Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?

- HAARP
- naoružanje
- oprema
- podmornice
- terorizam

CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9072
Najnovi član: multivancik

Najnoviji tekstovi:

slika Kad se uči najvažnije je koncentrisati se na zadati problem (takmičenja)
slika Kinezi napravili providan autoput (gradjevinarstvo)
slika Ovo su najčvršći materijali koji se koriste u građevinarstvu i industriji (građevinarstvo)
slika Ostavi CV! Lansiraj svoju karijeru! (Sajam zapošljavanja)
slika Laboratorijska oprema - tačni nazivi i vrste (hemija)
slika Efekti društvenih mreža: status – it´s complicated (tribine)
slika Imena zanata kojima do sada niste znali značenje (etnologija)
slika Saradnja srpskih naučnika sa ruskim Rosatomom (energetika)
slika Miško Petrović izlaže u Nišu (umetnost)
slika Više od 100 stranih studenata ovog leta u Beogradu (kultura)

REGISTRUJTE SE
i èitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijateljaPretraži magazin po:
vojska:::podmornice
2. novembar. 2014.

Ruska nuklearna podmornica klase "Borej" pogađa svaki cilj!      Rusija je isprobala super moćno oružje, nuklearnu dodmornicu koju ne može da zaustavi nijedan sistem kosmičke odbrane, jer je potpuno nečujna i može da pogodi praktično svaki cilj na planeti.
      Probna interkontinentalna balistička raketa ispaljena je sa podmornice "Jurij Dolgorukij iz Barencovog mora, a gadjan je i uspešno pogodjen cilj na poligonu Kura koji se nalazi na dalekoj Kamčatki.
      U Ministarstvu odbrane Rusije su istakli da je prvi put ova podmornica-nosač raketa prilikom gađanja nosila ceo borbeni komplet 16 raketa. Takođe, gađanje je izvršeno u skladu sa planom borbene obuke strateške podmornice, piše agencija TASS, a prenose svetski i domaći mediji.
      Strateška nuklearna podmornica "Jurij Dolgorukij je prva podmornica klase "Borej. Ona je praktično nečujna, sposobna je da zaroni gotovo pola kilometra i da samostalno plovi više od tri meseca.
      Takve podmornice imaju 16 lansirnih sistema za rakete ", koje mogu da dobace iz teritorijalnih voda Rusije do bilo koje tačke u Severnoj hemisferi i trenutno nijedan sistem kosmičke odbrane nije u stanju da ih zaustavi.
      Zamenik komandanta podvodnih snaga ruske Severne flote Konstantin Kabancov naglasio je da je Bulava nuklearna moć Rusije. Ta raketa će biti u upotrebi u narednim godinama.
      Svaka raketa može da nosi od 6 do 10 supersoničnih manevrišućih nuklearnih bojevih glava sa individualnim navođenjem na ciljeve. Teške su po 1,15 tona i mogu da menjaju putanju leta i po visini i pravcu, a radijus delovanja im je 8 hiljada kilometara.
      Rakete se lansiraju pod uglom, što podmornicama omogućava da ih lansiraju u hodu.
     

