Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?
Vladan
ID: vladan
Grad: , Srbija
Zanimanje:

Pošalji privatnu poruku

Dodaj u prijatelje

- BLOG
- SLIKE
- PRIJATELJI


SVI BLOGOVI


Godine upisa bloga: 2022 2021 2020

30. 06. 2022.
Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?


Da li ste znali da njeno kraljevsko veličanstvo Elizabeta II kao kućne ljubimce uzgaja isključivo korgije? Bila je fan ovih predivnih pasa od malena, a tokom dugogodišnje vladavine Komonveltom imala je čak 30 pasa rase korgi. Rasa korgi je nesvakidašnja, a šta je karakteriše sem simpatičnog niskog rasta i kratkih šapica, saznaćete u nastavku teksta.

Pembruk velški korgi je pastirski pas male do srednje veličine, niskog rasta i čvrste građe. Poznat po svom nisko postavljenom telu, velikim uspravnim ušima i zdepastom repu, korgi takođe ima reputaciju kao divan saputnik.

Ova rasa i kardigan velški korgi se često mešaju, uprkos činjenici da su u pitanju dve različite rase. Pembruški korgi imaju nešto manju građu od kardigana, uši su im šiljate i imaju kratke zdepaste repove, za razliku od dugog repa kardigana.

Karakteristike korgija
Pembruk velški korgi (u daljem tekstu korgi) su veoma inteligentni, aktivni i odani psi. Imaju tendenciju da budu dobri sa drugim psima i mačkama koji su deo njihovog domaćinstva, posebno ako su odgajani zajedno. Međutim, oni mogu biti teritorijalni sa drugim psima i mačkama. To može dovesti do agresivnog ponašanja u parkovima za pse ili prema životinjama koje slučajno zalutaju u vaše dvorište.

Prednosti korgija kao kućnog ljubimca:

Bogata istorija rase i činjenica da je u pitanju kraljevski pas
Dobar porodični ljubimac, odlično se slaže sa malom decom
Inteligentan i vredan
Nedostaci korgija kao kućnog ljubimca:

Svakodnevno linjanje u znatnoj količini
Potencijal za probleme sa leđima
Može lako postati gojazan
Istorija Pembroke Velsh Corgija
Teorije o poreklu korgija razlikuju se među stručnjacima, ali se generalno veruje da rasa datira oko 10. veka. Jedna teorija je da su pretke rase u Vels doneli flamanski tkači. Druga teorija sugeriše da su možda potekli od švedskog Valhunda. Bilo kako bilo, oni su deo života u Velsu već više od 1.000 godina.

U Velsu su korišćeni kao pastirski psi, pratioci i/ili psi čuvari. Postoje očigledne sličnosti između pembroka i kardiganskog velškog korgija, a ove rase su zapravo ukrštane u prošlosti. Godine 1934., Engleski kinološki klub i Američki kinološki klub (AKC) su ih zvanično priznali kao zasebne rase.

Neki korgiji se rađaju samo sa delom repa. Tradicionalno, velški korgiji su imali repove, jer bi to pokazalo da je pas radni pas i vlasnik bi bio oslobođen poreza na kućnog ljubimca. Kupiranje nije potrebno za izložbene pse u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali AKC standard kaže da repovi ne bi trebalo da budu kupirani ako su duži od 5cm.

Nega korgija
Korgi mogu biti odlični, odani i srećni saputnici za pravo domaćinstvo, sve dok su njihove potrebe za vežbanjem, negovanjem i obukom zadovoljene. Previše neoslobođene energije i nedostatak treninga mogu dovesti do preteranog lajanja i drugih problema u ponašanju.

Nivo energije i vežbanje
Inteligentan i vredan, korgi se ističe u stočarstvu i većini psećih sportova. Ova rasa zahteva dosta vežbanja na redovnoj osnovi, što znači najmanje jedan sat dnevno. Uprkos maloj veličini, veoma je aktivan i postaće destruktivan ako očekujete da se stalno izležava u stanu.

Održavanje dlake
Korgi ima dlaku srednje dužine sa kratkom podlakom. Rasa ima tendenciju da odbaci značajnu količinu dlake, i dnevno, i sezonski, u proleće i jesen. Rutinsko četkanje je od suštinskog značaja - četkajte dlaku vašem psu jednom ili dva puta nedeljno i čak jednom dnevno tokom sezone linjanja. Kupanje može pomoći u kontroli linjanja.

Obavezno podsecite nokte svom psu redovno kako biste sprečili bolove i probleme sa šapama. Pomozite psu da održi zube i desni zdravim pranjem zuba barem nekoliko puta nedeljno, a ako imate mogućnosti idealno bi bilo svakodnevno..

Obuka i socijalizacija
Rana socijalizacija je dobra za korgije jer su obično rezervisani prema strancima. Ova osobina ih čini dobrim psima čuvarima, ali mogu postati preterano plašljivi. Od malena izlažite vašeg psa različitim sredinama, ljudima i drugim životinjama, kako bi bio pravilno socijalizovan. Pošto korgiji žude za aktivnostima i izazovima, obuka je apsolutno neophodna.

Uobičajeni zdravstveni problemi
Korgiji neće moći da se penju i skaču po nameštaju tako lako kao psi sa dužim nogama. Prilikom skokova na ili sa nameštaja mogu povrediti leđa ili čak polomiti kičmu, zato budite oprezni i napravite neku vrstu “rampe” kako bi pas nesmetano mogao da se penje i silazi.

Psi uzgojeni prema standardima rase imaju manje šanse da naslede zdravstvene probleme. Neki nasledni zdravstveni problemi mogu se javiti kod rase korgi, a to su:

Displazija kuka
Progresivna atrofija mrežnjače
Degenerativna mielopatija
Kakva ishrana odgovara korgijima?
Vašem korgiju će biti potrebna dva obroka dnevno. Količina će zavisiti od veličine psa, nivoa aktivnosti, starosti i drugih faktora. Najbolje je da ne ostavljate hranu da se pas slobodno hrani tokom dana, jer ova rasa ima tendenciju da se goji. Gojaznost će skratiti život vašeg psa i predisponirati ga drugim zdravstvenim stanjima.

Obavezno pratite težinu vašeg psa i razgovarajte o tome sa svojim veterinarom. Zatražite preporuke za raspored hranjenja, količinu, vrstu hrane i vežbe koje će održati zdravlje psa.

Pre nego što kupite korgija…
Pre nego što u svoj dom dovedete velškog kogija pomoglo bi da ga bolje upoznate. Biće vam potrebno mnogo strpljenja, jer je u pitanju tvrdoglavo štene, nezavisno i jake volje.

Ovu rasu je teško pronaći u azilima, obzirom da u našoj zemlji nike široko rasprostranjena, ali postoje odgajivačnice širom zemlje, gde od uzgajivača možete saznati sve što vas zanima i upoznati štene, pre nego ga kupite.



Ovo Vam se svidja! | | | Ovo Vam se ne svidja!


Tekstovi blogera vladan1 u 2022 godini:

18. 10. 2022.Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?1/0
22. 09. 2022.Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?1/0
30. 06. 2022.Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?1/0
07. 06. 2022.Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla1/0





AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

18. 10. 2022.
Vladan
- Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?
22. 09. 2022.
Vladan
- Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?
30. 06. 2022.
Vladan
- Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?
07. 06. 2022.
Vladan
- Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla
21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane


Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 13
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 13




© 1999. - 2024.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved