Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?- GEO-CRADLE
- akcija
- atmosfera
- intervju
- ispitivanja
- kampanje
- projekti
- propisi
- turizam
- urbanizam
- vesti
- vodeCENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9075
Najnovi član: kokobrajs

Najnoviji tekstovi:

slika Doktor Ranko Rajović: Evo šta se dešava sa detetom kada mu kupite mobilni telefon! (pedagogija)
slika "Tragovi duše" za jedno veliko - Hvala (promocija)
slika Koliko se znanje o arhitekturi i građevini menjalo od antike? (arhitektura)
slika Novogodišnji poklon za naše čitaoce (poklon)
slika Kad se uči najvažnije je koncentrisati se na zadati problem (takmičenja)
slika Kinezi napravili providan autoput (gradjevinarstvo)
slika Ovo su najčvršći materijali koji se koriste u građevinarstvu i industriji (građevinarstvo)
slika Ostavi CV! Lansiraj svoju karijeru! (Sajam zapošljavanja)
slika Laboratorijska oprema - tačni nazivi i vrste (hemija)
slika Efekti društvenih mreža: status – it´s complicated (tribine)

REGISTRUJTE SE
i èitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijateljaPretraži magazin po:
ekologija:::vode
21. februar. 2006.

Seoskim vodovodima niko ne gazduje


Seoskim vodovodom se smatra sistem za snabdevanje vodom za piće seoskog naselja koji ima uredjeno i zaštićeno izvorište, kaptažu, uredjaj za pripremu vode, rezervoar i razvodnu mrežu.
Seoskim vodovodom se, takodje, smatra onaj vodovod koji snabdeva najmanje 5 domaćinstava, odnosno 20 korisnika. Za svaki seoski vodovod ponaosob treba utvrditi broj korisnika, da li poseduje odgovarajuću tehničku dokumentaciju, da li se kontroliše potrošnja vode preko mernih uredjaja i da li se kontroliše higijenska ispravnost vode.
Javni vodovod u izvesnim slučajevima može predstavljati i jedini način da se stanovništvu nekog kraja obezbedi zdravlje. Medjutim, javni vodovod može predstavljati i veliku opasnost, ukoliko je on loše projektovan, loše izveden ili se njime neispravno rukuje ili nastupe neredovne prilike ( sleganje terena, preterano velike dilatacije cevi, poplave, zamljotresi, ispiranje posteljice cevi, pražnjenje mreže usled nedostatka vode i dr.). Njime se mogu brzo preneti klice, zarazne bolesti i proširiti se na čitavo naselje za veoma kratko vreme u vidu epidemije.
Na kvalitet vode za piće mogu uticati atmosferske vode, štale, septičke jame, deponije, kanalizacije i slično.
Takodje kvalitet vode u mnogome zavisi od geoloških karakteristika stena iz kojih voda izvire i postoji mogućnost da u sebi ima nadozvoljen sadržaj nekih elemenata koji štete zdravlju ljudi (hemijska neispravnost).
Voda za piće mora biti higijenski ispravna, što znači da svojim fizičkim, hemijskim i biološkim osobinama zadovoljava propisane standarde Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Higijenska ispravnost vode za piće utvrdjuje se osnovnim, periodičnim i pregledom vode na novim vodozahtevima, kao i na osnovu higijensko-epidemioloških indikacija. Laboratorijske preglede vode za piće rade ovlašćene zdravstvene ustanove.
Laboratorijska ispitivanja vode imaju pravi značaj samo u slučajevima kada su vodeni objekti uradjeni i održavaju se na propisan način i kada su pod stalnim sanitarnim nadzorom. U suprotnom, analiza jednog ili više uzoraka sa vodenih objekata koji nisu pod stalnim nadzorom daje nam uvid u trenutni kvalitet vode tog vodenog objekta, ali nam ne daje pravo da takav vodeni objekat smatramo bezbednim. Pored laboratorijskih analiza neophodno je izvršiti i inspekciju vodenog objekta i uočiti eventualne propuste (u gradjevinskom smislu, u zonama sanitarne zaštite, u načinu održavanja, dezinfekcije i sl.), koji bi mogli da dovedu do zagadjenja vode za piće.
Popravljanje, odnosno promena hemijskog sastava vode za piće vrši se samo u fabrikama vode, zahteva visoka ulaganja i praktično je moguće samo na sistemima za vodosnabdevanje gradova, odnosno velikog broja potrošača. Kod manjih vodovoda i individualnih objekata uticaj na hemijski sastav vode je praktično nemoguć, odnosno neisplativ, pa je jedino rešenje ispitivanje sastava vode pre upotrebe i periodično praćenje u toku upotrebe kako bi se blagovremeno otkrila hemijska neispravnost.
Neke od najčešćih zaraznih i parazitskih bolesti koje se mogu preneti putem vode za piće su: kolera, trbušni tifus i paratifus, bacilarna i amebna dizenterija, bakterijski i virusni gastroenteritisi, dečja paraliza, zarazna žutica, crevni paraziti i dr. Najvažnije bolesti koje nastaju usled poremećaja u hemijskom sastavu vode su: endemska gušavost (nedostatak joda), kamen u mokraćnim putevima (višak nekih jedinjenja kao što su sulfati, kalcijum), akutna trovanja (teški metali-olovo, kadmijum, živa, arsen, kao i pesticidi i drugi otrovi).
Kada se uzme u obzir značaj vode za čoveka, količina vode koju čovek mora da unese u organizam ili da upotrebi na druge načine, raznovrsnost izvora vodosnabdevanja, broj i vrsta uzročnika bilo zaraznih bilo nezaraznih bolesti koje se mogu prenati putem vode i njihova sveprisutnost u životnoj sredini, kao i sve brojniji izvori zagadjenja voda i smanjenje količine zdrave pijaće vode na zemlji, može se zaključiti da je rizik od oboljenja usled korišćenja higijenski neispravne vode za piće realan i visok i da ne prestaje potreba za preispitivanjem i dopunjavanjem mera za obezbedjivanje zdrave vode za piće.
(Ovim tekstom apelujem na državne, pokrajinske, gradske i opštinske organe uprave da budu ekspeditivniji i ažurniji u rešavanju tog nacionalnog, strateškog i pre svega ljudskog problema, tj. sprovodjenju zakona o odredjivanju titulara nad vodovodom koji nema svog vlasnika. Sve u korist našeg zdravlja i budućeg potomstva!)
dipl.ing.tehn.

