Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?

- HAARP
- naoružanje
- oprema
- podmornice
- terorizam

CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9112
Najnovi član: uros:dd

Najnoviji tekstovi:

slika Такмичење из програмирања за ученике основних шола (programiranje)
slika Besplatne diskusije S2S iz informacione tehnologije (informatika)
slika Škola u veselim bojama, izvanredan projekat uređenja prostora u OŠ “Filip Kljajić Fića” (škole)
slika Letelica Indije sletela na Mesec (Kosmonautika)
slika Некада је градила Нови Београд, а сада у 101. Вера још трага за новим знањима (ličnosti)
slika Kako prevazići opsesivne misli? (psihologija)
slika Nova knjiga Radovana Lazarevića "Nož Marine R" (književnost)
slika Počeo Festival nauke u sklopu Sajma nauke i tehnike (Festival nauke)
slika Da Festivan nauke bude - BESPLATAN za djake! (Festival nauke)
slika Како заштитити малишане у кризним ситуацијама (psihologija)

REGISTRUJTE SE
i čitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijatelja
Pretraži magazin po:
vojska:::podmornice
19. decembar. 2018.

Ruska nuklearna podmornica klase "Brodej"      Rusija je isprobala super moćno oružje, nuklearnu podmornicu koju ne može da zaustavi nijedan sistem kosmičke odbrane, jer je potpuno nečujna i može da pogodi praktično svaki cilj na planeti.
      Probna interkontinentalna balistička raketa ispaljena je sa podmornice "Jurij Dolgorukij! iz Barencovog mora, a gadjan je i uspešno pogodjen cilj na poligonu Kura koji se nalazi na dalekoj Kamčatki.
      U Ministarstvu odbrane Rusije su istakli da je prvi put ova podmornica-nosač raketa prilikom gađanja nosila ceo borbeni komplet - 16 raketa. Takođe, gađanje je izvršeno u skladu sa planom borbene obuke strateške podmornice, piše agencija TASS, a prenose svetski i domaći mediji.
      Strateška nuklearna podmornica "Jurij Dolgorukij" je prva podmornica klase "Borej". Ona je praktično nečujna, sposobna je da zaroni gotovo pola kilometra i da samostalno plovi više od tri meseca.
      Takve podmornice imaju 16 lansirnih sistema za rakete "", koje mogu da dobace iz teritorijalnih voda Rusije do bilo koje tačke u Severnoj hemisferi i trenutno nijedan sistem kosmičke odbrane nije u stanju da ih zaustavi.
      Zamenik komandanta podvodnih snaga ruske Severne flote Konstantin Kabancov naglasio je da je "Bulava" - nuklearna moć Rusije. Ta raketa će biti u upotrebi u narednim godinama.
      Svaka raketa može da nosi od 6 do 10 supersoničnih manevrišućih nuklearnih bojevih glava sa individualnim navođenjem na ciljeve. Teške su po 1,15 tona i mogu da menjaju putanju leta i po visini i pravcu, a radijus delovanja im je 8 hiljada kilometara.
      Rakete se lansiraju pod uglom, što podmornicama omogućava da ih lansiraju u hodu.
     

