Ime: Å ifra:    Novi član?    Zaboravljena Å”ifra?- GEO-CRADLE
- akcija
- atmosfera
- intervju
- ispitivanja
- kampanje
- projekti
- propisi
- turizam
- urbanizam
- vesti
- vodeCENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9075
Najnovi član: kokobrajs

Najnoviji tekstovi:

slika "Tragovi duŔe" za jedno veliko - Hvala (promocija)
slika Koliko se znanje o arhitekturi i građevini menjalo od antike? (arhitektura)
slika NovogodiŔnji poklon za naŔe čitaoce (poklon)
slika Kad se uči najvažnije je koncentrisati se na zadati problem (takmičenja)
slika Kinezi napravili providan autoput (gradjevinarstvo)
slika Ovo su najčvrŔći materijali koji se koriste u građevinarstvu i industriji (građevinarstvo)
slika Ostavi CV! Lansiraj svoju karijeru! (Sajam zapoŔljavanja)
slika Laboratorijska oprema - tačni nazivi i vrste (hemija)
slika Efekti druÅ”tvenih mreža: status ā€“ it´s complicated (tribine)
slika Imena zanata kojima do sada niste znali značenje (etnologija)

REGISTRUJTE SE
i ĆØitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijateljaPretraži magazin po:
ekologija:::kampanje
17. maj. 2016.

Čujte i ne trujte! Orao pao!      Sve su čeŔća trovanja životinja uzrokovana pogreÅ”nom upotrebom pesticida. Žrtve trovanja nisu samo „nepoželjne“ životinje, već u velikoj meri i zaÅ”tićene vrste, kao i domaće životinje. Posledice trovanja su postale posebno drastične za populacije pojedinih retkih vrsta ptica. U Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“ se 2014. godine gnezdilo 22 para strogo zaÅ”tićenog orla belorepana. Iste godine je u okolini ovog zaÅ”tićenog područja pronađeno 11 mrtvnih ptica. Za 8 je dokazano da su uginule nakon Å”to su jele hranu tretiranu pesticidom koji sadrži karbofuran. U pitanju je izuzetno jako sredstvo koje može da otruje i usmrti sve životinje, ali i čoveka!

ZAUSTAVIMO TROVANJE SADA!Kako postupiti?
     
      Ukoliko pronađete leÅ” bilo koje vrste životinje ili sumnjivi mamac:
     
1. Ne dirajte!

      Nikada nemojte dirati mamac ili uginulu životinju! Obezbedite mesto na način da mu deca i domaće životinje ne mogu prići. Ne oÅ”tećujte i ne pomerajte tragove na mestu nalaza.
     
2. Zabeležite!

      FotografiÅ”ite ili snimite detalje ili celu situaciju, ukoliko je moguće.
     
3. POZOVITE!!!

      Pozovite poseban broj telefona za hitno delovanje, te prijavite slučajeve koje uočite, a podaci o prijavama biće prosleđeni institucijama koje su nadležne da reaguju.
      Tel: 063 153 83 85

TELEFON ZA HITNE SLUČAJEVE
063/153-83-85

TROVANJE JE ZABRANJENO!


Posledice koje možete da izazovete neodgovornom upotrebom pesticida, mogu nepovratno da oÅ”tete ljudsko zdravlje, vodu, zemljiÅ”te, biljke, domaće i divlje životinje! Zato, ako u poljoprivrednoj proizvodnji primenjutjete bilo koje hemijsko sredstvo, strogo se držite uputstva za upotrebu, koje se prilaže uz svako pakovanje pesticida. Pesticide nikada nemojte kupovati od prodavaca koji za tu delatnost nisu registrovati, na crnom tržiÅ”tu, niti ukoliko nemaju uputstvo za upotrebu. Trovanje životinja je krivično delo za koje prema Krivičnom zakoniku (član 264, stav 2, član 265, stav 1 i 2, član 269, stav 2,) preti i zatvorska kazna do 3 godine. Za ubijanje zaÅ”tićenih vrsta vam preti kazna i do 400.000 din (Pravilnik o odÅ”tetnom cenovniku za utvrđivanje visine naknade Å”tete prouzrokovane nedozvoljenom radnjom u odnosu na strogo zaÅ”tićene i zaÅ”tićene divlje vrste). Rizikujete da za to budete kažnjeni!

     
      Nepravilna i neodgovorna upotreba pesticida je uzrok trovanja životinja
     
      Upotreba pesticida u neodgovarajuće godiÅ”nje doba, na način koji je suprotan uputstvu za upotrebu, u količinama većim od propisanih i pri neodgovarajućim vremenskim prilikama, kao i primene pesticida čiji su promet, držanje i upotreba zabranjeni, često su uzroci pomora životinja. Osim toga, neodgovorno rukovanje pesticidima zagađuje životnu sredinu i predstavlja opasnost po ljudsko zdravlje. U situaciji lake dostupnosti, masovne upotrebe dozvoljenih, kao i evidentne upotrebe zabranjenih hemijskih sredstava u poljoprivredi, negativan uticaj pesticida na životinjske populacije poražavajuće je velik i dugoročno Å”tetan.
     
