Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?

- Fizička hemija
- Kosmonautika
- anatomija
- arhitektura
- astronomija
- bakteriologija
- biohemija
- biologija
- botanika
- defektologija
- ekologija
- eksperimenti
- elektronika
- elektrotehnika
- energetika
- entomologija
- farmacija
- fizika
- fiziologija
- genetika
- geografija
- geologija
- građevinarstvo
- hemija
- industrija
- informatika
- ishrana
- matematika
- mašinstvo
- medicina
- molekularna biologija
- okeanologija
- paleontologija
- pivarstvo
- poljoprivreda
- povrtarstvo
- programi
- programiranje
- psihologija
- robotika
- seizmologija
- stomatologija
- svemir
- tehnologija
- termodinamika
- veterina
- voćarstvo
- vreme
- zdravlje
- zdravstvo
- zoologija
- šumarstvo

CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9112
Najnovi član: uros:dd

Najnoviji tekstovi:

slika Андреј Дробњаковић апсолутни победник на Међународној научној олимпијади у Сингапуру (matematika)
slika Naučni piknik u Arboretumu Šumarskog fakulteta u Beogradu (Festival nauke)
slika Такмичење из програмирања за ученике основних шола (programiranje)
slika Besplatne diskusije S2S iz informacione tehnologije (informatika)
slika Škola u veselim bojama, izvanredan projekat uređenja prostora u OŠ “Filip Kljajić Fića” (škole)
slika Letelica Indije sletela na Mesec (Kosmonautika)
slika Некада је градила Нови Београд, а сада у 101. Вера још трага за новим знањима (ličnosti)
slika Kako prevazići opsesivne misli? (psihologija)
slika Nova knjiga Radovana Lazarevića "Nož Marine R" (književnost)
slika Počeo Festival nauke u sklopu Sajma nauke i tehnike (Festival nauke)

REGISTRUJTE SE
i čitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijatelja
Pretraži magazin po:
priroda:::medicina
19. april. 2014.

Erektivna disfunkcija prethodi srčanom ili moždanom udaruErektivna disfunkcija može nastupiti u bilo kom životnom dobu, a čak svaki drugi muškarac stariji od 40.godina susreće se sa nekim oblikom erektivne disfunkcije. U Srbiji svaki treći muškarac, koji je ušao u petu deceniju života, ima problem sa erekcijom. U ovom trenutku, čak 150 miliona muškaraca u svetu ima ovaj problem. Štaviše. statistika upozorava da bi, za desetak godina, taj broj mogao da bude i dva puta veći, odnosno 2025.godine čak 322 miliona muškaraca patilo bi od erektivne disfunkcije.
Pritom, tek svaki deseti muškarac potraži pomoć i podršku lekara, iako erektivna disfunkcija ne bi trebalo da bude tabu tema, zbog čega bi svaki muškarac trebalo da ima svog urologa, kao što svaka žena ima svog ginekologa.

PREDSKAZANJE

Problemi koji dovode do srčanog ili moždanog udara prvo se ispolje u penisu, gde su krvni sudovi mnogo manji, pa su zato podložniji promenama koje nastupaju u organizmu i predskazuju ono što može da usledi.

Prvi značajni proboj u lečenju erektivne disfunkcije, načinjen je kada je izmišljena "plava pilula" što je dovelo ne samo do dramatičnog preokreta u lečenju erektivne disfunkcije, već je otvoreno i novo poglavlje seksualne medicine.
-Kada se govori o efikasnosti i bezbednosti u lečenju ovim lekovima koji se nazivaju inhibitori, izašao je veliki broj kliničkih studija koji potvrđuju njihovo terapijsko dejstvo. Kada se vijagra pojavila prvu put, pričalo se da je bilo muškaraca koji su doživeli smrt u krevetu nakon njenog korišćenja. Međutim, ispitivanja su pokazala da je preparat, u prikladnom doznom obliku i obimu dovoljnom za postizanje zadovoljavajućeg seksulanog odnosa, apsolutno bezbedan za pacijente rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare prof.dr Aleksandar Vuksanović iz Klinike za neurologiju KC Srbije.
Vijagra deluje veoma brzo, dejstvo traje četiri-pet sati i iz grupe inhibitora daje zadovoljavajuću čvrstinu penisa, uz iščezavanje leka iz organizma u roku od 24 sata, što je veoma važno kod starijih osoba, kod kojih se može ukazati potreba za korišćenjem preparata koji sadrže azotoksin. Naravno, ima preparata iz ove grupe i sa drugačijim osobinama, ali ih nikako ne bi trebalo uzimati na svoju ruku, jer urolozi tačno znaju kada se koji preporučuje. Ako je, recimo za nekog pacijenta pogodna vijagra, za nekog drugog će biti tadalafil zbog farmakokinetičkih osobina.
Inače, uzroci erektivne disfunkcije su organskog ili psihogenog porekla (promene u krvnim sudovima, arterijama, venama i nervima). Međutim, urolozi se, navodi prof.dr Vuksanović sreću i sa muškarcima srednjeg životnog doba, koji nemaju problema sa postizanjem i održavanjem erekcije, ali žele pojačano zadovoljstvo i u tom cilju koriste vijagru. Takođe, ovaj preparat je dobra terapijska opcija i za osobu koja ima stabilnu vezu i problem sa postizanjem erekcije, a želi da ima planirani seksualni odnos.

