Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?

- HAARP
- naoružanje
- oprema
- podmornice
- terorizam

CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9112
Najnovi član: uros:dd

Najnoviji tekstovi:

slika (književnost)
slika Počeo Festival nauke u sklopu Sajma nauke i tehnike (Festival nauke)
slika Da Festivan nauke bude - BESPLATAN za djake! (Festival nauke)
slika Како заштитити малишане у кризним ситуацијама (psihologija)
slika ODLAŽE SE FESTIVAL NAUKE!!! (saopštenje)
slika Povratak Festivala nauke "Novo doba" (nauka)
slika Evropa uspešno lansirala letelicu koja će istraživati mesece Jupitera (svemir)
slika Da li su evropske zelene šume prošlost? Suše i visoke temperature ostavljaju posledicu na njihovu boju (zagađenje)
slika Festival nauke pod sloganom “NOVO DOBA” od 4. do 6. maja na Beogradskom sajmu (Festival nauke)
slika Prvi put u istoriji: Veštačka inteligencija sama napravila pivo (veštačka inteligencija)

REGISTRUJTE SE
i čitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijatelja
Pretraži magazin po:
vojska:::
19. decembar. 2018.

Ruska nuklearna podmornica klase "Brodej"      Rusija je isprobala super moćno oružje, nuklearnu podmornicu koju ne može da zaustavi nijedan sistem kosmičke odbrane, jer je potpuno nečujna i može da pogodi praktično svaki cilj na planeti.
      Probna interkontinentalna balistička raketa ispaljena je sa podmornice "Jurij Dolgorukij! iz Barencovog mora, a gadjan je i uspešno pogodjen cilj na poligonu Kura koji se nalazi na dalekoj Kamčatki.
      U Ministarstvu odbrane Rusije su istakli da je prvi put ova podmornica-nosač raketa prilikom gađanja nosila ceo borbeni komplet - 16 raketa. Takođe, gađanje je izvršeno u skladu sa planom borbene obuke strateške podmornice, piše agencija TASS, a prenose svetski i domaći mediji.
      Strateška nuklearna podmornica "Jurij Dolgorukij" je prva podmornica klase "Borej". Ona je praktično nečujna, sposobna je da zaroni gotovo pola kilometra i da samostalno plovi više od tri meseca.
      Takve podmornice imaju 16 lansirnih sistema za rakete "", koje mogu da dobace iz teritorijalnih voda Rusije do bilo koje tačke u Severnoj hemisferi i trenutno nijedan sistem kosmičke odbrane nije u stanju da ih zaustavi.
      Zamenik komandanta podvodnih snaga ruske Severne flote Konstantin Kabancov naglasio je da je "Bulava" - nuklearna moć Rusije. Ta raketa će biti u upotrebi u narednim godinama.
      Svaka raketa može da nosi od 6 do 10 supersoničnih manevrišućih nuklearnih bojevih glava sa individualnim navođenjem na ciljeve. Teške su po 1,15 tona i mogu da menjaju putanju leta i po visini i pravcu, a radijus delovanja im je 8 hiljada kilometara.
      Rakete se lansiraju pod uglom, što podmornicama omogućava da ih lansiraju u hodu.
     