Moćne i nečujne


      Super moderne, veoma snažne, odlično naoružane i skoro sasvim nečujne podmornice je aktuelni trend naoružanja ruske vojske.
      Prva podmornica razreda "Borei", nazvana "Vladimir Monomakh" prvi put je zaplovila morem u najvećem ruskom brodogradilištu Semaš blizu Severodvinska i tako započela seriju testova, koji će trajati sve dok ne postane potpuno funkcionalna i spremna za operacije.
      Izgradnja te podmornice, treće u svojoj klasi, trajala je skoro šest godina i počela je 19. marta 2006. godine kada su ruski podmorničari slavili 100-tu godišnjicu postojanja podmorničke flote Rusije.
      Karakteristike pomenute podmornice veoma su impresivne. Duga je 170 metara i široka 13,5 metara, može da zaroni do dubine od 450 metara, gde trpi opterećenje od oko 14.720 tona vode.
      Kreće se brzinom od 29 čvorova (54 kilometara na sat), a u njoj boravi 107 mornara, od toga 55 oficira.
      Naoružana je sa 16 - 20 novih interkontinentalnih raketa "Bulava" (NATO klasifikacija SS-NX-30) na čvrsto gorivo s više bojevih glava od 150 kilotona, koje mogu probiti bilo koji protivraketni štit, kao i sa šest torpednih cevi kalibra 533 mm.
      Ova strateška podmornica može se pohvaliti i novom generacijom nuklearnog reaktora, koji joj omogućava da se zaroni u more i do 480 metara dubine.
      Energija nuklearnog reaktora upotrebljava se i za proizvodnju kiseonika, zbog čega podmornica može tri meseca ostati ispod vode i u "automatskom" režimu rada. Inženjeri su posebnu pažnju posvetili smanjenju buke, tako da je podmornica gotovo nečujna u poređenju s prethodnim generacijama sličnih podmornica.
      Njene rakete su prvi put uspešno testirane 27. avgusta 2011. godine, kada je isproban i maksimalan domet projektila. Tada je raketa "Bulava" preletela 9.300 kilometara za samo 33 minuta i na kraju pala na predviđeno mesto u Tihom okeanu.
      Kako se nikada više ne bi ponovila tragedija ruske podmornice "Kursk" od 12. avgusta 2000. godine, sve podmornice razreda Borei opremljene su "plivajućom kapsulom", u koju se u slučaju nesreće može smestiti cela posada.
      Prva podmornica iz Borei klase "Juri Dolgorukij", čija je izgradnja počela 1996. godine, nedavno je uspešno završila program testova i time i službeno postala deo ruske mornarice.
      Troškovi izgradnje prve od pomenutih podmornica ocenjuju se na oko 770 miliona američkih dolara, a troškovi izgradnje narednih podmornica biće svakako manji.
      Još jedna podmorica iz iste klase, krštena "Aleksandar Nevski", upravo se nalazi na testiranju, a u izgradnji je još jedna podmornica "Aleksandar Nevski", koja će imati još bolje karakteristike i naoružanje.
      U narednih osam godina Rusija planira izgradnju 10 podmornica ove klase.
      Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je znatno proširenje ruske mornarice i istakao da će se do 2020. godine izgraditi 51 novi ratni brod i 24 podmornice.
      "Imamo veliki potencijal za morsku nuklearnu snagu, a do 2020. godine ta sila će se znatno osnažiti sa osam novih podmornica Borei klase", rekao je Putin i podvukao da je ruska mornarica glavni instrument "čuvanja nacionalnih i ekonomskih interesa".
      Ukupno je planirano da bude potrošeno 140 milijardi dolara na "širenje pomorske nuklearne snage". Putin je istakao kako će se gotovo svi brodovi graditi u domaćim brodogradilištima i kako je cilj učvrstiti rusku poziciju kao glavnu pomorsku silu sveta.
      Zanimljivo je i da je samo tri dana nakon porinuća podmornice na nuklearni pogon "Vladimir Monomakh", treće po redu iz grupe strateških krstarećih podmornica iz klase Borei, usledila i najava najveće ruske pomorske vojne vežbe u poslednje vreme.
      Upravo te podmornice imaju veoma važnu ulogu u strateškoj odbrani Rusije i neposredno utiču i na mogućnosti samostalnog vođenja ne samo obrambene, nego i inostrane politike Moskve.
      Jer ako američki "protivraketni štit" omogućava uspešno "hvatanje" preostalih nuklearnih projektila, koje bi ispalila država pogođena prvim nuklearnim udarom, onda podmornice klase Borei zbog svoje pokretljivosti i velikog dometa dramatično smanjuju takvu mogućnost i time daju doprinos "ravnoteži straha", kako nuklearno oružje zaista nikada ne bi bilo upotrebljeno.

www.ZNANjE.rs
AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

18. 10. 2022.
Vladan
- Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?
22. 09. 2022.
Vladan
- Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?
30. 06. 2022.
Vladan
- Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?
07. 06. 2022.
Vladan
- Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla
21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 35
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 35
© 1999. - 2024.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
-||-