Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?

- HAARP
- naoružanje
- oprema
- podmornice
- terorizam

CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9110
Najnovi član: marko.jovanovic

Najnoviji tekstovi:

slika STEM zbornica poklanja: 2 edukativne slagalice za buduće inženjere (nastava)
slika Nestalo 600 miliona ptica u EU - od toga 237 miliona vrabaca (ekologija)
slika Misteriozna i neuhvatljiva planeta luta Sunčevim sistemom? (svemir)
slika KAKO SU KANT I HEGEL UKLONILI ZAKON O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI
(Naučni rad)
(zdravstvo)
slika ПОЗНАТИ НЕМАЧКИ ОФТАЛМОЛОГ: Српска ћирилица је прва азбука света, најмање замара очи (jezik)
slika Nagradni konkurs za smanjenje otpada od hrane
“Lovački ručak”
(ekologija)
slika ŽELJE I PANIKA (informisanje)
slika Радован Лазаревић - Тајна Совиног дола (sociologija)
slika 15. НОВОГОДИШЊА АКЦИЈА ФОНДАЦИЈЕ „ОСМЕХ НА ДАР“ (akcija)
slika Dva velika uspeha mladih matematičara u nepunih mesec dana (takmičenja)

REGISTRUJTE SE
i čitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijateljaPretraži magazin po:
vojska:::
9. januar. 2009.

M-21 - čudo od puške


PEŠADINAC KAO OKLOPNIK


Pešadijske jedinice Vojske Srbije i Crne Gore, sudeći po uspešnim, poodmaklim, ispitivanjima biće uskoro naoružane novom automatskom puškom "M-21" kalibra 5,56 milimetara, sa ugradjenim podcevnim bacačem granata kalibra 40 milimetara i novim sistemom za upravljenje vatrom (SUV), poslednje, treće generacije.
Posle dugotrajnih ispitivanja u laboratorijama i na strelištima kragujevačke fabrike oružja "Zastava", dva modela, od kojih jedan ima poligonalnu cev (bez žljebova), a drugi klasičnu, sa žljebovima, krenuli su u završna terenska ispitivanja. Za intenzivna završna testiranja, odabran je poligon "Pasuljanske livade" kod Ćuprije, poznat po nepristupačnom terenu i ekstremnim klimatskim uslovima kroz koji su do sada probu izdržljivosti prošla mnoga sredstva naoružanja i vojne opreme, od kojih su neka prodata izbirljivim kupacima u zapadnoevropskim i bliskoistočnim zemljama.
Novi izgled
pešadinca VJ

U skaldu s opredeljenjem Vojske SCG - u novi vek sa novim pešadincem, pedvidjena je i promena njegovog imidža bukvalno od glave do pete. Nova lakša i udobnija čizma čuvaće nogu, a šlem izradjen od kevlara glavu. Uniforma će biti od "goroteksa" specijalnog platna koje ne propušta kišu ali istovremeno omogućava telu da "diše", a da se ne znoji.
Preko uniforme novi pešadinac nosi borbeni prsluk od balsističkog platna sa skoro neograničenim brojem futrola i džepovima u koje se stavljaju zaštitne ploče.
Razvijena je i nova zaštitna maska, zaštitne naočare, minijaturna radio stanica.
Usavršen je i pištolj CZ 99. Sa rezervom hrane, vode i municije samostalno može da dejstvuje tri dana.


