Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?










- Dobitnici i rešenja
- Internet
- Istorija
- Psihologija
- SF
- Sajam knjiga
- antistres
- beletristika
- biografija
- biografije
- ekologija
- ekonomija
- etnologija
- filozogija
- gastronomija
- istorija
- izudavaštvo
- kriminal
- logika
- marketing
- memoari
- menadžment
- nauka
- neurologija
- novinarstvo
- politika
- popularna nauka
- promocija
- psihologija
- psihologuja
- putopis
- roditeljstvo
- sociologija
- vaspitanje
- velikani
- vojska
- zabava
- zdravlje
- čitaoci
- špijunaža




CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9077
Najnovi član: jeca1115

Najnoviji tekstovi:

slika Свијет образовања брише границе (obrazovanje)
slika Najbolje knjige o kulinarstvu i šta kulinarske knjige čini vrhunskim (gastronomija)
slika ЧУВАРКЕ НАЦИОНАЛНЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ (umetnost)
slika Proglašen je za najboljeg nastavnika na svijetu, ali je njegova priča veća od svake nagrade (nagrade)
slika ИЗЛОЖБА ЉИЉАНЕ СТОЈАНОВИЋ „ВИБРАЦИЈЕ СВЕТЛОСТИ“ (umetnost)
slika Mene mama šalje u školu samo da joj ne smetam kući (vaspitanje)
slika Ateroskleroza - nastanak i lečenje (medicina)
slika Električni skuter - borac protiv gužve i zagadjenja (električni skuteri)
slika Jeste lepo i udobno, ali - kratko traje (da bi se kupilo novo) (tehnologija)
slika 10 дужности српских ђака из 1910. године: Деца су се васпитавала да, пре свега, буду добри људи (vaspitanje)





REGISTRUJTE SE
i čitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijatelja















Pretraži magazin po:
knjige:::
25. maj. 2019.

Najbolje knjige o kulinarstvu i šta kulinarske knjige čini vrhunskim



      
      Prehrana je neodvojivi deo svake civilizacije, pre svega zbog osnovne ljudske potrebe za hranom. To je čini neophodnom, pa su se prvi ljudi u najranijim stepenima razvitka učili načinima na koje se hrana može obrađivati. Od tog trenutka, razvija se vrsta istorije paralelna socio-ekonomskom razvoju čoveka, koja vrši neosporiv uticaj na čoveka. U pitanju je istorija hrane i čovekove ljubavi prema njoj.
      Danas rado čitamo knjige o kulinarstvu. Jedne su od najprodavanijih na policama knjižara i prenatrpanim stranicama sajtova. Štampaju se na najkvalitetnijem papiru, sadrže neverovatno ilustrovane recepte, i čini se da im ništa više ne manjka, da preostaje još samo da skuvaju ručak umesto nas. Komercijalni uspeh je za takve knjige zagarantovan, a mi predstavljamo put kulinarstva do najboljih kulinarskih knjiga današnjice.
     
     

Evolucija kulinarstva od prehrane do umetnosti - važan faktor razvoja knjiga


     
      Vremenom je nastalo kulinarstvo - umetnost kuvanja. Ovako ishrana nije ostala puki način preživljavanja, već se njoj, kao neizmerno važnoj za život, posvetila posebna pažnja. Razvijanjem kulinarstva širom sveta nastaju i najrazličitije tradicije u kuvanju, koje su i neke od glavnih odlika civilizacija i njihovih običaja.
      Mnoge škole i svetski univerziteti danas su posvećeni učenju kulinarskim veštinama. Kvalitet kulinarstva je postao i jedan od najvažnijih odrednica kada je reč o oceni restorana, a čak se na osnovu ovoga dodeljuju i nagrade za najbolje restorane i kuvare (Mišelinove zvezdice npr.).
      Paralelno s razvitkom kulinarstva, unapređivali su se i aparati za kuvanje, pa danas na raspolaganju imamo bezbroj aparata koji mogu olakšati ovaj proces, mada su nekad kvalitetne šerpe bile sve što je potrebno.
      Znanja o kuvanju od davnina se prenose s kolena na koleno, uglavnom putem knjiga recepata, a prva je napisana još u IV veku, na latinskom jeziku i zvala se De re coquinaria ("Umetnost kuvanja"). Vrhunski kuvari i pasionirani gurmani obožavaju da uče o hrani, a neretko se odlučuju da napišu knjigu i inspirišu kuvare, ali i one koji to (bar u svojoj kuhinji) žele da postanu i na njih na ovaj način prenose svoje znanje.
      Međutim, kako u moru knjiga pronaći onu iz koje ćete naučiti najviše? Po čemu se knjige o kulinarstvu uopšte razlikuju? Ko su ljudi koji ih pišu? Pitanja je bezbroj, a u nastavku teksta potrudićemo se da na njih i odgovorimo, a damo Vam i preporuku za najbolje knjige o kulinarstvu.
     