Moćne i nečujne


      Super moderne, veoma snažne, odlično naoružane i skoro sasvim nečujne podmornice je aktuelni trend naoružanja ruske vojske.
      Prva podmornica razreda "Borei", nazvana "Vladimir Monomakh" prvi put je zaplovila morem u najvećem ruskom brodogradilištu Semaš blizu Severodvinska i tako započela seriju testova, koji će trajati sve dok ne postane potpuno funkcionalna i spremna za operacije.
      Izgradnja te podmornice, treće u svojoj klasi, trajala je skoro šest godina i počela je 19. marta 2006. godine kada su ruski podmorničari slavili 100-tu godišnjicu postojanja podmorničke flote Rusije.
      Karakteristike pomenute podmornice veoma su impresivne. Duga je 170 metara i široka 13,5 metara, može da zaroni do dubine od 450 metara, gde trpi opterećenje od oko 14.720 tona vode.
      Kreće se brzinom od 29 čvorova (54 kilometara na sat), a u njoj boravi 107 mornara, od toga 55 oficira.
      Naoružana je sa 16 - 20 novih interkontinentalnih raketa "Bulava" (NATO klasifikacija SS-NX-30) na čvrsto gorivo s više bojevih glava od 150 kilotona, koje mogu probiti bilo koji protivraketni štit, kao i sa šest torpednih cevi kalibra 533 mm.
      Ova strateška podmornica može se pohvaliti i novom generacijom nuklearnog reaktora, koji joj omogućava da se zaroni u more i do 480 metara dubine.
      Energija nuklearnog reaktora upotrebljava se i za proizvodnju kiseonika, zbog čega podmornica može tri meseca ostati ispod vode i u "automatskom" režimu rada. Inženjeri su posebnu pažnju posvetili smanjenju buke, tako da je podmornica gotovo nečujna u poređenju s prethodnim generacijama sličnih podmornica.
      Njene rakete su prvi put uspešno testirane 27. avgusta 2011. godine, kada je isproban i maksimalan domet projektila. Tada je raketa "Bulava" preletela 9.300 kilometara za samo 33 minuta i na kraju pala na predviđeno mesto u Tihom okeanu.
      Kako se nikada više ne bi ponovila tragedija ruske podmornice "Kursk" od 12. avgusta 2000. godine, sve podmornice razreda Borei opremljene su "plivajućom kapsulom", u koju se u slučaju nesreće može smestiti cela posada.
      Prva podmornica iz Borei klase "Juri Dolgorukij", čija je izgradnja počela 1996. godine, nedavno je uspešno završila program testova i time i službeno postala deo ruske mornarice.
      Troškovi izgradnje prve od pomenutih podmornica ocenjuju se na oko 770 miliona američkih dolara, a troškovi izgradnje narednih podmornica biće svakako manji.
      Još jedna podmorica iz iste klase, krštena "Aleksandar Nevski", upravo se nalazi na testiranju, a u izgradnji je još jedna podmornica "Aleksandar Nevski", koja će imati još bolje karakteristike i naoružanje.
      U narednih osam godina Rusija planira izgradnju 10 podmornica ove klase.
      Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je znatno proširenje ruske mornarice i istakao da će se do 2020. godine izgraditi 51 novi ratni brod i 24 podmornice.
      "Imamo veliki potencijal za morsku nuklearnu snagu, a do 2020. godine ta sila će se znatno osnažiti sa osam novih podmornica Borei klase", rekao je Putin i podvukao da je ruska mornarica glavni instrument "čuvanja nacionalnih i ekonomskih interesa".
      Ukupno je planirano da bude potrošeno 140 milijardi dolara na "širenje pomorske nuklearne snage". Putin je istakao kako će se gotovo svi brodovi graditi u domaćim brodogradilištima i kako je cilj učvrstiti rusku poziciju kao glavnu pomorsku silu sveta.
      Zanimljivo je i da je samo tri dana nakon porinuća podmornice na nuklearni pogon "Vladimir Monomakh", treće po redu iz grupe strateških krstarećih podmornica iz klase Borei, usledila i najava najveće ruske pomorske vojne vežbe u poslednje vreme.
      Upravo te podmornice imaju veoma važnu ulogu u strateškoj odbrani Rusije i neposredno utiču i na mogućnosti samostalnog vođenja ne samo obrambene, nego i inostrane politike Moskve.
      Jer ako američki "protivraketni štit" omogućava uspešno "hvatanje" preostalih nuklearnih projektila, koje bi ispalila država pogođena prvim nuklearnim udarom, onda podmornice klase Borei zbog svoje pokretljivosti i velikog dometa dramatično smanjuju takvu mogućnost i time daju doprinos "ravnoteži straha", kako nuklearno oružje zaista nikada ne bi bilo upotrebljeno.

www.ZNANjE.rs
AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

18. 10. 2022.
Vladan
- Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?
22. 09. 2022.
Vladan
- Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?
30. 06. 2022.
Vladan
- Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?
07. 06. 2022.
Vladan
- Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla
21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 19
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 19
© 1999. - 2023.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
-||-