Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?

- anatomija
- arhitektura
- astronomija
- bakteriologija
- biohemija
- biologija
- botanika
- defektologija
- ekologija
- eksperimenti
- elektronika
- elektrotehnika
- energetika
- entomologija
- farmacija
- fizika
- fiziologija
- genetika
- geografija
- geologija
- građevinarstvo
- hemija
- industrija
- informatika
- ishrana
- matematika
- mašinstvo
- medicina
- molekularna biologija
- okeanologija
- paleontologija
- pivarstvo
- poljoprivreda
- povrtarstvo
- programi
- psihologija
- robotika
- seizmologija
- stomatologija
- svemir
- tehnologija
- termodinamika
- veterina
- voćarstvo
- zdravstvo
- zoologija
- šumarstvo

CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9111
Najnovi član: hahada5327

Najnoviji tekstovi:

slika ПУТ КА ЗНАЊУ (muzeji)
slika ПУТ КА ЗНАЊУ (muzeji)
slika ПУТ КА ЗНАЊУ (muzeji)
slika Gilles-ova toplana na biomasu u Vranju (grejanje)
slika Hlađenjem do sveže hrane (hlađenje)
slika Нема више јесењег распуста, средњошколцима краћи зимски предах (škola)
slika Проф. Огњановић о девалвацији оцена: Спуштањем критеријума навикли смо децу да не морају да уче (ocenjivanje)
slika Matematički fakultet se predstavio maturantima Čukarice (Matematika)
slika БЛОК – ТИПОГРАФСКО НАСЛЕЂЕ У МОНТАЖНОМ СИСТЕМУ (izložba)
slika Promocija knjige Ivane Dukčević "Umetnost putovanja II" (putopisi)

REGISTRUJTE SE
i čitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijateljaPretraži magazin po:
priroda:::
25. mart. 2014.

Novi lek za lečenje miomaU Srbiji će se primeniti nove biološke terapije za rak jajnika, dijagnostika fetalnih anomalija iz majčine krvi i savremene farmakogenomičke terapije za miome, rečeno je na današnjem Simpozijumu "Savremeni terapijski izazovi u humanoj reprodukciji nove terapije za zdravo potomstvo" pred 150 ginekologa, farmaceuta i genetičara u organizaciji Instituta za molekularnu genetiku i genetsko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu i Nacionalne asocijacije za unapređenje i razvoj regenerativne medicine.
- Rak dojke se ne može sprečiti, ali zato apelujemo na žene da obavezno jedanput mesečno rade samopregled dojki posle završetka menstrualnog krvarenja ako su u reproduktivnom periodu, a ako nisu da izaberu bilo koji datum. Ukoliko primete bilo kakvu promenu potrebno je da se jave lekaru, ginekologu, odnosno kasnije onkologu i radiologu, koji će razlučiti da li se radi o promeni koja zahteva dalji invazivni nadzor ili je vezana sa hormone ako je žena u reproduktivnom periodu - kaže doc.dr sci.med.Ana Mitrović-Jovanović, predsednik Udruženja za reproduktivno zdravlje i načelnica Preoperativnog odeljenja GAK "Narodni front".
Ona dodaje da se preventiva sastoji u što manje stresa, a što više zdrave ishrane i fizičke aktivnosti, umesto sedenja ispred kompjutera. Naravno, genetika itekako ima uticaja na sklonost ka oboljevanju, kao i nepravilna ishrana (bogata ugljenim hidratima i previše slatkiša).
-Apsolutnog izlečenja nema, ali od velike važnosti je pravovremena dijagnostika. Izlečenje u nultom i prvom stadijumu bilo kog karcinoma daje odličnu životnu prognozu i veliku šansu da jednog dana taj pacijent ne umre od te osnovne bolesti, već od neke druge ili od starosti dodaje dr Mitrović.
Prema njenim rečima, pošto su miomi najčešće benigna oboljenja u reproduktivnom periodu veliki broj žena ne zahteva terapiju, za razliku od 50 odsto žena koje imaju problem sa obimnim krvarenjima, anemijom, bolovima, te nemogućnošću da ostanu u drugom stanju. Kod mlađih pacijentkinja se pokušava da se sačuva materica, dok se kod starijih žena preporučuje njeno vađenje.
Inače, Srbija se pridružila grupi od 30 evropskih zemalja u kojima je registrovan lek ulipristal-acetat, čijom primenom se tokom tromesečne terapije smanjuje zapremina mioma oko 35-40 odsto.
- Zahvaljujući tom leku, kod više od 90 odsto pacijentkinja (sa odlivima i obimnim menrtsuacijama) ostvaruje se odlična kontrola krvarenja i to već u prvih nedelju dana, a u naredna tri meseca koliko traje terapija ne krvare, kaže doc.dr Mitrović. - Naravno, taj lek nije za svakoga, a ukoliko se koristi pacijentkinja će moći da izbegne hirurško lečenje, dok će kod određenog broja žena miom biti smanjen, odnosno predstojćei hirurški zahvat će biti manje invazivan što je važno za očuvanje plodnosti.
Nažalost, radi se o relativno skupom leku za naše uslove, ali ako se uporedi sa koštanjem - ležanja u bolnici, operacije, bolovanja, prednost je na strani leka, jer se sve prethodno izbegne zahvaljući ovom leku. I, što je posebno bitno, miom ne počinje da raste minimum čest meseci od prestanka terapije, zaključuje doc.dr Mitrović.
U poslednjih 10-tak godina kada je počela era regenerativne medicine, veliki značaj imaju mezenhimalne ćelije iz tkiva posteljice i iz plodove vode, a pošto su imunološki nereaktivne mogu upotrebljene za lečenje različitih bolesti. Danas je počelo njihovo korišćenje u obnovi hrskavice i tetiva, a jedno od najprogresivnijih je stvaranje srčanih zalistaka i uvođenje nove terapije nabazi ovih ćelija za lečenje povreda Ahilove tetive navodi prof.dr sci.med. Amira Fazlagić i dodaje:
- Iskorak je u tome što se u slučaju anomalija zalistaka u plodu materice, izvadi plodova voda i iz tih matičnih ćelija naprave se novi zalisci, koji se bebi zamene po rođenju. To je postupak koji se u svetu radi u poslednje dve-tri godine.

Jasmina Vujadinović
AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

07. 06. 2022.
Vladan
- Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla
21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane
06. 05. 2020.
Vladan
- Kakva je procedura za upis u srednju školu?
13. 03. 2020.
Vladan
- Ekoloska deratizacija
15. 12. 2019.
- Стимулација интелектуалног развоја- примери добре праксе
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 27
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 27
© 1999. - 2022.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
Osmrtnicama ba smrtovnice
-||-