Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?


- akcije
- antropologija
- arheologija
- bankarstvo
- beletristika
- biznis
- ekonomija
- etnografija
- etnologija
- filozofija
- finansije
- gastarbajteri
- gastronomija
- geopolitika
- istorija
- istorija umetnosti
- istraživanja
- jezik
- književnost
- kontrola kvaliteta
- lingvistika
- menadžment
- metodika
- narkomanija
- novinarstvo
- obrazovanje
- pedagogija
- popularna psihologija
- pravo
- psihologija
- religija
- saveti
- slikarstvo
- sociologija
- sport
- srpski jezik
- turizam
- zaštita
CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9105
Najnovi član: pedja82

Najnoviji tekstovi:

slika МЕЂУНАРОДНИ ПЕСНИЧКИ КОНКУРС (književnost)
slika "Nikad više neću doći u Nemačku. Ni na odmor, ni u posetu. Ni po koju cenu!" (gastarbajteri)
slika Istorija pamuka - kako je postao nezamenljiv materijal koji svi nosimo (industrija)
slika Koronavirus i druge statistike (medicina)
slika FON - Dani prakse (Dani prakse)
slika Решена квадратура круга (matematika)
slika Зашто неки људи плачу док гледају филмове (psihologija)
slika Niški crtež - Granica (umetnost)
slika ЧЕТВРТИ ОСМЕХОВ ФЕСТИВАЛ ЛАМПИОНА (humanost)
slika Bezbednost dece na internetu (bezbednost)

REGISTRUJTE SE
i čitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijateljaPretraži magazin po:
drustvo:::
12. januar. 2020.

Зашто неки људи плачу док гледају филмове     
      Неки људи су лаки на сузама док гледају филмове или ако доживе интензивне емотивне ситуације, што се обично сматра „женском особином“ и тумачи као знак слабости или прејаке страсти. Међутим, то је далеко од стварности, јер је такав плач типичан за емотивно јаке људе.
      Наука каже да се не треба стидети својих суза, јер је плакање природна реакција на разне стимулансе који нам изазивају те сузе, а које понекад покушавамо да сакријемо по сваку цену. Све то се догађа зато што сузама углавном дајемо негативан смисао, али не треба заборавити да се плаче и од радости, подсећа магазин www.lamenteemeravigliosa.it
     
      Плакање при гледању филмова указује на емпатију
     
      Филмови нам углавном праве имагинацију која нас тера да осетимо праве емоције тако да ми истински саосећамо са ликовима који учествују у радњи иако знамо да су и ликови и радња измишљени. Стављамо себе на њихово место, доживљавамо исте емоције, стварност видимо њиховим очима, препуштамо се околностима у којима су они. Све то омогућује нам да разумемо њихову ситуацију.
      Поставља се питање да ли постоји рационално објашњење за све то. Оно што је сигурно јесте да што је већи емоционални набој филма, то ће више хормона окситоцина ослободити наш мозак.
      Истраживање спроведено на дипломској школи у Цларемонту открило је да нам производња овог хормона помаже да се повежемо са другим људима, чинећи нас лепшим, емпатичнијим и разумљивијим.
      Плакање, дакле, уопште није знак слабости, већ показује емпатију, способност повезивања са другим људима, осећање туђих емоција на сопственој кожи и то нас чини емоционално јаким особама, а не обрнуто.
      Људи којима недостаје емпатије имају велики недостатак у њиховим међуљудским односима и неће бити у стању да се повежу са особом која је пред њима, нити ће разумети како се пна осећа. То ће изазвати озбиљне проблеме и сукобе. Повезивање са другима је веома важно за успостављање здравих односа који укључују међусобну подршку, наведено је у тексту и истиче да је у овом тренутку сасвим јасно да нас плакање не чини слабима и да је то само још један лажни мит!
     
      Да ли ви плачете док гледате филмове?
     
      Супротно од плача је смех. Осмех побољшава расположење, радује и смирује. Управо због тога стручњаци кажу да ако настојимо да се смејемо чак и у лошим ситуацијама, то нам може помоћи да успешно превазиђемо то тешко стање и повећамо самопоуздање. Према томе, смех није увек супротан, као што обично мислимо, јер се неки смеју и када би други бризнули у плач.
      На исти начин можемо да поставимо питање - Шта ако и плакање може да побољша наше расположење? До таквог су закључка дошли истраживачи из студије коју је спровео Универзитет у Тилбургу. У том истраживању психолози су схватили да најтужнији филмови могу да побољшају расположење гледалаца.
     
     
     
      Можда сте против онога што је речено или се не препознајете у датим описима, али не би било лоше да одговорите на питање да ли покушавате да обуздате сузе када вам се приплаче док гледате филм? Ако је одговор ДА, знајте да истраживачи препоручују је боље пустити сузе да теку него их задржавати.
      Током студије показало се да су се многи људи за време филма у почетку осећали веома тужно. Упадали су у велико саосећање са главним јунацима и ронили потоке суза. Како је филм одмицао осећали су се све боље, док они који су сузбили сузе нису могли су да доживе то благостање. Онима са сувим образима расположење се ипак погоршало.
     
      Закључак: Није лоше ако вас ситуација или филм расплачу и не треба од тога да бежите. То је типичан симптом емоционално јаких људи, али да бисте га максимално искористили, потребно је да пустите сузе. Оне нам делују као заштитни вентил и поправљају нам расположљње иако то на први поглед не изгледа тако.
      Емотивно јаки људи знају да је плакање добро за њих. Захваљујући сузама они могу себи да дају одушка и да саосећају и да се повезују с другим људима. Такви људи нису слабићи иако вам њихове сузе изазивају такве помисли.
      Можда сте сада свесни да нисте тако снажни као што сте мислили да јесте. Потискивање осећања је главни знак слабости, наведено је у тексту.
     
     

www.ZNANjE.rs
AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

06. 05. 2020.
Vladan
- Kakva je procedura za upis u srednju školu?
13. 03. 2020.
Vladan
- Ekoloska deratizacija
15. 12. 2019.
- Стимулација интелектуалног развоја- примери добре праксе
27. 10. 2019.
Goranko Ilić
- Књига Завети Милоша Ковића
26. 10. 2019.
- Мачак отишао у хајдуке
25. 08. 2019.
Goranko Ilić
- Представљање књиге Црногорски сепаратизам Александра Раковића
07. 08. 2019.
- НАЗАД У ШКОЛУ или НЕКОЛИКО НАЧИНА КАКО БИТИ СРЕЋАН НАСТАВНИК
21. 06. 2019.
Anita Pešić
- OSTVARUJTE SNOVE VAŠE DECE A NE VAŠE SNOVE O NJIMA
16. 05. 2019.
- На крилима детињства
02. 05. 2019.
- Учење кроз игру
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 15
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 15
© 1999. - 2020.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
-||-