Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?

- AIESEC
- Dani prakse
- FON
- Festival nauke
- Globalna škola preduzetništva
- ICT
- KGH
- Laboratorija slavnih
- Matematika
- Noć istraživača
- Noć knjiga
- Organizacione nauke
- Sajam knjiga
- Sajam zapošljavanja
- Studija slučaja (Solvers Cup)
- arheologija
- ekologija
- evrointegracija
- filozofija
- geodezija
- hlađenje
- humanost
- informatika
- istorija
- izložba
- jubilej
- kinematografija
- knjige
- književnost
- kultura
- marketing
- maturanti
- medicina
- menadžment
- muzeji
- nagrade
- nauka
- obrazovanje
- održani
- politikologiija
- predavanja
- promocija
- psihijatrija
- psihologija
- reagovanja
- saradnja
- sociologija
- takmičenje
- tribine
- turizam
- umetnost
- vesti
- vojska
- zaposlenje

CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9112
Najnovi član: uros:dd

Najnoviji tekstovi:

slika Naučni piknik u Arboretumu Šumarskog fakulteta u Beogradu (Festival nauke)
slika Такмичење из програмирања за ученике основних шола (programiranje)
slika Besplatne diskusije S2S iz informacione tehnologije (informatika)
slika Škola u veselim bojama, izvanredan projekat uređenja prostora u OŠ “Filip Kljajić Fića” (škole)
slika Letelica Indije sletela na Mesec (Kosmonautika)
slika Некада је градила Нови Београд, а сада у 101. Вера још трага за новим знањима (ličnosti)
slika Kako prevazići opsesivne misli? (psihologija)
slika Nova knjiga Radovana Lazarevića "Nož Marine R" (književnost)
slika Počeo Festival nauke u sklopu Sajma nauke i tehnike (Festival nauke)
slika Da Festivan nauke bude - BESPLATAN za djake! (Festival nauke)

REGISTRUJTE SE
i čitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijatelja
Pretraži magazin po:
skupovi:::nauka
29. april. 2023.

