Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?

- Fizička hemija
- Kosmonautika
- anatomija
- arhitektura
- astronomija
- bakteriologija
- biohemija
- biologija
- botanika
- defektologija
- ekologija
- eksperimenti
- elektronika
- elektrotehnika
- energetika
- entomologija
- farmacija
- fizika
- fiziologija
- genetika
- geografija
- geologija
- građevinarstvo
- hemija
- industrija
- informatika
- ishrana
- matematika
- mašinstvo
- medicina
- molekularna biologija
- okeanologija
- paleontologija
- pivarstvo
- poljoprivreda
- povrtarstvo
- programi
- programiranje
- psihologija
- robotika
- seizmologija
- stomatologija
- svemir
- tehnologija
- termodinamika
- veterina
- voćarstvo
- vreme
- zdravlje
- zdravstvo
- zoologija
- šumarstvo

CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9112
Najnovi član: uros:dd

Najnoviji tekstovi:

slika Андреј Дробњаковић апсолутни победник на Међународној научној олимпијади у Сингапуру (matematika)
slika Naučni piknik u Arboretumu Šumarskog fakulteta u Beogradu (Festival nauke)
slika Такмичење из програмирања за ученике основних шола (programiranje)
slika Besplatne diskusije S2S iz informacione tehnologije (informatika)
slika Škola u veselim bojama, izvanredan projekat uređenja prostora u OŠ “Filip Kljajić Fića” (škole)
slika Letelica Indije sletela na Mesec (Kosmonautika)
slika Некада је градила Нови Београд, а сада у 101. Вера још трага за новим знањима (ličnosti)
slika Kako prevazići opsesivne misli? (psihologija)
slika Nova knjiga Radovana Lazarevića "Nož Marine R" (književnost)
slika Počeo Festival nauke u sklopu Sajma nauke i tehnike (Festival nauke)

REGISTRUJTE SE
i čitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijatelja
Pretraži magazin po:
priroda:::medicina
13. novembar. 2013.

O medicini, s druge strane


     
  • Dok sam ležao u Urgentnom centru, gledao sam u plafon, koji je bio beo, da bi odjedanput postao ljubičast, dok se belo pretvorilo u tačku. Moj bol je minuo i upao sam u divno stanje blaženstva, priča jedan od najboljih srpskih rok novinara Petar Peca Popović o sopstvenoj kliničkoj smrti
  • U Hjustonu, gde su mu ugradili pet baj-pasova dobio Hepatitis C, koji je lečio na Infektivnoj klinici u Beogradu i srebrnom vodom


