Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?- GEO-CRADLE
- akcija
- atmosfera
- intervju
- ispitivanja
- kampanje
- projekti
- propisi
- turizam
- urbanizam
- vesti
- vodeCENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9051
Najnovi član: nikjan

Najnoviji tekstovi:

slika Da li nas letovanja čine pametnijim? (psihologija)
slika Večeras (31. 1. 2018.) - super plavi krvavi Mesec (astronomija)
slika I ptice imaju znanje (zoologija)
slika Stiven Baskervil: Porodice Istočne Evrope se ciljano uništavaju (sociologija)
slika Da li su prepričane lektire pravi put za srednjoškolce? (Internet)
slika Promena termina za Radionice za razvoj emocionalne inteligencije kod dece (psihologija)
slika Doktor Dejan Čubrilo: Hleb sa mašću bolji od slatkiša (fiziologija)
slika Realizacija planova iz davne 1975. godine (investicije)
slika Festival Nauke na Beogradskom sajmu (Festival nauke)
slika ​Niški crtež 2017 (umetnost)

REGISTRUJTE SE
i èitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijateljaPretraži magazin po:
ekologija:::intervju
7. januar. 2006.

СРБИЈА РЕШАВА ПРОБЛЕМ ОПАСНОГ ОТПАДА


ИНТЕРВЈУ са директором Управе за заштиту животне средине dr Мирославом Никчевићем о опасном отпаду и изградњи Националног Центра за третман хемијског и медицинског отпада у Шапцу.


ПИТАЊЕ: Шта је то опасни отпад и где све настаје?
ОДГОВОР: Опасни отпад настаје у индустрији, услужним делатностима, медицинским установама али и у нашим домовима. Опасни отпад је отпад који се, због неке од својих карактеристика, не сме одлагати на комуналне депоније већ захтева посебан третман. У опасни отпад спадају нпр. рабљена уља, истрошене емулзије за машинску обраду, отпадне хемикалије, стари лекови, истрошене батерије, флуросцентне лампе, муљеви из постројења за пречишћавање отпадних вода индустријских постројења, старе боје и растварачи итд. Истакао бих да су и компјутери, аудио и видео уређаји, фрижидери исл. такође отпад који има опасне карактеристике, не може се безбедно одлагати на комуналне депоније и захтева посебан третман.

ПИТАЊЕ: Који су проблеми у области опасног отпада у Србији ?
ОДГОВОР: Велике количине опасног отпада који је привремено ускладиштен у нашим фабрикама као и различити нелегални начини одлагања или третмана овог отпада представљају опасност по животну средину и здравље људи. У Србији се у пракси термин привремено складиште користи за складиштење хемијског отпада у периоду од више година, а у неким случајевима и од више деценија. Привремено складиште је у, земљама ЕУ, само оно које се користи за прикупљање отпада између два одвожења на третман, што је у пракси шест месеци до највише годину дана.
Наша инспекција ситуацију држи под контролом али недостатак модерних постројења за третман је основни проблем у овом тренутку. Законски прописи неусклађени са директивама ЕУ су такође проблем али морам напоменути да се на решавању овог проблема у Управи за заштиту животне средине интензивно ради. Заврешен је нацрт закона о управљању отпадом који је усклађен са релевантним ЕУ директивама. Управа за заштиту животне средине у циљу решавања проблема хемијског и медицинског отпада Републике Србије имплементира Националну стратегију управљања отпадом. Студија изводљивости управљања опасним и медицинским отпадом у Србији је израђена 2003.-2004.год. уз помоћ Европске Агенције за Реконструкцију.
Студија је показала да је Србији неопходан модеран Национални Центар за третман хемијског и медицинског отпада.

ПИТАЊЕ: Шта је у ствари Национални Центар за третман хемијског и медицинског отпада?
ОДГОВОР: Национални Центар је модерно индустријско постројење које ће се градити по фазама и састоји се од постројења за физичко-хемијски третман неорганског хемијског отпада, постројење за спаљивање органског хемијског и медицинског отпада и депоније за одлагање солидификованог остатка након једног од претходних третмана. Оваква постројења су уобичајна у развијеним земљама а увелико се граде или планира се њихова изградња и у многим земљама у транзицији.

