Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?- GEO-CRADLE
- akcija
- atmosfera
- intervju
- ispitivanja
- kampanje
- projekti
- propisi
- turizam
- urbanizam
- vesti
- vodeCENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9072
Najnovi član: multivancik

Najnoviji tekstovi:

slika Kad se uči najvažnije je koncentrisati se na zadati problem (takmičenja)
slika Kinezi napravili providan autoput (gradjevinarstvo)
slika Ovo su najčvršći materijali koji se koriste u građevinarstvu i industriji (građevinarstvo)
slika Ostavi CV! Lansiraj svoju karijeru! (Sajam zapošljavanja)
slika Laboratorijska oprema - tačni nazivi i vrste (hemija)
slika Efekti društvenih mreža: status – it´s complicated (tribine)
slika Imena zanata kojima do sada niste znali značenje (etnologija)
slika Saradnja srpskih naučnika sa ruskim Rosatomom (energetika)
slika Miško Petrović izlaže u Nišu (umetnost)
slika Više od 100 stranih studenata ovog leta u Beogradu (kultura)

REGISTRUJTE SE
i èitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijateljaPretraži magazin po:
ekologija:::vesti
5. jun. 2006.

Svetski dan zaštite životne sredine obeležen širom Srbije


          Ukoliko se ne obezbedi ugradnja kriterijuma zaštite životne sredine i biodiverziteta u sektorske politike razvoja poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede, turizma, energetike i drugih politika i strategija, nećemo moći da ostvarimo održivi razvoj, rekao je danas direktor Uprave za zaštitu životne sredine Miroslav Nikčević.
          Na naučnom skupu u Botaničkoj bašti "Jevremovac", održanom povodom Medjunarodnog dana biodiverziteta i Svetskog dana zaštite životne sredine, Nikčević je istakao da "teritorija Srbije pripada jednom od najznačajnijih centara biodiverziteta u Evropi, sa brojnim specifičnim ekosistemima u okviru kojih je zastupljena flora i fauna sa velikim brojem vrsta od medjunarodnog značaja".
          "Srbija poseduje bogat genofond divljih i gajenih biljnih i životinjskih vrsta i varijateta koji predstavljaju nezamenljive resurse za razvoj mnogih privrednih grana, pre svega poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i turizma", rekao je Nikčević.
          Naša zemlja, medjutim, susreće se sa mnogim problemima na ekološkom planu, pre svega zbog pogoršanja kvaliteta zemljišta (dezertifikacije) izazvanog atmosferskim prilikama, zagadjenjem i drugim ljudskim i prirodnim faktorima.
          "Dezertifikacija, u manjoj ili većoj meri ugrožava 86,4 odsto teritorije Srbije, zbog čega će morati da se preduzmu hitne mere i akcije u njenom sprečavanju", istakla je načelnica Odelenja za geologiju Uprave za zaštitu životne sredine Republike Srbije Snežana Kuzmanović u prezentaciji "Dezertifikacija i održivi menadžment tla - tehnike i strategija".
          Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije Boško Karadžić ukazao je na velike promene u količini padavina u pojedinim delovima Srbije, koje su stvorile veoma jake razvojne uslove za stvaranje pustinjskih oblasti, posebno u Timočkoj krajini.
          O greškama napravljenim tokom socrealističkog razvoja poljoprivrede, kada je pokušavano da se na neprirodan način peščare preobrate u navodno korisno zemljište govorila je viša stručna saradnica Zavoda za zaštitu prirode Srbije Klara Sabadoš, koja je posebno istakla uništavanje slatinskih oblasti u Vojvodini od kojih su napravljene "nikome potrebni veštački šumarci".
          Dan zaštite životne sredine obeležen je i u Vladi republike Srbije gde su državni sekretar Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom Vlatko Sekulović i stalni predstavnik Programa za razvoj UN i koordinator UN sistema u Srbiji Lens Klark potpisali projekat "Mehanizam čistog razvoja" koji predvidja izgradnju privrednih i vanprivrednih kapaciteta Srbije i efikasnije korišćenje energije u proizvodnji prema Kjoto protokolu za zaštitu životne sredine.
          Narodna kancelarija predsednika Republike Svetski dan zaštite životne sredine obeležila je akcijom koja je sprovedena u 30 gradova Srbije u kojima su čišćeni parkovi, rečne obale, školska dvorišta i u kojima je učestvovalo više od 3.000 učenika osnovnih škola.
          Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije započelo je realizaciju projekta "Smanjenje zagadjenja reke Dunav iz industrije u Srbiji (DREPR)", čiji je projekat izvela Uprava za zaštitu životne sredine Republike Srbije, a finansiraju je Švedska agencija za razvoj (SIDA) i Evropska agencija za rekonstrukciju (EAR).
          Javno preduzeće "Srbijašume" Svetski dan zaštite životne sredine obeležilo je nastavkom radnih aktivnosti na čišćenju i uredjivanju zaštićenih oblasti "Kosmaj", "Košutnjak" i "Avala", a Beogradski ekološki centar je i ove godine sprovela akciju "Svaka škola jedna akcija" u kojoj su očišćene zelene povrešine, uredjeno atomski sklonište i oslikane klupe u dvorištu Doma učenika Srednje železničke škole".

Staniša KrsmanovićZasad nema komentara na ovaj tekst!AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje
obuka20
administracija01

Najnoviji blogovi:

08. 02. 2015.
Staniša Krsmanović
- NEZNAM, NEŽELIM, NEMOGU: Ovo su najveće greške u pravopisu srpskog, hrvatskog, bosanskog ili ma-kako-ga-zvali jeziku
17. 01. 2015.
Staniša Krsmanović
- 5 istina koje znaju samo mentalno snažne osobe
22. 12. 2014.
Staniša Krsmanović
- Boris Dežulović: Adio pameti
04. 12. 2014.
Anita Momčilović
- "Noć knjige" 12. decembra 2014. od 17 do 24h
04. 11. 2014.
Anita Momčilović
- Uspešno završen 59. Međunarodni Sajam knjiga u Beogradu
03. 09. 2014.
Staniša Krsmanović
- Шта је полуинтелектуалац?
14. 07. 2014.
- Gde su ljudi?
12. 07. 2014.
Siniša Stamatović
- Multi Language - Univerzalni rečnik reči
16. 06. 2014.
- LUK I LIRA
12. 06. 2014.
- SCIENTIA SEXUALIS
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:

AnthonybruckYK, stanko,
 


Ukupno prisutno na sajtu: 16
Prijavljeni: 2 ||| Gosti: 14
© 1999. - 2018.
Digitalna Srbija pravi
1Sva prava zadržana ||| All rights reserved