Završnim probama, prvih dana jula, uz realizatore tog nimalo lakog posla, prisustvovali su i predstavnici Uprave pešadije Generalštaba Vojske SCG koji su i zadali domaći zadatak jugoslovenskim civilnim i vojnim institutima i proizvodjačima naoružanja i opreme. Ispitivanja su, kao i svuda u svetu, bila zatvorena za širu javnost, ali im je, uz datu reč, da će sve biti u stilu "što sam video nisam video, što sam čuo nisma čuo..." prisustvovao i novinar "Znanja". I ovo malo informacija koje uz dozvolu nadležnih objavljujemo na ovom sajtu više je namenjeno golicanju radoznalosti javnosti nego njenom detaljnom informisanju.
Prema zahtevu Vojske nova automatska puška ima kalibar 5,56 milimetara, što novom oružju daje mnoge prednosti u odnosu na kalibar 7,62 milimetara, koji je sada najzastupljeniji u VJ. Pored toga što je metak lakši, zrno, zbog velike brzine, sa lakoćom probija zaštitne prsluke kao i šlemove od kevlara. Manji kalibaristovremeno, pri opaljivanju, ima manji trzaj pa je pušku lakse kontrolisati, a i zvuk je slabiji. Lakši metak istovremeno znači i da strelac može poneti veću količinu municije nego do sada. Detalj da je taj kalibar usvojen u mnogim armijama upućuje i na izvozne mogućnosti tog programa.

Niz priključnih "sprava"

Spolja, puška na prvi pogled liči na standardnu automatrsku pušku "M-70" kalibra 7,62 milimetara, sistema "kalašnjikov", koja je u naoružanju Vojske Jugoslavije već tri decenije. Srednji deo, izmedju kundaka koji se na novoj pušci preklapa u stranu i cevi, po obliku istovetan je kao i kod "M-70". Saznajemo da je jedna od novina da, kao i kod drugih modernih zapadnih i ruskih tipova, podjednako uspešno mogu da gadjaju levoruki i dešnjaci. Na ustima dugačke gole cevi nalazi se skrivač plamena koji "M-70" nije imala, a duž cevi ima mesta za čitav niz priključnih "sprava" koje čine "Sistem za upravljanje vatrom" (SUV). SUV omogućava vojniku pešadije brzo otkrivanje, jednostavnije gadjanje i veliku efikasnost uništavanja cilja i danju i noću.
Neprevazidjeni "kalašnjikov"

Automatska puška koju je pre više od pet decenija konstruisao Mihail Kalašnjikov i dalje je u svetu neprevazidjena po svojoj jednostavnosti i pouzdanosti.
Najpopularniji model "AK-47" i njegove mnogobrojne modifikacije proizvode se su sedam zemalja. Proizvedeno je više od 70 miliona komada, a trenutno je njime naoružano oko šest miliona vojnika u 55 zemalja. U čast 80. rodjendana oca najpopularnijeg oružja dvadesetog veka, 1999. godine dijamant od 50 karata iskopan u Rusiji dobio je ime "Konstruktor Mihail Kalašnjikov".
Na temelju osnovnog modela naravljeno je sedam automata, deset mitraljeza u više raličitih kalobara. Prema procenama domaćih i stranih eksperata taj sistem, razvijen u prvoj polovini prošlog veka, zbog pouzdanosti i jednostavnosti biće osnovni i u narednih nekoliko decenija novog veka.
Od 1970. godine u kragujevačkoj "Zastavi" proizvodi se automatska puška, automat, puškomitraljez i snajperska puška po sistemu kalašnjikov.


Sistem, koji je predvidjen da se nadje na novoj pušci, u zavisnosti od doba dana/noći, sastoji se od nekoliko kombinacija dnevnih i noćnih pasivnih optičkih nišana (dnevni uveličavaju cilj do dva puta, a noćni višestruko pojačavaju minimalnu svetlost zvezda i noć za strelca pretvaraju u dan). U kombinaciji je i laserski obelažavač koji strelcu pokazuje mesto pogotka. Fatalna crvena tačkica uočava se danju na daljini do 50 metara, a noću i do 300 metara. Postoji i obležavač čiji je laserski zrak nevidljiv, a strelac ga uočva koristeći specijalne naočare. Pored stranog, testiran je i domaći koji se pokazao kao veoma uspešan. Moguća je ugradnja i laserskog daljinomera koji precizno odredjuje daljinu cilja i time obezbedjuje podatke i drugim strelcima na čijem oružju nije ugradjen.
Oba modela testirana su i sa podcevnim bacačem granata kalibra 40 milimetara koji se vrlo lako montira, a već se nalazi u proizvodnom programu "Zastave". Vatrena moć pešadinca time je višestruko povećana. Domet granate je oko 400 metara, a postoji više vrsta municije - rasprskavajuće, kumulativne, dimne, vežbovne.
Dosadašnje tromblonske mine malog dometa, skromne efikasnosti i komplikovanog rukovanja odlaze u prošlost. Veoma važno je da će na novoj pušci mnogi delovi biti istovetni sa delovima na starijoj "M-70". Nova automatska puška "M-21" je osnov novog modela opremanja našeg vojnika pešadije koji obuhvata razvoj još 25 savremenih sistema naoružanja i vojne opreme.

Korak sa svetom

Realizacijom novog modela naš vojnik, na bojištu 21 veka biti ravnopravan sa vojnikom pešadije najsavremenijih armija dobro opremljena i obučena pešadija, sa bogatim ratnim iskustvom, kakva je naša, u današnjim uslovima veoma ograničenih finansijskih sredstava, predstavlja snažan faktor odvraćanja od eventualne agresije.
Drvo više nije u modi

Sudeći prema izgledu "M-21" ali i drugim savremenim automatskim puškama, drvo više nije u modi. Umesto prepoznatljivih drvenih delova na svim starijim modelima "kalašnjikova" na novom provladjuje crna plastika što celom oružju, okićenom SUV i podcevnim bacačem, daje futuristički izgled.
Ipak, predstoji još posla dok ta AP ne dobije konačan izgled. I okvir koji će, prema nezvaničnim informacijama, sadržati 30 metaka, takodje će biti od plastike tako da će ukupna masa "M-21" biti znatno manja od "M-70". Upotreba plastike pušku će činiti jeftinijom i znatno lakšom za održavanje.


Iskustva iz poslednjih ratova, pa i agresije NATO na SRJ govore da su agresori izuzetno osetljivi na sopstvene ljudske gubitke zbog čega dejstvuju sa velike distance i izbegavaju direktne sukobe sa protivničkim pešadincima. Činjenica da je iz oba modela pred posmatračima gadjano ceo dan sve do duboko u noć - bez predstanka.
Smenjivali su se sunčani periodi i sitna kiša, predveče je bilo i izmaglice, a tokom noći pun mesec povremeno su potpuno pomračivali oblaci. Bili su to uslovi koje kao da su poručili proizvodjači raznovrsnih optičkih i laserskih sprava.
Šestorica oficira u ulozi strelaca smenjivali su se na vatrenoj liniji nastojeći da utvrde koja je najbolja kombinacija optičkih nišana i laserskih obeležavača. Poslednjih dana pucali su i iz prašnjavih, pokislih i blatnjavih modela.Radili su iz minimalno održavanje i čišćenje.
Aktivnosti na terenu nesumljivo su ukazivale na to da je stvorena automatska puška za 21 vek, ali su odgovorni upozorili na dogovor - pišite , za sada, samo kako izgleda, a sve ostalo je vojna tajna.
Poštujemo dogovor ali verujemo da će to ostati vojna tajna samo do početka naredne godine kada će, kako su obećali iz "Zastave", prva predserijska količina ući u naoružanje jedinica VSCG.
Puška kao i ostala sredstva naoružaja i vojne opreme za pešadiju rezultat su višemesečnog zajdeničkog rada iskusnih oficira - taktičara i timova inžinjera i konstruktora, a proizvodiće se u našim preduzećima.

Novica Andrić
AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane
06. 05. 2020.
Vladan
- Kakva je procedura za upis u srednju školu?
13. 03. 2020.
Vladan
- Ekoloska deratizacija
15. 12. 2019.
- Стимулација интелектуалног развоја- примери добре праксе
27. 10. 2019.
Goranko Ilić
- Књига Завети Милоша Ковића
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 29
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 29
© 1999. - 2021.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
Osmrtnicama ba
-||-