ПИТАЊЕ: Познато је да се опасан отпад из Србије извози у неке земље ЕУ. Зашто ми желимо да градимо сопствене фабрике за третман овог отпада када га можемо извозити.
ОДГОВОР: Да, тачно је да постоји могућност извоза на третман у неки од бројних Центара за третман земаља ЕУ. Ово нам омогућава Базелска Конвенција и Управа за заштиту животне средине као надлежни орган издаје дозволе за извоз. Проблем је у томе што је извоз изузетно скуп и стога по количини занемарљив у односу на количине отпада које се генеришу, а да не говоримо о количинама које су нагомилане у привременим складиштима током више деценија. У сваком случају извоз целокупне количине хемијског отпада који настаје у Србији је финансијски неодржив, пошто би цех био преко 50 милиона ЕУР годишње.

ПИТАЊЕ: Колика је вредност планиране инвестиције?
ОДГОВОР: Вредност инвестиције се процењује на скоро 100 милиона ЕУР-а али у овом тренутку можемо изградити само прву фазу Националног Центра. ЕУ је обезбедила донацију која ће се имплементирати преко Европске Агенције за Реконструкцију у вредности од 14 милиона ЕУР-а. Овим средствима ће бити изграђена фабрика за физичко-хемијски третман неорганског хемијског отпада и почетна касета депоније док ће се за ининератор (спалионицу) која нам је неопходна за органски и медицински отпад морати наћи други начини финансирања, највероватније мекани кредити. Потписан је меморандум о разумевању између Владе Републике Србије, Европске Агенције за Реконструкцију, Зорка Холдинг, Зорка Полипласт и СО Шабац ради изградње будућег Центра на територији општине Шабац.

ПИТАЊЕ: Доста пажње штампа је посветила је догађањима око локације будућег Националног Центра који ће бити изграђен у Шапцу. Изражене су одређене бојазни да ће Национални Центар угрозити животну средину Шабца.
ОДГОВОР: Национални центар за третман хемијског отпада биће исти као и центри који функционишу у земљама ЕУ. Савремени Центри за третман опаснох отпада у Швајцарској, Немачкој, Аустрији, Француској, Финској и многим другим земљама ЕУ не само да не угрожавају животну средину, већ су профитабилна предузећа. У неке од ових центара за третман се извози и отпад из наше земље. Национални центар ће обрађивати отпад по цени која је само једна трећина цене која је уобичајна у земљама ЕУ.
У припреми је планска документација након чије ће израде бити прсиступљено изради пројектне документације. Процена утицаја на животну средину је саставни део пројектне документације. Закон о процени утицаја на животну средину, донесен прошле године, уважава процес учешћа грађана у доношењу одлука и у потпуности је усаглашен је са праксом ЕУ. Само сагласност на процену утицаја може да верификује локацију будућег Центра.
Решавање проблема хемијског и медицинског отпада је од изузетне важности за одрживи развој привреде и друштва Републике Србије.
Сматрамо да само објективан приступ медија везан за ову проблематику може да допринесе томе да се ова област уреди на начин какав је прихватљив за животну средину и здравље људи а у складу са тековинама и стандардима ЕУ.

www.ZNANjE.co.yuPoslato 1 komentaraAKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje
obuka20
administracija01

Najnoviji blogovi:

08. 02. 2015.
Staniša Krsmanović
- NEZNAM, NEŽELIM, NEMOGU: Ovo su najveće greške u pravopisu srpskog, hrvatskog, bosanskog ili ma-kako-ga-zvali jeziku
17. 01. 2015.
Staniša Krsmanović
- 5 istina koje znaju samo mentalno snažne osobe
22. 12. 2014.
Staniša Krsmanović
- Boris Dežulović: Adio pameti
04. 12. 2014.
Anita Momčilović
- "Noć knjige" 12. decembra 2014. od 17 do 24h
04. 11. 2014.
Anita Momčilović
- Uspešno završen 59. Međunarodni Sajam knjiga u Beogradu
03. 09. 2014.
Staniša Krsmanović
- Шта је полуинтелектуалац?
14. 07. 2014.
- Gde su ljudi?
12. 07. 2014.
Siniša Stamatović
- Multi Language - Univerzalni rečnik reči
16. 06. 2014.
- LUK I LIRA
12. 06. 2014.
- SCIENTIA SEXUALIS
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 15
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 15
© 1999. - 2018.
Digitalna Srbija pravi
1Sva prava zadržana ||| All rights reserved