     

Ko piše knjige o kulinarstvu?


     
      Knjige o veštini i umetnosti kuvanja počele su da se pojavljuju u ranom modernom dobu. One su uglavnom sadržale samo recepte, dok moderne knjige čitaoce edukuju i instrukcijama o tehničkom sklopu kuhinje, kao i menadžmentu i organizaciji kuvanja.
      Ove knjige najčešće su bile namenjene domaćicama i profesionalnim kuvarima, a i pisali su ih one. Neke od njih tada su poslužile kao osnove i svojevrsne “biblije” nacionalnih kuhinja: The Joy of Cooking (SAD), La bonne cuisine de Madame E. Saint-Ange (Francuska), The Art of Cookery (UK), Il cucchiaio d'argento (Italija), and A Gift to Young Housewives (Rusija).
      Vremenom kulinarstvom u kući sve više počinju da se bave i muškarci, a kuvari i kuvarice edukovali su se i razvijali svoje veštine, te pisanje knjiga na sebe uglavnom preduzimaju oni - profesionalni kulinari. Najpoznatiji kuvari koji su napisali popularne knjige su: Yotam Ottolenghi, James Bird, Julia Child, Alice Waters, Jamie Oliver i mnogi drugi. Razvijaju se i čitave teorije i nauke o kulinarstvu, pa knjige pišu i vrhunski “teoretičari”, a ne samo praktičari kuhinje: Harold James McGee , Lin Roseto Casper, Alton Brown, kao i mnogi drugi.
     
     

Šta to knjige o kulinarstvu čini dobrim?


     
      Iz knjiga o kulinarstvu ne uče se samo recepti, već i odlike nacionalnih kuhinja, kao i odlike čitavih civilizacija. Iz ovih knjiga može se saznati puno toga o samoj hrani, ukusima i njihovom slaganju. Može sa naučiti i šta je to što određena jela čini nutritivno vrednim i dobrim, a šta ne. Šta je ono što hranu čini zdravom i zbog čega određena jela prijaju ljudskom organizmu, a koje su to stvari koje nisu dobre za njega.
      Sve ovo saznaćete upravo čitanjem o ishrani i jelima. Čitave kulture se mogu upoznati kroz dobre knjige o kuvarskoj umetnosti. Sem toga, vrhunske knjige o kulinarstvu uče i organizaciji kuvanja, tehnici u kuvanju, kao i načinima na koji se mogu koristiti kuhinjski uređaji i aparati.
      Neretko knjige o kuvanju otkrivaju i socijalni, politički i ekonomski kontekst u kome se određeno društvo nalazilo u datom trenutku, a iz tradicije u kulinarstvu i prehrani može se zaključiti puno toga o istoriji ljudi.
      Sve ove informacije pronaći ćete u dobrim knjigama o kulinarstvu. Kulinarske knjige obično sadrže i priče o svojim autorima, kao i o eri u kojoj su napisane. Od toga kojoj tačno tematici je knjiga najviše posvećena, zavisi i sama vrsta knjige.
     
     

Kako izgledaju knjige o kulinarstvu?


     
      Knjigu svaki autor organizuje po svojim željama, a one obično imaju više od 100 strana, mada to zavisi od samog pisca. Ipak izdvojile su se odlike stilova knjiga o kulinarstvu. Na primer, zapadne knjige obično grupišu recepte po njihovom glavnom sastojku, dok Japanski autori recepte grupišu prema tehnikama kuvanja (prženje, pečenje, grilovanje..). Oba tipa knjiga imaju posebno odvojene recepte kada je reč o supama i dezertima.
     
      Vrste kulinarskih knjiga
     
      Kao što je navedeno, u zavisnosti od toga kom segmentu kulinarstva je knjiga najviše posvećena, zavisi i njena vrsta. Tako se knjige u kulinarstvu grubo mogu podeliti na:
  • Internacionalne - knjige u kojima se nalaze recepti iz različitih krajeva sveta. Obično se prevode i čitaju od strane kuvara i sladokusaca širom sveta.
  • Etničke/nacionalne - knjige o kuhinji određene etničke grupacije ili čitave nacije. Sadrži “domaće” recepte i uglavnom se oslanja na tradiciju i običaje u prehrani i kulinarstvu određenog društva.
  • Profesionalne kulinarske knjige - knjige koje pišu i čitaju profesionalni kuvari. One su tu prevashodno radi prenosa znanja tehnika i veština kuhinja.
  • Knjige o jednoj temi - specijalizovane knjige o određenoj temi. Npr. knjiga o pasti, ili o ribi.
  • “Kuvarske” knjige - knjige o šefovima kuhinja, njihovim jelima ili restoranima.

      Najčešće su knjige o kulinarstvu mešavina svih navedenih vrsta.
     
      Knjige o kulinarstvu koje morate pročitati
     
      Hiljade je knjiga o kulinarstvu koje su vredne čitanja, ali ćemo suziti selekciju na tri koje smatramo osnovnim i koje morate pročitati ukoliko vas hrana i jelo, kao i samo kuvanje i degustiranje, inspirišu.
     
      #1 O hrani i kuvanju (On food and cooking), Harold McGee
         
          Magazin Tajm nazvao je ovu knjigu “remek-delom”, čim se pojavila 1984. godine. Knjigu “O hrani i kuvanju” čitali su profesionalni šefovi kuhinja i kuvari. Sem njih, svako ko želi da sazna više o prehrambenim namirnicama, hrani, njenom poreklu i načinu na koji se može spremati - mora pročitati tu knjigu!
          Za 20. godišnjicu, Harold McGee je spremio novo izdanje knjige, upotpunjenu novim informacijama i sa preko 100 novih ilustracija. Nova knjiga obezbeđuje bezbroj informacija koje čitaocima “otvaraju oči” novim saznanjima o hrani i jelu. Nova knjiga je pokrenula čitav novi gastronomski pravac poznat kao “molekuralna kuhinja”.
      Iako je nakon prvog izdanja knjige, još mnogo dela posvećeno nauci o kuvanju - ona ostaje temelj ove nauke, a na svojim stranicama ima čak i istorijsku revoluciju hrane i kuvarskih tehnika. Harold McGee je pisac iz oblasti hemije, istorije i kuvanja, a najpoznatiji je upravo po ovoj knjizi.
     
      #2 Biblija ukusa (The Flavor Bible), Karen Page i Andrew Dornenburg
     
      Poznati šefovi kuhinja Karen Page i Andrew Dornenburg pripremili su knjigu koju su nazvali “Biblija ukusa”. Kao štu sam naziv govori, ova knjiga zaista je izuzetno temeljno obradila sve što ukus čini: ukus u ustima, aroma, osećaj u ustima i X faktor.
      Znamo da postoji 4 bazična ukusa: slano, slatko, ljuto i gorko. Ono čemu ova knjiga svoje čitaoce uči, jesu načini za spajanje ovih ukusa radi stvaranja savršene harmonije i divnih aroma. Ako ste u potrazi za ultimativnim vodičem koji će vam uvek biti na raspolaganju i upoznati vas sa tajnama spajanja ukusa i kreiranja neodoljivih jela - pronašli ste ga!
     
      #3 Kako skuvati bilo šta (How to Cook Everything), Mark Bittman
         
          Za one koji su u potrazi za konkretnim receptima najrazličitijih jela - ovo je knjiga koju traže! 2,000 jednostavnih recepata za divna jela objedinjena u jednu knjigu, a napisana od strane svetski poznatog kuvara Mark Bittmana, nalazi se u ovom kuhinjskom remek-delu. Ova knjiga biće vam odličan saveznik u kuhinji, a u njoj ćete uvek moći da pronađete baš ono jelo koje ste želeli da pripemite!
          Potražite knjige u knjižarama i upoznajte gastronomiju na najbolji mogući način. Bilo da vas inspiriše kuvanje, ili uživanje u isprobavanju jela - ove knjige otvoriće Vam oči i napraviti izvrsnu uvertiru u hedonizam koji ćete tek početi da otkrivate. Bon Appétit!

Mateja Panović








AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

16. 05. 2019.
- На крилима детињства
02. 05. 2019.
- Учење кроз игру
02. 05. 2019.
- Прича из детињства 2
02. 05. 2019.
- Прича из детињства
22. 04. 2019.
- PRAVILA PONAŠANJA U BIBLIOTECI- KONKURS
16. 04. 2019.
- NAJBOLJI NASTAVNICI BIVŠE JUGOSLAVIJE
07. 04. 2019.
- Традиционални начин бојења ускршњих јаја
31. 03. 2019.
- AZIJA NIJE DALEKO
28. 03. 2019.
- Дан броја ПИ
23. 03. 2019.
- Сизифова борба за правопис




Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 37
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 37




© 1999. - 2019.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
-||-