      Trovanje životinja zatrovanom hranom (mamcima)
     
      Namerno ili slučajno trovanje strogo zaÅ”tićenih divljih životinja je krivično delo, za koje su zakonom predviđene stroge novčane i zatvorske kazne! Usprkos tome, ono se vrlo često primenjuje u reÅ”avanju neugodnosti koje pričinjavaju “nepoželjne” životinje, naročito grabljivci.
     
      Kako prepoznati zatrovani mamac i slučaj trovanja životinja?
     
      Jaki praÅ”kasti ili granulisani otrovi su često upadjivo obojeni, a na zatrovanom mamcu (leÅ”u životinje ili njegovom delu koji je tretiran pesticidom) i u njegovoj neposrednoj blizini, mogu se uočiti tragovi iste boje. Ukoliko se za mamac koristi seme biljaka (zrnevlje), ono se takođe lako prepoznaje po nepogreÅ”ivo upadljivim bojama. Trovane životinje obično su nađu blizu mamca: ptice u krugu poluprečnika od 20 metara od mesta gde je mamac, a sisari u krugu poluprečnika 100 do 200 metara od mamca. Tipičan simptom trovanja ptica je položaj tela sa visećim krilima i glavom, te zgrčenim kandžama.
     
Å TA JE KARBOFURAN?
     
     

      Karbofuran je visoko toksični pesticid (sredstvo za uniÅ”tavanje organizama koje Å”tete poljoprivrednoj proizvodnji). Do juna 2014. godine, kada je u Srbiji preprat „Furadan 35 ST“ (koji sadrži karbofuran) zabranjen za upotrebu, promet i skladiÅ”tenje, koristio se za predsetveno tretiranje semena, kako bi se ono zaÅ”titilo od Å”tetnih insekata. Karbofuran izaziva paralizu miÅ”ića, blokira nerve i dovodi do guÅ”enja. Vrlo male doze veoma ozbiljno oÅ”tećuju zdravlje i imaju smrtonosan efekat nekoliko dana posle trovanja, kako kod ljudi, tako i kod životinja. UnoÅ”enje većih količina ovog otrova izaziva brzu, skoro trenutnu smrt životinja i čoveka.
      Pesticid koji sadrži karbofuran lako se prepoznaje po crvenkastoj (ružičastoj) boji. Upotreba karbofurana može da bude KRIVIČNO DELO!
     
      O kampanji "Čujte i ne trujte! Orao pao"
     
      WWF – Svetski fond za prirodu pokrenuo je kampanju za odgovorno koriŔćenje pesticida u prirodi pod nazivom „ÄŒujte i ne trujte! Orao pao”. Kampanja se realizuje uz podrÅ”ku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaÅ”titu životne sredine, a u saradnji s Pokrajinskim zavodom za zaÅ”titu prirode, Zavodom za zaÅ”titu prirode Srbije, DruÅ”tvom za zaÅ”titu i proučavanje ptica Srbije i JP „VojvodinaÅ”ume”.

     
      Izvor: www.wwf.rs

wwfZasad nema komentara na ovaj tekst!
AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje
obuka20
administracija01

Najnoviji blogovi:

08. 02. 2015.
StaniÅ”a Krsmanović
- NEZNAM, NEŽELIM, NEMOGU: Ovo su najveće greÅ”ke u pravopisu srpskog, hrvatskog, bosanskog ili ma-kako-ga-zvali jeziku
17. 01. 2015.
StaniÅ”a Krsmanović
- 5 istina koje znaju samo mentalno snažne osobe
22. 12. 2014.
StaniÅ”a Krsmanović
- Boris Dežulović: Adio pameti
04. 12. 2014.
Anita Momčilović
- "Noć knjige" 12. decembra 2014. od 17 do 24h
04. 11. 2014.
Anita Momčilović
- UspeÅ”no zavrÅ”en 59. Međunarodni Sajam knjiga u Beogradu
03. 09. 2014.
StaniÅ”a Krsmanović
- Шта је полуинтелектуалац?
14. 07. 2014.
- Gde su ljudi?
12. 07. 2014.
SiniÅ”a Stamatović
- Multi Language - Univerzalni rečnik reči
16. 06. 2014.
- LUK I LIRA
12. 06. 2014.
- SCIENTIA SEXUALIS
VaÅ” ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 10
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 10
Ā© 1999. - 2018.
Digitalna Srbija pravi
1Sva prava zadržana ||| All rights reserved