Moćne i nečujne


      Super moderne, veoma snažne, odlično naoružane i skoro sasvim nečujne podmornice je aktuelni trend naoružanja ruske vojske.
      Prva podmornica razreda "Borei", nazvana "Vladimir Monomakh" prvi put je zaplovila morem u najvećem ruskom brodogradilištu Semaš blizu Severodvinska i tako započela seriju testova, koji će trajati sve dok ne postane potpuno funkcionalna i spremna za operacije.
      Izgradnja te podmornice, treće u svojoj klasi, trajala je skoro šest godina i počela je 19. marta 2006. godine kada su ruski podmorničari slavili 100-tu godišnjicu postojanja podmorničke flote Rusije.
      Karakteristike pomenute podmornice veoma su impresivne. Duga je 170 metara i široka 13,5 metara, može da zaroni do dubine od 450 metara , gde trpi opterećenje od oko 14.720 tona vode.
      Kreće se brzinom od 29 čvorova (54 kilometara na sat), a u njoj boravi 107 mornara, od toga 55 oficira.
      Naoružana je sa 16 20 novih interkontinentalnih raketa Bulava (NATO klasifikacija SS-NX-30) na čvrsto gorivo s više bojevih glava od 150 kilotona, koje mogu probiti bilo koji protivraketni štit, kao i sa šest torpednih cevi kalibra 533 mm.
      Ova strateška podmornica može se pohvaliti i novom generacijom nuklearnog reaktora, koji joj omogućava da se zaroni u more i do 480 metara dubine.
      Energija nuklearnog reaktora upotrebljava se i za proizvodnju kiseonika, zbog čega podmornica može tri meseca ostati ispod vode i u automatskom režimu rada. Inženjeri su posebnu pažnju posvetili smanjenju buke, tako da je podmornica gotovo nečujna u poređenju s prethodnim generacijama sličnih podmornica.
      Njene rakete su prvi put uspešno testirane 27. avgusta 2011. godine, kada je isproban i maksimalan domet projektila. Tada je raketa Bulava preletela 9.300 kilometara za samo 33 minuta i na kraju pala na predviđeno mesto u Tihom okeanu.
      Kako se nikada više ne bi ponovila tragedija ruske podmornice Kursk od 12. kolovoza 2000. godine, sve podmornice razreda Borei opremljene su plivajućom kapsulom, u koju se u slučaju nesreće može smestiti cela posada.
      Prva podmornica iz Borei klase "Juri Dolgorukij", čija je izgradnja počela 1996. godine, nedavno je uspešno završila program testova i time i službeno postala deo ruske mornarice.
      Troškovi izgradnje prve od pomenutih podmornica ocenjuju se na oko 770 miliona američkih dolara, a troškovi izgradnje narednih podmornica biće svakako manji.
      Još jedna podmorica iz iste klase, krštena "Aleksandar Nevski", upravo se nalazi na testiranju, a u izgradnji je još jedna podmornica "Aleksandar Nevski", koja će imati još bolje karakteristike i naoružanje.
      U narednih osam godina Rusija planira izgradnju 10 podmornica ove klase.
      Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je znatno proširenje ruske mornarice i istakao da će se do 2020. godine izgraditi 51 novi ratni brod i 24 podmornice.
      "Imamo veliki potencijal za morsku nuklearnu snagu, a do 2020. godine ta sila će se znatno osnažiti sa osam novih podmornica Borei klase", rekao je Putin i podvukao da je ruska mornarica glavni instrument "čuvanja nacionalnih i ekonomskih interesa".
      Ukupno je planirano da bude potrošeno 140 milijardi dolara na "širenje pomorske nuklearne snage". Putin je istakao kako će se gotovo svi brodovi graditi u domaćim brodogradilištima i kako je cilj učvrstiti rusku poziciju kao glavnu pomorsku silu sveta.
      Zanimljivo je i da je samo tri dana nakon porinuća podmornice na nuklearni pogon Vladimir Monomakh, treće po redu iz grupe strateških krstarećih podmornica iz klase Borei, usledila i najava najveće ruske pomorske vojne vežbe u poslednje vreme.
      Upravo te podmornice imaju veoma važnu ulogu u strateškoj odbrani Rusije i neposredno utiču i na mogućnosti samostalnog vođenja ne samo obrambene, nego i inostrane politike Moskve.
      Jer ako američki protivraketni štit omogućava uspešno hvatanje preostalih nuklearnih projektila, koje bi ispalila država pogođena prvim nuklearnim udarom, onda podmornice klase Borei zbog svoje pokretljivosti i velikog dometa dramatično smanjuju takvu mogućnost i time daju doprinos ravnoteži straha, kako nuklearno oružje zaista nikada ne bi bilo upotrebljeno.

www.ZNANje.rsZasad nema komentara na ovaj tekst!AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje
obuka20
administracija01

Najnoviji blogovi:

08. 02. 2015.
Staniša Krsmanović
- NEZNAM, NEŽELIM, NEMOGU: Ovo su najveće greške u pravopisu srpskog, hrvatskog, bosanskog ili ma-kako-ga-zvali jeziku
17. 01. 2015.
Staniša Krsmanović
- 5 istina koje znaju samo mentalno snažne osobe
22. 12. 2014.
Staniša Krsmanović
- Boris Dežulović: Adio pameti
04. 12. 2014.
Anita Momčilović
- "Noć knjige" 12. decembra 2014. od 17 do 24h
04. 11. 2014.
Anita Momčilović
- Uspešno završen 59. Međunarodni Sajam knjiga u Beogradu
03. 09. 2014.
Staniša Krsmanović
- Шта је полуинтелектуалац?
14. 07. 2014.
- Gde su ljudi?
12. 07. 2014.
Siniša Stamatović
- Multi Language - Univerzalni rečnik reči
16. 06. 2014.
- LUK I LIRA
12. 06. 2014.
- SCIENTIA SEXUALIS
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 3
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 3
© 1999. - 2018.
Digitalna Srbija pravi
1Sva prava zadržana ||| All rights reserved