Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?- GEO-CRADLE
- akcija
- atmosfera
- električni skuteri
- intervju
- ispitivanja
- kampanje
- obrazovanje
- projekti
- propisi
- turizam
- urbanizam
- vesti
- vodeCENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9110
Najnovi član: marko.jovanovic

Najnoviji tekstovi:

slika STEM zbornica poklanja: 2 edukativne slagalice za buduće inženjere (nastava)
slika Nestalo 600 miliona ptica u EU - od toga 237 miliona vrabaca (ekologija)
slika Misteriozna i neuhvatljiva planeta luta Sunčevim sistemom? (svemir)
slika KAKO SU KANT I HEGEL UKLONILI ZAKON O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI
(Naučni rad)
(zdravstvo)
slika ПОЗНАТИ НЕМАЧКИ ОФТАЛМОЛОГ: Српска ћирилица је прва азбука света, најмање замара очи (jezik)
slika Nagradni konkurs za smanjenje otpada od hrane
“Lovački ručak”
(ekologija)
slika ŽELJE I PANIKA (informisanje)
slika Радован Лазаревић - Тајна Совиног дола (sociologija)
slika 15. НОВОГОДИШЊА АКЦИЈА ФОНДАЦИЈЕ „ОСМЕХ НА ДАР“ (akcija)
slika Dva velika uspeha mladih matematičara u nepunih mesec dana (takmičenja)

REGISTRUJTE SE
i čitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijateljaPretraži magazin po:
ekologija:::
5. jun. 2006.

Svetski dan zaštite životne sredine obeležen širom Srbije


          Ukoliko se ne obezbedi ugradnja kriterijuma zaštite životne sredine i biodiverziteta u sektorske politike razvoja poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede, turizma, energetike i drugih politika i strategija, nećemo moći da ostvarimo održivi razvoj, rekao je danas direktor Uprave za zaštitu životne sredine Miroslav Nikčević.
          Na naučnom skupu u Botaničkoj bašti "Jevremovac", održanom povodom Medjunarodnog dana biodiverziteta i Svetskog dana zaštite životne sredine, Nikčević je istakao da "teritorija Srbije pripada jednom od najznačajnijih centara biodiverziteta u Evropi, sa brojnim specifičnim ekosistemima u okviru kojih je zastupljena flora i fauna sa velikim brojem vrsta od medjunarodnog značaja".
          "Srbija poseduje bogat genofond divljih i gajenih biljnih i životinjskih vrsta i varijateta koji predstavljaju nezamenljive resurse za razvoj mnogih privrednih grana, pre svega poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i turizma", rekao je Nikčević.
          Naša zemlja, medjutim, susreće se sa mnogim problemima na ekološkom planu, pre svega zbog pogoršanja kvaliteta zemljišta (dezertifikacije) izazvanog atmosferskim prilikama, zagadjenjem i drugim ljudskim i prirodnim faktorima.
          "Dezertifikacija, u manjoj ili većoj meri ugrožava 86,4 odsto teritorije Srbije, zbog čega će morati da se preduzmu hitne mere i akcije u njenom sprečavanju", istakla je načelnica Odelenja za geologiju Uprave za zaštitu životne sredine Republike Srbije Snežana Kuzmanović u prezentaciji "Dezertifikacija i održivi menadžment tla - tehnike i strategija".
          Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije Boško Karadžić ukazao je na velike promene u količini padavina u pojedinim delovima Srbije, koje su stvorile veoma jake razvojne uslove za stvaranje pustinjskih oblasti, posebno u Timočkoj krajini.
          O greškama napravljenim tokom socrealističkog razvoja poljoprivrede, kada je pokušavano da se na neprirodan način peščare preobrate u navodno korisno zemljište govorila je viša stručna saradnica Zavoda za zaštitu prirode Srbije Klara Sabadoš, koja je posebno istakla uništavanje slatinskih oblasti u Vojvodini od kojih su napravljene "nikome potrebni veštački šumarci".
          Dan zaštite životne sredine obeležen je i u Vladi republike Srbije gde su državni sekretar Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom Vlatko Sekulović i stalni predstavnik Programa za razvoj UN i koordinator UN sistema u Srbiji Lens Klark potpisali projekat "Mehanizam čistog razvoja" koji predvidja izgradnju privrednih i vanprivrednih kapaciteta Srbije i efikasnije korišćenje energije u proizvodnji prema Kjoto protokolu za zaštitu životne sredine.
          Narodna kancelarija predsednika Republike Svetski dan zaštite životne sredine obeležila je akcijom koja je sprovedena u 30 gradova Srbije u kojima su čišćeni parkovi, rečne obale, školska dvorišta i u kojima je učestvovalo više od 3.000 učenika osnovnih škola.
          Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije započelo je realizaciju projekta "Smanjenje zagadjenja reke Dunav iz industrije u Srbiji (DREPR)", čiji je projekat izvela Uprava za zaštitu životne sredine Republike Srbije, a finansiraju je Švedska agencija za razvoj (SIDA) i Evropska agencija za rekonstrukciju (EAR).
          Javno preduzeće "Srbijašume" Svetski dan zaštite životne sredine obeležilo je nastavkom radnih aktivnosti na čišćenju i uredjivanju zaštićenih oblasti "Kosmaj", "Košutnjak" i "Avala", a Beogradski ekološki centar je i ove godine sprovela akciju "Svaka škola jedna akcija" u kojoj su očišćene zelene povrešine, uredjeno atomski sklonište i oslikane klupe u dvorištu Doma učenika Srednje železničke škole".

Staniša Krsmanović
AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane
06. 05. 2020.
Vladan
- Kakva je procedura za upis u srednju školu?
13. 03. 2020.
Vladan
- Ekoloska deratizacija
15. 12. 2019.
- Стимулација интелектуалног развоја- примери добре праксе
27. 10. 2019.
Goranko Ilić
- Књига Завети Милоша Ковића
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 33
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 33
© 1999. - 2021.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
Osmrtnicama ba
-||-