.
      "Ranija merenja bila su posredna i ovo je prvi put da imamo direktne dokaze molekula vode", istakao je Southwood. "Ovo je pravi \'sveti gral\' za geologe koji će moći da vide te neverovatne stene", kaže Jim Bell, glavni stručnjak za kamere. "Stiže još mnogo toga. Ne možemo biti srećniji i uzbuđeniji nego sada zbog onoga što vidimo na tom neverovatnom mestu (na koje je sletio Opportunity)".
      Od juče ujutro na Marsu ili u Marsovoj orbiti nalazi se rekordnih pet svemirskih letelica: osim Spirita i Opportunityja, onde su još dva NASA-ina satelita i satelit Evropske svemirske agencije.
      - Fotografije koje s Marsove površine šalje sonda Opportunity za geologe su "sveti gral", kažu vodeći ljudi NASA-ine misije.
     
      Izvori:
      AP Photo/NASA
     
Priredila

Olgica Krsmanović
AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

18. 10. 2022.
Vladan
- Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?
22. 09. 2022.
Vladan
- Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?
30. 06. 2022.
Vladan
- Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?
07. 06. 2022.
Vladan
- Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla
21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 31
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 31
© 1999. - 2024.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
-||-