Goran VirijevićZasad nema komentara na ovaj tekst!
AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje
obuka20
administracija01

Najnoviji blogovi:

08. 02. 2015.
Staniša Krsmanović
- NEZNAM, NEŽELIM, NEMOGU: Ovo su najveće greške u pravopisu srpskog, hrvatskog, bosanskog ili ma-kako-ga-zvali jeziku
17. 01. 2015.
Staniša Krsmanović
- 5 istina koje znaju samo mentalno snažne osobe
22. 12. 2014.
Staniša Krsmanović
- Boris Dežulović: Adio pameti
04. 12. 2014.
Anita Momčilović
- "Noć knjige" 12. decembra 2014. od 17 do 24h
04. 11. 2014.
Anita Momčilović
- Uspešno završen 59. Međunarodni Sajam knjiga u Beogradu
03. 09. 2014.
Staniša Krsmanović
- Шта је полуинтелектуалац?
14. 07. 2014.
- Gde su ljudi?
12. 07. 2014.
Siniša Stamatović
- Multi Language - Univerzalni rečnik reči
16. 06. 2014.
- LUK I LIRA
12. 06. 2014.
- SCIENTIA SEXUALIS
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:

13,
 


Ukupno prisutno na sajtu: 12
Prijavljeni: 1 ||| Gosti: 11
© 1999. - 2018.
Digitalna Srbija pravi
1Sva prava zadržana ||| All rights reserved