Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?
Staniša Krsmanović
ID: stanko
Grad: Beograd,
Zanimanje:

Pošalji privatnu poruku

Dodaj u prijatelje

- BLOG
- SLIKE
- PRIJATELJI


SVI BLOGOVI


Godine upisa bloga: 2015 2014

08. 02. 2015.
NEZNAM, NEŽELIM, NEMOGU: Ovo su najveće greške u pravopisu srpskog, hrvatskog, bosanskog ili ma-kako-ga-zvali jeziku


Uz nimalo ohrabrujuću i svakako neopravdanu opasku da se u najtananije gramatičke začkoljice ponekad ne razumeju ni najveći stručnjaci smatramo da bi svakako neka osnovna gramatička pravila svi (ili barem oni koji znaju da pišu) trebalo da znaju.

oto-ilustracija: Foter/ckaroli
Foto-ilustracija: Foter/ckaroli


Nažalost, nije bilo teško izabrati kriterijum kojim ćemo se voditi pri izboru najkardinalnijih gramatičkih grešaka u srpskom jeziku. Dovoljno je bilo da izaberemo one greške za koje bi nastavnici petacima bez razmišljanja dali jedinicu!

A, o tome gde smo sakupili greške, možda je bolje da zbog onih koji su ih pravili - ne otkrivamo.


Mogli bismo dakle da vam postavimo pitanje koliko je na primer napravljeno gramatičkih grešaka u rečenici: "Jer niste znali dami u zadnje vreme hvali dobar čitaoc i da sam ja jedan ne zadovoljan, pa ipak intiligentan čovek?"; Ovoga puta, međutim, biramo da preskočimo zadatke i jednostavno za vas izdvojimo najčešće gramatičke greške:


1. Negacija uz glagole piše se odvojeno - "ne znam", "ne želim", "ne mogu". Izuzetak su negacije "nisam", "neću", "nemoj" i "nemam".

2. Rečca "li" se obavezno odvaja - "da li", "je li", izuzev u skraćenom obliku kada glasi - "dal&", "jel&". Lakše ćete možda zapamtiti ukoliko vam kažemo da kada napišete "jeli" onda to neizostavno znači da ste jeli, na primer. pasulj i nikako ne može da označava rečcu.


Foto: Foter.com / krewetka


3. Možda nećete verovati, ali mnogo je onih koji umesto "jel&" pišu "jer", pa tako često možemo ne samo da pročitamo već i čujemo rečenicu: "Jer to niste znali"?

4. Negacija se uz glagole piše odvojeno, ali uz imenice obavezno "ide" sastavljeno - "nesreća" ili recimo "nezadovoljstvo".


5. Sinonim reči "nedostajati" glasi "faliti", a ne "hvaliti", i ovo pravilo nema nikakve veze s time što je ispravno reći "hvala", a ne kako često imamo prilike da čujemo - "fala".


6. Pomoćni glagol "biti" najčešće se pogrešno koristi u prvom licu množine. Dakle, ne kaže se "Mi bi otišli tamo", već "Mi bismo otišli tamo".


Foto: Foter.com / jcarlosn


7. Možda nekima na prvi pogled deluje nelogično, tek bilo bi dobro da se zapamti da se superlativi prideva, na primer - "dobar", "jak" i "slab", ne pišu "naj bolji", "naj jači" i "naj slabiji"</strong>, već sastavljeno - "najbolji", "najjači", "najslabiji".


8. Nominativ jednine reči "čitaoc", "branioc", "primaoc"; glasi "čitalac", "branilac", "primalac", kao što je i genitiv množine "čitalaca", "branilaca", "primalaca", a ne "čitaoca", "branioca", "primaoca".


9. Ne piše se "dečiji" i "božiji", već "dečji" i "božji". A, slovo "j" svakako je suvišno u perfektu glagola, npr. "učiti", "raditi", "biti";
Dakle, ma koliko nekima to bilo teško da prihvate, ne piše se "učijo", "radijo", "bijo", već "učio", "radio" i "bio".
Ovo slovo je suvišno i u reči "kaiš", što se ne može reći za prisvojne zamenice, koje glase "moje" i "tvoje", a ne "moe" i "tvoe".


Foter/CollegeDegrees360


10. U srpskom jeziku ne postoji reč "sumlja", kao što niko ne može ni da "sumlja".
Ispravni oblici su - sumnja i sumnjati.


11. Negde se putuje "autobusom", a ne "sa autobusom", kao što su i "paprike punjene sirom", a ne "paprike punjene sa sirom". Ali "pita sa sirom" ili "paprike sa sirom" je - ispravno!


12. Za sve one koji smatraju da su "intiligentni" nije loše da ih naposletku upozorimo da se zapravo kaže "inteligentni", jer je imenica "inteligencija", a ne "intiligencija".


(Katarina Vuković)
Izvor: Telegraf
Ovo Vam se svidja! | | | Ovo Vam se ne svidja!


Tekstovi blogera stanko u 2015 godini:

08. 02. 2015.NEZNAM, NEŽELIM, NEMOGU: Ovo su najveće greške u pravopisu srpskog, hrvatskog, bosanskog ili ma-kako-ga-zvali jeziku 1/0
17. 01. 2015.5 istina koje znaju samo mentalno snažne osobe1/0

AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

06. 05. 2020.
Vladan
- Kakva je procedura za upis u srednju školu?
13. 03. 2020.
Vladan
- Ekoloska deratizacija
15. 12. 2019.
- Стимулација интелектуалног развоја- примери добре праксе
27. 10. 2019.
Goranko Ilić
- Књига Завети Милоша Ковића
26. 10. 2019.
- Мачак отишао у хајдуке
25. 08. 2019.
Goranko Ilić
- Представљање књиге Црногорски сепаратизам Александра Раковића
07. 08. 2019.
- НАЗАД У ШКОЛУ или НЕКОЛИКО НАЧИНА КАКО БИТИ СРЕЋАН НАСТАВНИК
21. 06. 2019.
Anita Pešić
- OSTVARUJTE SNOVE VAŠE DECE A NE VAŠE SNOVE O NJIMA
16. 05. 2019.
- На крилима детињства
02. 05. 2019.
- Учење кроз игру


Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 7
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 7
© 1999. - 2020.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved