Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?

- Fizička hemija
- Kosmonautika
- anatomija
- arhitektura
- astronomija
- bakteriologija
- biohemija
- biologija
- botanika
- defektologija
- ekologija
- eksperimenti
- elektronika
- elektrotehnika
- energetika
- entomologija
- farmacija
- fizika
- fiziologija
- genetika
- geografija
- geologija
- građevinarstvo
- hemija
- industrija
- informatika
- ishrana
- matematika
- mašinstvo
- medicina
- molekularna biologija
- okeanologija
- paleontologija
- pivarstvo
- poljoprivreda
- povrtarstvo
- programi
- programiranje
- psihologija
- robotika
- seizmologija
- stomatologija
- svemir
- tehnologija
- termodinamika
- veterina
- voćarstvo
- vreme
- zdravlje
- zdravstvo
- zoologija
- šumarstvo

CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9112
Najnovi član: uros:dd

Najnoviji tekstovi:

slika Андреј Дробњаковић апсолутни победник на Међународној научној олимпијади у Сингапуру (matematika)
slika Naučni piknik u Arboretumu Šumarskog fakulteta u Beogradu (Festival nauke)
slika Такмичење из програмирања за ученике основних шола (programiranje)
slika Besplatne diskusije S2S iz informacione tehnologije (informatika)
slika Škola u veselim bojama, izvanredan projekat uređenja prostora u OŠ “Filip Kljajić Fića” (škole)
slika Letelica Indije sletela na Mesec (Kosmonautika)
slika Некада је градила Нови Београд, а сада у 101. Вера још трага за новим знањима (ličnosti)
slika Kako prevazići opsesivne misli? (psihologija)
slika Nova knjiga Radovana Lazarevića "Nož Marine R" (književnost)
slika Počeo Festival nauke u sklopu Sajma nauke i tehnike (Festival nauke)

REGISTRUJTE SE
i čitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijatelja
Pretraži magazin po:
priroda:::svemir
29. mart. 2006.

