Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?- GEO-CRADLE
- akcija
- atmosfera
- intervju
- ispitivanja
- kampanje
- projekti
- propisi
- turizam
- urbanizam
- vesti
- vodeCENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9062
Najnovi član: matejavukmirica

Najnoviji tekstovi:

slika Miško Petrović izlaže u Nišu (umetnost)
slika Više od 100 stranih studenata ovog leta u Beogradu (kultura)
slika Zadaci za raspust (pedagogija)
slika Нада Петровић - РЕЧ У ЗБЕГУ (beletristika)
slika Nagrada za male srpske robotičare u Parizu (nagrade)
slika Najbolji hrvatski maturant pred Kolindom: "Svaka čast Srbiji, imamo im na čemu zavidjeti" (skupovi)
slika Globalna škola preduzetništva (Globalna škola preduzetništva)
slika Španska ideja na srpski način (Globalna škola preduzetništva)
slika Zašto bi studenti trebalo da se više interesuju za sport? (sport)
slika Državotvorna politika subvencionisanja privrede (ekonomija)

REGISTRUJTE SE
i èitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijateljaPretraži magazin po:
ekologija:::vesti
5. jun. 2006.

Svetski dan zaštite životne sredine obeležen širom Srbije


          Ukoliko se ne obezbedi ugradnja kriterijuma zaštite životne sredine i biodiverziteta u sektorske politike razvoja poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede, turizma, energetike i drugih politika i strategija, nećemo moći da ostvarimo održivi razvoj, rekao je danas direktor Uprave za zaštitu životne sredine Miroslav Nikčević.
          Na naučnom skupu u Botaničkoj bašti "Jevremovac", održanom povodom Medjunarodnog dana biodiverziteta i Svetskog dana zaštite životne sredine, Nikčević je istakao da "teritorija Srbije pripada jednom od najznačajnijih centara biodiverziteta u Evropi, sa brojnim specifičnim ekosistemima u okviru kojih je zastupljena flora i fauna sa velikim brojem vrsta od medjunarodnog značaja".
          "Srbija poseduje bogat genofond divljih i gajenih biljnih i životinjskih vrsta i varijateta koji predstavljaju nezamenljive resurse za razvoj mnogih privrednih grana, pre svega poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i turizma", rekao je Nikčević.
          Naša zemlja, medjutim, susreće se sa mnogim problemima na ekološkom planu, pre svega zbog pogoršanja kvaliteta zemljišta (dezertifikacije) izazvanog atmosferskim prilikama, zagadjenjem i drugim ljudskim i prirodnim faktorima.
          "Dezertifikacija, u manjoj ili većoj meri ugrožava 86,4 odsto teritorije Srbije, zbog čega će morati da se preduzmu hitne mere i akcije u njenom sprečavanju", istakla je načelnica Odelenja za geologiju Uprave za zaštitu životne sredine Republike Srbije Snežana Kuzmanović u prezentaciji "Dezertifikacija i održivi menadžment tla - tehnike i strategija".
          Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije Boško Karadžić ukazao je na velike promene u količini padavina u pojedinim delovima Srbije, koje su stvorile veoma jake razvojne uslove za stvaranje pustinjskih oblasti, posebno u Timočkoj krajini.
          O greškama napravljenim tokom socrealističkog razvoja poljoprivrede, kada je pokušavano da se na neprirodan način peščare preobrate u navodno korisno zemljište govorila je viša stručna saradnica Zavoda za zaštitu prirode Srbije Klara Sabadoš, koja je posebno istakla uništavanje slatinskih oblasti u Vojvodini od kojih su napravljene "nikome potrebni veštački šumarci".
          Dan zaštite životne sredine obeležen je i u Vladi republike Srbije gde su državni sekretar Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom Vlatko Sekulović i stalni predstavnik Programa za razvoj UN i koordinator UN sistema u Srbiji Lens Klark potpisali projekat "Mehanizam čistog razvoja" koji predvidja izgradnju privrednih i vanprivrednih kapaciteta Srbije i efikasnije korišćenje energije u proizvodnji prema Kjoto protokolu za zaštitu životne sredine.
          Narodna kancelarija predsednika Republike Svetski dan zaštite životne sredine obeležila je akcijom koja je sprovedena u 30 gradova Srbije u kojima su čišćeni parkovi, rečne obale, školska dvorišta i u kojima je učestvovalo više od 3.000 učenika osnovnih škola.
          Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije započelo je realizaciju projekta "Smanjenje zagadjenja reke Dunav iz industrije u Srbiji (DREPR)", čiji je projekat izvela Uprava za zaštitu životne sredine Republike Srbije, a finansiraju je Švedska agencija za razvoj (SIDA) i Evropska agencija za rekonstrukciju (EAR).
          Javno preduzeće "Srbijašume" Svetski dan zaštite životne sredine obeležilo je nastavkom radnih aktivnosti na čišćenju i uredjivanju zaštićenih oblasti "Kosmaj", "Košutnjak" i "Avala", a Beogradski ekološki centar je i ove godine sprovela akciju "Svaka škola jedna akcija" u kojoj su očišćene zelene povrešine, uredjeno atomski sklonište i oslikane klupe u dvorištu Doma učenika Srednje železničke škole".

Staniša KrsmanovićZasad nema komentara na ovaj tekst!AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje
obuka20
administracija01

Najnoviji blogovi:

08. 02. 2015.
Staniša Krsmanović
- NEZNAM, NEŽELIM, NEMOGU: Ovo su najveće greške u pravopisu srpskog, hrvatskog, bosanskog ili ma-kako-ga-zvali jeziku
17. 01. 2015.
Staniša Krsmanović
- 5 istina koje znaju samo mentalno snažne osobe
22. 12. 2014.
Staniša Krsmanović
- Boris Dežulović: Adio pameti
04. 12. 2014.
Anita Momčilović
- "Noć knjige" 12. decembra 2014. od 17 do 24h
04. 11. 2014.
Anita Momčilović
- Uspešno završen 59. Međunarodni Sajam knjiga u Beogradu
03. 09. 2014.
Staniša Krsmanović
- Шта је полуинтелектуалац?
14. 07. 2014.
- Gde su ljudi?
12. 07. 2014.
Siniša Stamatović
- Multi Language - Univerzalni rečnik reči
16. 06. 2014.
- LUK I LIRA
12. 06. 2014.
- SCIENTIA SEXUALIS
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 6
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 6
© 1999. - 2018.
Digitalna Srbija pravi
1Sva prava zadržana ||| All rights reserved