SPREMNOST

Ako čovek može da izdrži fizičko opterećenje, odnosno hod po traci koja ide brzinom od 2,5 kilometara na sat pod nagibom od 12 stepeni u trajanju od 6 minuta, može da ima regularan seksualni život sa poznatim seksualnim partnerom. Ukoliko, pak može da trči po traci koja ima nagib od 15 stepeni, brzinom od 4,2 kilometara na sat, osoba može da ima bezbednu svaku vrstu seksualnog života kaže dr Vukčević.

Statistika pokazuje da više od 50 odsto muškaraca i žena širom sveta nisu zadovoljni svojim seksualnim odnosom, kao i da se zadovoljstvo seksualnim životom povećava sa godinama starosti. Erektivnu disfunkciju uzrokuju hipertenzija, dijabetes, ateroskleroza, tromboza, depresija, a značajni faktori su gojaznost, pušenje, alkohol.
-Ateroskleroza je ubica broj jedan u Srbiji. Prema epidemiološkim podacima, između 1980. i 2012.godine, više od 50 odsto svih smrtnih slučajeva u Srbiji, nastalo je zbog bolesti kardiovaskularnog sistema. Ateroskleroza je zadebljavanje zidova arterijskih krvnih sudova usled taloženja holesterola, koji dovode do zapušenja krvnih sudova - istakao je doc.dr Vladan Vukčević iz Klinike za kardiologiju KC Srbije i dodao:
-Kada se krvni sud zapuši, dolazi do smrti organa koji hrani taj krvni sud: ako je u pitanju krvni sud koji hrani srce, nastaje srčani udar, ako je krvni sud koji hrani mozak nastupa šlog, ako je krvni sud koji hrani noge dolazi do gangrene, a ako se radi o krvnim sudovima u karlici javlja se erektivna disfunckija.
U tom smislu, sužavanje krvnih sudova u muškom polnom organu, dovodi do nesposobnosti da se razvija adekvatna erekcija, koja će omogućiti zadovoljavajući polni odnos. Patolozi su došli do saznanja da se ateroskleroza javlja, već kod male dece, postepeno napredujući. A da li će suženje krvnog suda nastupiti ranije ili u poznoj starosti, zavisi od faktora rizika: pušenje, gojaznost, visok krvni pritisak.
-Erektivna disfunkcija često prethodi srčanom ili moždanom udaru zato što je krvni sud u penisu značajno manjeg prečnika, nego krvni sud u srcu naglašava dr Vukčević. Osim toga, erektivna disfunkcija podiže rizik oboljevanja od koronarne bolesti za 46 odsto i moždanog udara za 35 odsto. Danas nema pouzdanijih i kvalitetnijih lekova za lečenje erektivne disfunkcije od lekova inhibitora (vijagra i tadalafil), što se dokazuje studijama.
Prema njegovim rečima, odgovarajućim testom pod fizičkim opterećenjem može da se predvidi koliko je seksualna aktivnost rizik za određenog bolesnika ili ispitanika ukoliko ne zna da je bolestan.
-Ako čovek može da izdrži fizičko opterećenje, odnosno hod po traci koja ide brzinom od 2,5 kilometara na sat pod nagibom od 12 stepeni u trajanju od 6 minuta, može da ima regularan seksualni život sa poznatim seksualnim partnerom. Ukoliko, pak može da trči po traci koja ima nagib od 15 stepeni, brzinom od 4,2 kilometara na sat, osoba može da ima bezbednu svaku vrstu seksualnog života podvlači dr Vukčević.
Konačno, ova grupa preparata inhibitori su bezbedni lekovi, koji mogu da se kombinuju sa svim medikamentima koji se daju kod kardiovaskularnih bolesnika (za hipertenziju, anginu pektoris, srčanu insuficijenciju), ali su opasni u kombinaciji sa nitratima.

Jasmina Vujadinović
AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

18. 10. 2022.
Vladan
- Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?
22. 09. 2022.
Vladan
- Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?
30. 06. 2022.
Vladan
- Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?
07. 06. 2022.
Vladan
- Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla
21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 27
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 27
© 1999. - 2024.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
-||-