Povratak Festivala nauke "Novo doba"     
      Šesnaesti Festival nauke pod sloganom „Novo doba“ vraća se od 4 do. 6 maja nakon skoro tri godine pauze, sa stotinama naučnika i naučnica koji će udružiti snage i organizovati najveću naučnu zabavu u ovom delu Evrope! Uzbudljivi eksperimenti koji razbijaju mitove, postavke koje će publiku naterati da preispita brojne (pseudo) istine, druženja koja će otkriti zabavno lice nauke, čekaju i mlade i odrasle na Beogradskom sajmu u Halama3 i 3a, na više od 6.000 m2; rečeno je na konferenciji za novinare.
      Brojne interaktivne postavke i 1.500 naučnih demontratora odvešće publiku na razne meridijane, međunarodni gosti iz Francuske, Švedske, Češke, Slovenije, Estonije i Austrije izvešće spektularne šou programe koji ostavljaju bez daha, a 110 tinejdžera iz cele Srbije će u direktnom susretu sa svojim vršnjacima predstaviti znanja i naučne izazove koje nemaju prilike da vide u svojim školama. U maloj zoni za decu od 5. do 11. godina, čekaju nas razne atrakcije, od programiranja za najmlađe do naučne kuhinje i jednostavnih eksperimenata iz fizike i hemije.
      Organizatori i partneri festivala predstavili su ovogodišnji program Festivala nauke u Arboretumu Šumarskog fakulteta.
      Ana Petrović, direktor Festivala nauke, istakla je zadovoljstvo zbog povratka Festivala u originalni format:
      „Ovo je veliki test, kako za za nas organizatore, tako i za učesnike ovog Festivala nauke. Vraćamo se posle skoro tri godine pauze uzrokovane pandemijom. Poruka roditeljima je da dovedu decu na najpametnije mesto u gradu, jer ko zna kakav talenat otkriju zahvaljujici direktnom susretu sa naukom. Poruka za prosvetne radnike je da će na jednom mestu deca videti i naučiti više nego časovima, a to će njima olakšati dalju nastavu. Poruka za decu i mlade je: dođite, obećavamo odličnu zabavu!“
      Programski koordinator festivala, Milan Popović, osvrnuo se takođe na veliki broj zainteresovanih izlagača i učesnika programa Festivala:
      „Naučno-obrazovne institucije iz cele Srbije kao da su, posle dve i po godine pauze, žedne za promovisanjem toga što rade, i mi smo, na žalost, veliki broj programa morali da odbijemo zbog ograničenog prostora. Mnogo novih i odličnih izlagača imamo i u Maloj zoni koja je posvećena najmlađima, i ja, iskreno, sa nestrpljenjem čekam njih da vidim i čujem. Najtežim zadatkom smatram izlazak pred najmlađu decu, kako njima nauku učiniti razumljivom i zanimljivom, a ove godine mi deluje da imamo najbolje majstore tog zadatka."
      Ivona Ivošević, koordinator programa Ekspertinejdžeri, o ovoj festivalskoj celini je rekla:
      „Ekspertinejdžeri su festival u festivalu. Učestvuje 110 učenika iz 11 škola širom Srbije. Ponosni smo na to da se, nekoliko godina kasnije od uvođenja ovakvog tipa programa, veliki broj škola odlučio na taj koncept da vršnjaci predaju vršnjacima. Vršnjacima je najprijatnije da razgovaraju sa svojim drugarima, radije će postavljati pitanja, manje će ih biti strah od nekih netačnih odgovora, a i izaći će iz neke zone škole gde je sve za ocenu i gde se ozbiljno ponašaju“.
      Stefan Despotović, direktor Centra za odnose sa javnošću NIS-a, o značaju ove kompanije za Festival nauke i njenoj postavci je istakao sa je NIS uz Festival nauke više od deset godina i isatkao da ta firma nije samo pokrovitelj festivala, već i dugogodišnji prijatelj i strateški partner ove najznačajnije naučne manifestacije u našoj zemlji.
      "Kao kompanija koja u fokus svog društveno odgovornog poslovanja stavlja profesionalno usavršavanje mladih, obrazovanje i korišćenje savremenih tehnologija i inovacija, cilj NIS-a je da doprinese popularizaciji nauke među mladima", istakao je on i dodao da „Energija koja pokreće“ naziv postavke kojom se predstavlja NIS i da će ta postavka prikazati naftnu industriju kao integralni deo novog doba, tako što će sprovesti posetioce kroz virtuelnu realnost istraživanja i proizvodnje nafte i na taj način predstaviti postupak kojim se sirova nafta transformiše u izvor energije.
      Dr Snežana Belanović-Simić, redovni profesor, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju Šumarskog fakulteta, povodom predstojećeg festivala je naglasila su studenti tog fakulteta svoju ovogodišnju postavku nazvali "Tajanstveni život drveća", a da će posetioci moći da vide različite eksponate kroz 15 interaktivnih postavki koje na atraktivan način objašnjavaju složene procese unutar ekosistema.
      "Potrudili smo se da naša postavka posetiocima na jednostavan i zabavan način prikaže da se priroda brani znanjem, i da i na ovaj način širimo svest o značaju šuma i očuvanju životne sredine“, doadala je ona.
      Mila Bakić, iz Centra za međunarodnu saradnju i odnose s javnošću Filozofskog fakulteta prisutnim novinarima obratila se rečima:
      „Uzbudljiva tema ovogodišnjeg Festivala, Novo doba, inspirisala je kreiranje sedam različitih interaktivnih postavki Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Filozofski nas provocira da preispitamo fenomene iz okruženja i iskustva koje uzimamo zdravo za gotovo, pružajući posetiocima alatke za razumevanje i kritičko promišljanje čoveka, kulture i društva, pa tako i sopstvenog identiteta. Time, Filozofski poziva da Novo doba gradimo zajedno, odgovorno i na temeljima humanističkih vrednosti“.
      Prisutnim novinarima obratila se i Dr Maja Milojević-Rakić, vanredni profesor Fakulteta za fizičku hemiju, koja je predstavila program tog fakulteta na predstojećem izdanju festivala.
      „Fakultet za fizičku hemiju odlučio se da ove godine na Festivalu nauke predstavi žurku nanočestica. Koloidi su svuda oko nas, pa iz tog razloga se naša postavka bazira na njima. Najmlađim posetiocima će biti interesantno da naprave bombice za kupanje i saznaju kako nastaje pena, školarcima ćemo predstaviti kako se prave hidrogelovi i kako se simulira otpuštanje lekova iz njih, dok smo za malo starije posetioce pripremili digitalni blizanac mikro-ramanskog spektrometra. Za posebno hrabre posetioce pripremili smo i malo mesto zločina sa pravim tragovima krvi", rekla je dr Maja Milojević-Rakić.
      Festival nauke ponovo je pokrenut zahvaljujući generalnom sponzoru, kompaniji NIS, koja je uz festival više od 10 godina. Učešćem na Festivalu, kompanija NIS podržava promociju nauke i obrazovanja kod mladih, kao i inovacije u ovoj oblasti, što između ostalog predstavlja strateške ciljeve kompanije. Festival je podržala i ERSTE banka, tradicionalni sponzor manifestacije kao i Nacionalna Geografija Srbija kao podrška Ekspertinejdžeri zone.
      Međunarodni program su pomogli Francuski Institut u Srbiji i Austrijski kulturni forum. Festival nauke se posle više od dve godine ponovo vraća na Beogradski Sajam koji je jedan od pokrovitelja, uz podršku Ministarstva prosvete i kompanija Jaffa i Beko.
     
      Sajt festivala: https://festivalnauke.rs
     
      Youtube trailer: https://www.youtube.com/watch?v=L5jtUSPPvYM
     
      Foto: Ivana Tešić.

Monika Husar Tokin
AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

18. 10. 2022.
Vladan
- Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?
22. 09. 2022.
Vladan
- Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?
30. 06. 2022.
Vladan
- Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?
07. 06. 2022.
Vladan
- Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla
21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 27
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 27
© 1999. - 2024.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
-||-