Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?
- ICT
- antivirus
- bezbednost
- e-trgovina
- kriminal
- softver
- turizam
- uredjaji


CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9110
Najnovi član: marko.jovanovic

Najnoviji tekstovi:

slika ПОЗНАТИ НЕМАЧКИ ОФТАЛМОЛОГ: Српска ћирилица је прва азбука света, најмање замара очи (jezik)
slika Nagradni konkurs za smanjenje otpada od hrane
“Lovački ručak”
(ekologija)
slika ŽELJE I PANIKA (informisanje)
slika Радован Лазаревић - Тајна Совиног дола (sociologija)
slika 15. НОВОГОДИШЊА АКЦИЈА ФОНДАЦИЈЕ „ОСМЕХ НА ДАР“ (akcija)
slika Dva velika uspeha mladih matematičara u nepunih mesec dana (takmičenja)
slika Veliki naučni park - ONLAJN (Naučni park)
slika Nova zvezda kviza „Potera“ koja je znanjem zadivila Srbiju (RTS Potera)
slika МЕЂУНАРОДНИ ПЕСНИЧКИ КОНКУРС (književnost)
slika "Nikad više neću doći u Nemačku. Ni na odmor, ni u posetu. Ni po koju cenu!" (gastarbajteri)

REGISTRUJTE SE
i čitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijateljaPretraži magazin po:
internet:::
10. mart. 2018.

Onlajn kupovina/prodaja i gde je tu Srbija?      U razvijenim zemljama onlajn kupovina i prodaja su uobičajena pojava. Mnogi je vole i koriste, jer je šoping lak i brz, pa slobodno vreme se ne gubi na ogromne tržne centre i nepreglednu količinu garderobe. Saznajte kako se razvijala onlajn kupovina u svetu i gde se tu nalazi Srbija.
     
      Da li je onlajn kupovina svima dostpuna?
     
      Statistički podaci iz 2008. godine pokazuju da je internet tada koristilo svega 20% svetskog stanovništva. Danas situacija jeste bolja po pitanju tehnološkog napretka, pa procenat dostiže 47% internet aktivne svetske populacije. Ipak, i dalje postoje nerazvijene zemlje u Africi koje ili nemaju uopšte pristup internetu, ili je signal veoma loš.
      Afrika nije jedini kontinent na kom pristup internetu nije lako ostvariv. Čak i zemlje u razvoju imaju problem sa internet konekcijom ili strujom.
      Srbija spada u zemlje u razvoju, a statistika kaže da u Srbiji 54% stanovništva aktivno koristi internet. U ruralnim predelima upotreba interneta je manja, a mreža je prilično nestabilna. U gradskim delovima Srbije, upotreba interneta je učestalija, a kvalitet signala je znatno bolji.
     
      Navike kupaca se menjaju
     
      Na Zapadu razvoj onlajn kupoprodaje eksplodirao je još devedesetih godina, kada su 1994. i 1995. godine svoju internet platformu pokrenuli Amazon i eBay. Ipak, kod nas je onlajn kupovina zaživela dosta kasnije, zbog ratova i veoma loših ekonomskih uslova tokom devedesetih godina.
      Neka istraživanja pokazuju da osim ekonomskih uslova, veoma je važan i kulturološki faktor jer ima veliki uticaj na konzumiranje onlajn kupovine. Poslednjih par godina primećeno je da u Srbiji sve aktivinije koriste onlajn kupovinu, kako na domaćem tržištu, tako i na stranom.
      O navikama kupaca razgovarali smo sa vlasnicima nekoliko domaćih onlajn šopova, pa je tako Ljiljana Jovanović sa https://www.smartfit.rs/ prodavnice rekla kako primećuje zaokret u ponašanju potrošača.
      “Mnogi se odlučuju čak i da plate funkcionalnost kao što je vodič za online trening, iako se još uvek najveći broj korisnika odlučuje za konkretan proizvod u vidu čajeva, plana ishrane i slično”, kaže Ljiljana.
     
      Korisnici traže izjednačavanje standarda sa Zapadom
     
      Etsy je globalna platforma na kojoj možete prodavati svoje rukotvorine i kreacije. Ove platforme su dobre i kada želite da pokrenete svoj mali biznis onlajn, jer možete steći utisak o tržištu i o cenama proizvoda koji su slični vašem. Ovu platformu koristi preko 27 miliona kupaca, a srpskih prodavnica na platformi ima 700.
      Ipak, iako je ovo prilika da prodavac izađe na globalno tržište, i svoju robu predstavi mnogo većem spektru potencijalnih kupaca, mnogi prodavci i dalje preferiraju domaće onlajn platforme za prodaju, poput Limunda, Kupinda i Kupujemprodajem.
      Iako se često govori kako se kupovinom više bave žene, bilo da je u pitanju onlajn ili klasična kupovina, podaci ovih platformi za onlajn pokazuju da sve sajtove za kupoprodaju više koriste muškarci koji imaju između 25 i 44 godine. Korisnici su postali zahtevniji i od platforme očekuju da im omogući mnoštvo izbora, poput načina plaćanja, dostave, kvalitetnog izgleda sajta, njegove funkcionalnosti, dostupnosti aplikacije za kupovinu na sajtu i slično.
     
      Onlajn kupovina odeće i obuće u Srbiji još uvek nije dostigla razvijene zemlje
     
      Na Zapadu postoji navika da se garderoba naručuje onlajn iz omiljenih prodavnica. Kod nas je još uvek ostao kulturološki momenat gde robu želimo da vidimo uživo, i da je isprobamo pre nego što je kupimo.
      Onlajn kupovina u razvijenim zemljama je toliko napredovala da se pre nekoliko godina pojavila aplikacija Drobio, uz pomoć koje jednim klikom možete da saznate sve o odevnom predmetu koji vam se svideo - koji je brend, koliko košta i kako možete da ga kupite. Modne blogerke veoma često koriste ovu aplikaciju i postavljaju svoje modne autfite, omogućavajući drugima da jednim klikom kupe ono što one nose.
      Iz Srbije još uvek nije sasvim lako poručivati garderobu, šminku i odeću iz drugih zemalja, zbog problema sa carinjenjem i predugačkim čekanjem na ono što ste naručili. Kada taj sistem postane bolji, prohodniji i slobodniji, onlajn trgovina će procvetati i u Srbiji.
      Iako je prema anketi kompanije Masterkard, odeća stvar koja se najviše kupuje na internetu, vlasnici Limunda i Kupujemprodajem tvrde da su to mobilni telefoni. Osim mobilnih telefona često se kupuju knjige i uplaćuju aranžmani na turističkim destinacijama.
      Bilo kako bilo, staromodan način kupovine odeće i kozmetike je još uvek najaktuelniji, iako nas uveravaju da je onlajn kupovina lakša, pouzdanija, jeftinija i brža, to često nije slučaj kada su u pitanju zemlje u razvoju.

Renata Colić
AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane
06. 05. 2020.
Vladan
- Kakva je procedura za upis u srednju školu?
13. 03. 2020.
Vladan
- Ekoloska deratizacija
15. 12. 2019.
- Стимулација интелектуалног развоја- примери добре праксе
27. 10. 2019.
Goranko Ilić
- Књига Завети Милоша Ковића
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 5
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 5
© 1999. - 2021.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
Osmrtnicama ba
-||-