Budjenje Sunca          Prema prognozama naučnika, u 2007. ili 2008. godini može se očekivati primetno povećanje Sunčeve aktivnosti, koja će vrhunac dostići 2012. godine.
      Sunce se sada nalazi u ciklusu relativnog mira, ali već u skorije vreme situacija će se promeniti. Medju naučnicima, medjutim, nema jedinstvenoig mišljenja kada će, zapravo, početi naredni period aktivnosti neki smatraju da se početak ciklusa može očekivati već krajem 2006. godine, dok drugi prognoziraju da će se Sunce probuditi krajem 2007. ili početkom 2008. godine.
     Ozbiljno pojačanje Sunčeve aktivnosti je zabeleženo još 2001. godine, a u 2003. godini Sunčeva eksplozija poremetila je funkcionisanje nekoliko kosmičkih aparata. Predstojeća Sunčeva bura, kako se prognozira, biće za 30 do 50 odsto snažnija od prošle i biće jedna od najsnažnijih u istoriji vasione.
          Sunčeva eksplozija je gigantski eksplozivni proces na Suncu, za vreme koga se iznenada oslobadja energija iz rezervi u iskrivljenim magnetskim poljima (obično iznad Sunčevih pega). Za nekoliko minuta Sunčeva materija u tom regionu se zagreva do više miliona stepeni, dolazi do erupcije elektromagnetskog zračenja u širokom spektralnom dijapazonu od radiotalasa do rentgenskih i gama zraka. Sunčeve eksplozije treba razlikovati od Sunčevih erupcija. Nekada se smatralo da te erupcije i izazivaju eksplozije. Sunčeve erupcije - to su gigantski baloni gasa ispresecani linijama magnetskog polja. One na Suncu traju nekoliko časova i za to vreme u kosmos se oslobodi do 10 milijardi tona joniziranog gasa. Iako su neke od Sunčeviuh erupcija praćene eksplozijama, nije precizno ustanovljeno šta čemu prethodi.
          Najintenzivniji Sunčev ciklus u novijoj istoriji fiksiran je krajem pedesetih godina XX veka, ali njegove posledice nisu dovele ni do kakvih ozbiljnijih problema ili poremećaja, pošto tada na orbiti praktično i nije bilo satelita, a zavisnost stanovništva planete od telekomunikacionih mreža bila je mnogo manja. Danas, pri aktivnom korišćenju satelitske i mobilne veze, uzimajući u obzir razvoj kosmičkih tehnologija, posledice mogu biti najneočekivanije. Po pravilu, čak i manje Sunčeve bure izazivaju poremećaje u radu elektromagnetne opreme i dovode do privremenog iskakanja iz upotrebe kosmičke aparature, do problema sa vezama na Zemlji. Sem toga, magnetske bure mogu negativno uticati na zdravlje ljudi, na primer, dovoditi do srčanog napada. Takodje, osetljivost na kosmička dešavanja ispoljava se depresivnim stanjima, kod nekih ljudi povećava se agresivnost, za vreme geomagnetskih procesa stručnjaci beleže povećani broj saobraćajnih nesreća i pokušaja ubistava. U laboratoriji magnetobiologije čak je izgradjena posebna prostorija u kojoj teško obolele u potpunosti izoluju od oscilacija magnetskog polja pomoću specijalnih metalnih ekrana. Otprilike na svakih 11 12 godina na površini Sunca nastupa novi period aktivnosti. Pored ostalog, to znači da se Sunčeve bure (izbacivanje gasa i nabijenih čestica materije iz Sunčeve korone) dešavaju česce i postaju snažnije. Naučnici se nadaju da će uspeti da sa visokom preciznošću predskažu period narednih Sunčevih bura, nekoliko dana ili makar časova pre njihovog izbijanja. To će omogućiti telekomunikacionim i energetskim kompanijama da preduzmu neophodne mere u cilju zaštite osetljive opreme na solarnu aktivnost.
          Osnovni razlog za izbacivanje gasa na Suncu su takozvane Sunčeve pege. Pegama se nazivaju oni sektori vidljive površine (fotosfere) Sunca koji poseduju unekoliko nižu temperaturu od okolne sredine. Po pravilu, temperatura u pegama ne premašuje 4,3 do 4,7 hiljada Kelvina, a u spektru fotosfere temperature su i do 6 hiljada Kelvina. Upravo zato su pege tamnije. Sunvece pege poseduju veoma snažno magnetsko polje, koje je za nekoliko desetina hiljada puta veće od magnetskih polova Zemlje. Magnetsko polje usporava konvektivni fluks iz podpovršinskih slojeva Sunca što, sa svoje strane, dovodi do smanjenja temperature u pegama. Pege se mogu videti i golim okom one su katkada čak veće od veličine Zemlje. I najverovatnije je da je magnetsko polje krivo za to što s vremena na vreme u najvećim grupama pega dolazi do termonuklearnih eksplozija, koje su praćene grandioznim oslobadjanjem nabijenih čestica, pojačanjem ultravioletrnog i rentgen-zračenja. Odvojene od površine Sunca čestice njegove materije mogu se kretati brzinom preko 1000 kilometara u sekundi i (u slučaju sticaja okolnosti) kroz nekoliko časova dospeti do magnetosfere Zemlje, izazivajući pojavu magnetske bure.
          Prve pege na površini solarnog diska primetio je Aristotelov učenik Teofrast iz Atine (IV vek pre naše ere). A prema podacima iz Priručnika ljubitelja astronomije P.G.Kulikovskog, pominjanje pega na Suncu prvi put je zapisano u kineskim letopisima dinastije Han 328. godine pre naše ere.

Izvor informacija: RIA Novosti, Moskva

Mijat Mijatović
AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

18. 10. 2022.
Vladan
- Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?
22. 09. 2022.
Vladan
- Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?
30. 06. 2022.
Vladan
- Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?
07. 06. 2022.
Vladan
- Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla
21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 24
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 24
© 1999. - 2024.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
-||-