Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?- GEO-CRADLE
- akcija
- atmosfera
- električni skuteri
- intervju
- ispitivanja
- kampanje
- obrazovanje
- projekti
- propisi
- turizam
- urbanizam
- vesti
- vodeCENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9111
Najnovi član: hahada5327

Najnoviji tekstovi:

slika Дидактичке игрице за децу паметнице (prosveta)
slika Чаробни напитак за срећу је негде у нама (biohemija)
slika Prave kuću za manje od jednog dana! (građevinarstvo)
slika 52. Međunarodni kongres i izložba o grejanju, hlađenju i klimatizaciji (KGH) (KGH)
slika STEM zbornica poklanja: 2 edukativne slagalice za buduće inženjere (nastava)
slika Nestalo 600 miliona ptica u EU - od toga 237 miliona vrabaca (ekologija)
slika Misteriozna i neuhvatljiva planeta luta Sunčevim sistemom? (svemir)
slika KAKO SU KANT I HEGEL UKLONILI ZAKON O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI
(Naučni rad)
(zdravstvo)
slika ПОЗНАТИ НЕМАЧКИ ОФТАЛМОЛОГ: Српска ћирилица је прва азбука света, најмање замара очи (jezik)
slika Nagradni konkurs za smanjenje otpada od hrane
“Lovački ručak”
(ekologija)

REGISTRUJTE SE
i čitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijateljaPretraži magazin po:
ekologija:::
21. februar. 2006.

Seoskim vodovodima niko ne gazduje


Seoskim vodovodom se smatra sistem za snabdevanje vodom za piće seoskog naselja koji ima uredjeno i zaštićeno izvorište, kaptažu, uredjaj za pripremu vode, rezervoar i razvodnu mrežu.
Seoskim vodovodom se, takodje, smatra onaj vodovod koji snabdeva najmanje 5 domaćinstava, odnosno 20 korisnika. Za svaki seoski vodovod ponaosob treba utvrditi broj korisnika, da li poseduje odgovarajuću tehničku dokumentaciju, da li se kontroliše potrošnja vode preko mernih uredjaja i da li se kontroliše higijenska ispravnost vode.
Javni vodovod u izvesnim slučajevima može predstavljati i jedini način da se stanovništvu nekog kraja obezbedi zdravlje. Medjutim, javni vodovod može predstavljati i veliku opasnost, ukoliko je on loše projektovan, loše izveden ili se njime neispravno rukuje ili nastupe neredovne prilike ( sleganje terena, preterano velike dilatacije cevi, poplave, zamljotresi, ispiranje posteljice cevi, pražnjenje mreže usled nedostatka vode i dr.). Njime se mogu brzo preneti klice, zarazne bolesti i proširiti se na čitavo naselje za veoma kratko vreme u vidu epidemije.
Na kvalitet vode za piće mogu uticati atmosferske vode, štale, septičke jame, deponije, kanalizacije i slično.
Takodje kvalitet vode u mnogome zavisi od geoloških karakteristika stena iz kojih voda izvire i postoji mogućnost da u sebi ima nadozvoljen sadržaj nekih elemenata koji štete zdravlju ljudi (hemijska neispravnost).
Voda za piće mora biti higijenski ispravna, što znači da svojim fizičkim, hemijskim i biološkim osobinama zadovoljava propisane standarde Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Higijenska ispravnost vode za piće utvrdjuje se osnovnim, periodičnim i pregledom vode na novim vodozahtevima, kao i na osnovu higijensko-epidemioloških indikacija. Laboratorijske preglede vode za piće rade ovlašćene zdravstvene ustanove.
Laboratorijska ispitivanja vode imaju pravi značaj samo u slučajevima kada su vodeni objekti uradjeni i održavaju se na propisan način i kada su pod stalnim sanitarnim nadzorom. U suprotnom, analiza jednog ili više uzoraka sa vodenih objekata koji nisu pod stalnim nadzorom daje nam uvid u trenutni kvalitet vode tog vodenog objekta, ali nam ne daje pravo da takav vodeni objekat smatramo bezbednim. Pored laboratorijskih analiza neophodno je izvršiti i inspekciju vodenog objekta i uočiti eventualne propuste (u gradjevinskom smislu, u zonama sanitarne zaštite, u načinu održavanja, dezinfekcije i sl.), koji bi mogli da dovedu do zagadjenja vode za piće.
Popravljanje, odnosno promena hemijskog sastava vode za piće vrši se samo u fabrikama vode, zahteva visoka ulaganja i praktično je moguće samo na sistemima za vodosnabdevanje gradova, odnosno velikog broja potrošača. Kod manjih vodovoda i individualnih objekata uticaj na hemijski sastav vode je praktično nemoguć, odnosno neisplativ, pa je jedino rešenje ispitivanje sastava vode pre upotrebe i periodično praćenje u toku upotrebe kako bi se blagovremeno otkrila hemijska neispravnost.
Neke od najčešćih zaraznih i parazitskih bolesti koje se mogu preneti putem vode za piće su: kolera, trbušni tifus i paratifus, bacilarna i amebna dizenterija, bakterijski i virusni gastroenteritisi, dečja paraliza, zarazna žutica, crevni paraziti i dr. Najvažnije bolesti koje nastaju usled poremećaja u hemijskom sastavu vode su: endemska gušavost (nedostatak joda), kamen u mokraćnim putevima (višak nekih jedinjenja kao što su sulfati, kalcijum), akutna trovanja (teški metali-olovo, kadmijum, živa, arsen, kao i pesticidi i drugi otrovi).
Kada se uzme u obzir značaj vode za čoveka, količina vode koju čovek mora da unese u organizam ili da upotrebi na druge načine, raznovrsnost izvora vodosnabdevanja, broj i vrsta uzročnika bilo zaraznih bilo nezaraznih bolesti koje se mogu prenati putem vode i njihova sveprisutnost u životnoj sredini, kao i sve brojniji izvori zagadjenja voda i smanjenje količine zdrave pijaće vode na zemlji, može se zaključiti da je rizik od oboljenja usled korišćenja higijenski neispravne vode za piće realan i visok i da ne prestaje potreba za preispitivanjem i dopunjavanjem mera za obezbedjivanje zdrave vode za piće.
(Ovim tekstom apelujem na državne, pokrajinske, gradske i opštinske organe uprave da budu ekspeditivniji i ažurniji u rešavanju tog nacionalnog, strateškog i pre svega ljudskog problema, tj. sprovodjenju zakona o odredjivanju titulara nad vodovodom koji nema svog vlasnika. Sve u korist našeg zdravlja i budućeg potomstva!)
dipl.ing.tehn.

Goran Virijević
AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane
06. 05. 2020.
Vladan
- Kakva je procedura za upis u srednju školu?
13. 03. 2020.
Vladan
- Ekoloska deratizacija
15. 12. 2019.
- Стимулација интелектуалног развоја- примери добре праксе
27. 10. 2019.
Goranko Ilić
- Књига Завети Милоша Ковића
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 22
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 22
© 1999. - 2022.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
Osmrtnicama ba
-||-