Petar Peca Popović, jedan od najboljih srpskih rok novinara doživeo je kliničku smrt pre skoro 13 godina, posle infarkta miokarda.
      - Imao sam tada težak infarkt, cela leva koronarna grana mi je eksplodirala i zbog toga sam imao kliničku smrt, priča Popović.
      - Novu 2001. godinu dočekao sam skačući po stolu, šest sati u Budimpešti, ali sam već posle nekoliko dana po povratku u Beograd, jednog popodneva osetio lažan bol u ključnoj kosti desnog ramena i odmah sam znao šta se događa, jer sam i ranije imao brojnih problema sa srcem i puno bolničkih intervencija zbog toga, objašnjava Popović.
      U spisku bolesti, kojima i ne pridaje previše pažnje i zbog toga ne muči ljude oko sebe, s obzirom na to da sada čak igra i fudbal sa drugarima, Popović nabraja tri baj-pasa igrađena 1990. godine u Sremskoj Kamenici, kao i oluk od sedam stentova u jednom krvnom sudu, koji je imao prvi u svetu, a uradio mu ih je prof.dr Antonio Kolombo u Milanu. Na osnovu tog jedinog prohodnog krvnog suda na srcu, smatra on, lekari su uspeli da ga vrate u život.
      Posle prvog znaka, Popović je pozvao prof. dr Željka Vujičića koji je bio načelnik kardiologije u Igalu, a potom se preselio u Beograd gde je otpočeo privatnu praksu, i sa njim peške otišao do njegove ordinacije, koja se nalazi na drugom spratu, gde mu je urađen EKG, a onda su hitno otišli u Urgentni centar u Beogradu, seća se Popović.
      - Pre nego što je došao doktor, otišao sam da se umijem i tada sam osetio da se "tačka", koja me je bolela u ramenu, počela da se spušta ukoso u svim pravcima, na osnovu čega sam i zaključio da je u pitanju srčani infarkt, opisuje Popović.
      U Urgentnom centru, posle prijema, stanje se pogoršava i u jednom trenutku Popović je doživeo kliničku smrt. Interesovalo nad je kroz šta je tačno prolazio u tim trenucima.
      - Dok sam ležao u Urgentnom centru, gledao sam u plafon, koji je bio beo, da bi odjedanput postao ljubičast, dok se belo pretvorilo u tačku. Moj bol je minuo i upao sam u divno stanje blaženstva...
      Popović je na kratko zastao, kao da su počele da ga preplavljuju emocije, koje ne dozvoljava da se primete, te je brže-bolje rekao:
      - Gledate me isto kao Milovan Ilić Minimaks kada sam mu ovo pričao".
      Na naše pitanje koliko je trajalo stanje kliničke smrti, odgovorio je 11 minuta, dodajući da svoje telo tada nije osećao.
      - Da li to znači da je Vaša duša tada napustila telo?, interesovalo nas je.
      - Moguće je da je duša tada napustila telo, rekao je zamišljeno, a zatim nas upitao: "A šta je za Vas duša"?
      Posle kraćeg premišljanja, odgovorili smo: "Energija".
      - Duša je količina dobrote, koju skupite tokom života, kaže Peca i dodaje - sledeće čega se sećam bio je povratak u bol. Pojavljuje se bela tačka, koja postaje sve veća, da bih zatim iznad sebe odjedanput ugledao 11 doktora, koji su pokušavali da me povrate elektrošokovima.
      Čoveka sa takvim iskustvom, uz to poznatog i priznatog novinara, pitali smo i o njegovom pogledu na medicinu sa strane pacijenta.
      - Znate, čini mi se da su na koronarnoj jedinici sve smrti iste. Pre nego što neko umre, traži da ide kući uz obrazloženje da mu nije ništa, veli Popović i priča kako je njemu, sutradan posle kliničke smrti prišao jedan pacijent i rekao da je autoelektričar sa Banovog brda i da je sve u životu video, ali kada je gledao šta su njemu radili i da sada može s njim da priča, rešio da potpiše da ide kući.
      Uz podsećanje da je na Urgentnom centru proveo dva meseca, Popović priča kako je svaki put kad bi neko preminuo njega pomerali na susedni krevet i da je tako opisao ceo krug u sobi.
      - Stravičan je osećaj gledati kako ljudi umiru, kaže Peca.
      O lečenju u inostranstvu Popović ima podeljeno mišljenje. Posle urađene kateterizacija u Urgentnom centru u Beogradu, prof. dr Petar Seferović mu je preporučio operaciju u bolnici "Sveti Luka" u Hjustonu kod doktora Džordža Rula koji mu je tamo napravio pet novih baj-pasova.
      - Osam dana nakon te operacije, šetao sam po Hjustonu, kupujući knjige i ploče, kaže Popović, ali naglašava da je u toj čuvenoj američkoj bolnici za srce inficiran hepatitisom C, zbog čega se lečio na Infektivnoj klinici u Beogradu.
      - Kompletno izlečenje, medjutim usledilo je sasvim slučajno, kada sam opet otišao u Ameriku gde mi je žena od 86. godina, koja inače svira čelo u Bostonskoj filharmoniji za veterane, rekla da je svog sina i kćerku od hepatitisa C izlečila koloidnom srebrnom vodom, što sam i ja primenio. Posle mesec i po dana te terapije transeminaze su mi bile normalne, naglašava Popović.
      Zanimljivi su i Popovićevi utisci o razlikama u pripremama za operaciju kod nas i u Americi.
      - Kod nas pacijent ne sme da jede dva dana uoči operacije, zatim mora kompletno da obrije telo i da se klistira. U Hjustonu, su mi, medjutim, rekli samo da se ujutru istuširam i da neki šampon sipam po sredini grudi gde će da me seku, preko čega su kasnije samo prešli širokim brijačem, opisuje Peca.
      Posle takve pripreme, anesteziolog daje injekciju za smirenje pre ulaska u operacionu salu, što je Popović odbio uz obrazloženje "da posle toliko hirurških intervencija zna šta ga čega".
      Na pitanje kako su ga snašle sve te zdravstvene nedaće kad se zna da se hrani zdravo, da je 32 godine vegetarijanac i da nikada nije pušio, naš sagovornik uz osmeh odgovara: Kad nije ništa od toga onda je očigledno u pitanju genetika.
      - Što se mene tiče, umreću kada ja odlučim, a ne zato što je to u scenariju. Duboko verujem da će tako biti zato što imam i lekare, kojima bezgranično verujem. Problem možemo pobediti samo ako u potpunosti verujemo onima, kojima smo ukazali poverenje, poručuje uvaženi Peca Popović.
      I pored svih bolesti i zdravstvenih nedaća, nekadašnji glavni urednik dva najuspešnija lista u istoriji jugoslovenske rok scene "Džuboksa" i "Roka", pokretač nedeljnika "Intervju" i dnevnih novina "Sportski žurnal", dobitnik godišnjih nagrada Radio Beograda i Studija B, kao i nagrade PGP-a za životno delo, autor knjige "Rukopisi" sa 27 priča o svetskim i domaćim rok zvezadama, novinar Petar Peca Popović odaje utisak osobe, koja živi "punim plućima".

Jasmina Vujadinović
AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

18. 10. 2022.
Vladan
- Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?
22. 09. 2022.
Vladan
- Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?
30. 06. 2022.
Vladan
- Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?
07. 06. 2022.
Vladan
- Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla
21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 20
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 20
© 1999. - 2024.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
-||-