Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?

- anatomija
- arhitektura
- astronomija
- bakteriologija
- biohemija
- biologija
- botanika
- defektologija
- ekologija
- eksperimenti
- elektronika
- elektrotehnika
- energetika
- entomologija
- farmacija
- fizika
- fiziologija
- genetika
- geografija
- geologija
- građevinarstvo
- hemija
- industrija
- informatika
- ishrana
- matematika
- mašinstvo
- medicina
- molekularna biologija
- okeanologija
- paleontologija
- pivarstvo
- poljoprivreda
- povrtarstvo
- programi
- psihologija
- robotika
- seizmologija
- stomatologija
- svemir
- tehnologija
- termodinamika
- veterina
- voćarstvo
- zdravstvo
- zoologija
- šumarstvo

CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9111
Najnovi član: hahada5327

Najnoviji tekstovi:

slika ПУТ КА ЗНАЊУ (muzeji)
slika ПУТ КА ЗНАЊУ (muzeji)
slika ПУТ КА ЗНАЊУ (muzeji)
slika Gilles-ova toplana na biomasu u Vranju (grejanje)
slika Hlađenjem do sveže hrane (hlađenje)
slika Нема више јесењег распуста, средњошколцима краћи зимски предах (škola)
slika Проф. Огњановић о девалвацији оцена: Спуштањем критеријума навикли смо децу да не морају да уче (ocenjivanje)
slika Matematički fakultet se predstavio maturantima Čukarice (Matematika)
slika БЛОК – ТИПОГРАФСКО НАСЛЕЂЕ У МОНТАЖНОМ СИСТЕМУ (izložba)
slika Promocija knjige Ivane Dukčević "Umetnost putovanja II" (putopisi)

REGISTRUJTE SE
i čitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijateljaPretraži magazin po:
priroda:::
13. novembar. 2013.

Treba nam više beba


Prema statistikama, naša nacija polako izumire. Zato treba podržati žene, koje su se u ovako surovim vremenima odvažile da postanu majke. One su temelj i početak svega, noseći stub našeg karaktera, porodice, smisla i kontinuiteta naše državnosti, istakla je prva dama Srbije Dragica Nikolić, predsednica Fondacije "Dragica Nikolić"Projekat Koraci za zdravu budućnost predstavlja nacionalnu školu za zdravu trudnoću, koja će promovisati zdrave stilove života i trudnicama širom zemlje pružiti neophodne informacije i sigurnoj, bezbednoj i pravilnoj trudnoći. Ovaj svojevrsni karavan trajaće od novembra tekuće godine do aprila sledeće godine i za to vreme će organizovati edukativne tribine u 10 gradova Srbije - Petrovcu na Mlavi, Kragujevcu, Subotici, Zrenjaninu, Šapcu, Užicu, Kraljevu, Čačku, Leskovcu i Beogradu.
Govoreći o ciljevima projekta, prva dama Srbije Dragica Nikolić, predsednica UO Fondacije "Dragica Nikolić" istakla je na današnjoj konferenciji za novinare da poboljšanje nataliteta predstavlja glavnu misiju Fondacije i dodala:
- Prema statistikama, naša nacija polako izumire. Zato treba podržati žene, koje su se u ovako surovim vremenima odvažile da postanu majke. One su temelj i početak svega, noseći stub našeg karaktera, porodice, smisla i kontinuiteta naše državnosti. Majke su stvarale i vaspitavale stvaraoce, državnike i mislioce. U njihovoj brizi i skrivenoj tuzi zapisani su usponi i padovi, patnje i pobede istorije jednog naroda. Naoružana svojim majčinstvom, ostvarena i ohrabrena svojom decom, decom moje dece i decom svih srpskih majki, ustala sam u borbu za kraljevstvo majki, istakla je prva dama Srbije.
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije prof. dr Berislav Vekić podvukao je da naša zemlja svake godine izgubi jednu varoš od 30.000 stanovnika i ako bi nastavili tim tempom za 50 godina izgubili bi milion i po žitelja.
- Takođe, matematika pokazuje da ako se na tom planu ništa ne promeni, Srbija sa ovom stopom negativnog nataliteta ne bi ni postojala za 250 godina. Prisutni su i drugi poražavajući parametri, koji se odnose na 1.750.000 starijih od 60 godina, dok se sa negativnim priraštajem od četiri promila nalazimo na dnu lestvice, iza Mađarske i Bugarske.
Primera radi, od 165 opština u Srbiji, čak u 158 opština beleži se negativan priraštaj. Osim toga, prosečna starost srpske populacije je 42 godine, rekao je Vekić, naglašavajući da će Vlada Srbije pokušati da napravi povoljan ambijent za rađanje.
Prema rečima prof. dr Mime Fazlagić, ginekologa i direktora projekta Koraci za zdravu Srbiju 2006. godine u našoj zemlji je bilo 75.000 porođaja, dok je šest godina kasnije zabeleženo 65.000 porođaja, a svake godine se rodi preko 4.200 prevremeno rođene dece. Pritom, imamo najveći broj pobačaja i veliki broj morbiditeta i mortaliteta kod novorođenčadi, a raste i procenat carskih rezova.
- U svetu je svaka deseta trudnica na nekoj terapiji ili bolovanju, dok je u našoj zemlji obrnut slučaj. Zato je cilj ovog projekta da u gradove u Srbiji odvedemo najbolje stručnjake, koji prate najsavremenije tendencije u medicini i koji će govoriti o trudnoći kao o zdravlju i blagoslovenom stanju, ukazujući na najčešće probleme u trudnoći, ali i prikazujući majčinstvo kao najveću sreću u životu svake žene. Dakle, radićemo na preventivi rekla je Fazlagić.
Profesor dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS naveo je da se u toj zdravstvenoj ustanovi godišnje porodi više od 7.000 žena, od kojih preko 2.500 putem carskog reza. Od skoro 400 postelja, koje su rezervisane za odrasle osobe, ne računajući neonatološko odeljenje, 200 postelja je za trudnice. Klinika je referentna u regionu i najveće porodilište na Balkanu, tako da dolaze porodilje i iz okolnih zemalja.
Među organizatorima ovog projekta je i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" čiji je direktor prim. dr sc med Dragan Ilić istakao da su zdravlje majke i deteta, a posebno dece mlađe od pet godina pokazatelji ne samo zdravstvenog sistema, već i situacije u jednoj zemlji.
- U Srbiji je 10,7 smrti na 100.000 živorođene dece, dok je za evropski region taj prosek 12,4, u EU 6,2, a milenijumski cilj je da padne ispod pet. Stopa smrtnosti dece mlađe od pet godina u Srbiji iznosi 7,1 na 100.000, što nam takođe ne ide u prilog, jer je to pokazatelj i zdravstvenog stanja u celini, podvukao je dr Ilić.

Jasmina Vujadinović
AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

07. 06. 2022.
Vladan
- Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla
21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane
06. 05. 2020.
Vladan
- Kakva je procedura za upis u srednju školu?
13. 03. 2020.
Vladan
- Ekoloska deratizacija
15. 12. 2019.
- Стимулација интелектуалног развоја- примери добре праксе
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 28
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 28
© 1999. - 2022.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
Osmrtnicama ba smrtovnice
-||-