Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?

- Fizička hemija
- Kosmonautika
- anatomija
- arhitektura
- astronomija
- bakteriologija
- biohemija
- biologija
- botanika
- defektologija
- ekologija
- eksperimenti
- elektronika
- elektrotehnika
- energetika
- entomologija
- farmacija
- fizika
- fiziologija
- genetika
- geografija
- geologija
- građevinarstvo
- hemija
- industrija
- informatika
- ishrana
- matematika
- mašinstvo
- medicina
- molekularna biologija
- okeanologija
- paleontologija
- pivarstvo
- poljoprivreda
- povrtarstvo
- programi
- programiranje
- psihologija
- robotika
- seizmologija
- stomatologija
- svemir
- tehnologija
- termodinamika
- veterina
- voćarstvo
- vreme
- zdravlje
- zdravstvo
- zoologija
- šumarstvo













CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9112
Najnovi član: uros:dd

Najnoviji tekstovi:

slika Такмичење из програмирања за ученике основних шола (programiranje)
slika Besplatne diskusije S2S iz informacione tehnologije (informatika)
slika Škola u veselim bojama, izvanredan projekat uređenja prostora u OŠ “Filip Kljajić Fića” (škole)
slika Letelica Indije sletela na Mesec (Kosmonautika)
slika Некада је градила Нови Београд, а сада у 101. Вера још трага за новим знањима (ličnosti)
slika Kako prevazići opsesivne misli? (psihologija)
slika Nova knjiga Radovana Lazarevića "Nož Marine R" (književnost)
slika Počeo Festival nauke u sklopu Sajma nauke i tehnike (Festival nauke)
slika Da Festivan nauke bude - BESPLATAN za djake! (Festival nauke)
slika Како заштитити малишане у кризним ситуацијама (psihologija)





REGISTRUJTE SE
i čitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijatelja








Pretraži magazin po:
priroda:::medicina
6. novembar. 2013.

Stafilokoke "obaraju s nogu"


  • Stafilokokno trovanje traje dan-dva, pa povraćanje i proliv spontano prestaju posle 24 do 48 sati. Lečenje podrazumeva odmor, obilan unos tečnosti, a ukoliko bolesnik uporno povraća, uključuje se intravenska infuzija.
  • Upotreba antibiotika se ne preporučuje, jer je trovanje uzrokovano toksinom bakterije, na koji antibiotici ne deluju
  • Prirodni rezervoar zaraze stafilokokom je čovek, kao i neke domaće životinje



Nedavno trovanje mališana u nekoliko beogradskih osnovnih škola, s pravom je izazvalo uznemirenost i revolt ne samo njihovih roditelja, već i čitave javnosti. Svako ko je bio u takvoj situaciji, zna koliko je trovanje mučno stanje čak i za odrasle, a kamoli za decu. Simptomi nastupaju naglo i obaraju s nogu, uz osećaj slabosti i iscrpljenosti celog organizma.
- Simptomi stafilokokne intoksikacije nastaju vrlo brzo posle konzumiranja zagađene hrane, obično nakon 2 do 6 sati od unošenja hrane kontaminirane toksinom. Prvo se javlja vrtoglavica, zatim malaksalost, mučnina i nalagodnost u stomaku, a ubrzo počinje i nezadrživo povraćanje. Prisutni su jaki grčevi u stomaku i učestale stolice, ali bez povišene temperature. Posle samo nekoliko časova bolesnik je malaksao, adinamičan i krajnje iscrpljen - kaže mr sci med Bojana Grgić, epidemiolog i šef Odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut.
Ona ističe da je zbog veoma dramatičnog početka i sklonosti ka hipotenziji i šoku, često potrebna urgentna intervencija. Stafilokokno trovanje traje dan-dva, pa povraćanje i proliv spontano prestaju posle 24 do 48 sati. Lečenje podrazumeva odmor, obilan unos tečnosti, a ukoliko bolesnik uporno povraća, uključuje se intravenska infuzija. Međutim, upotreba antibiotika se ne preporučuje, jer je trovanje uzrokovano toksinom bakterije, na koji antibiotici ne deluju. Na sreću, bolest se završava brzim i potpunim izlečenjem, kaže dr Grgić.
Prema njenim rečima, stafilokok se može naći u grlu i nosu kod oko 50 odsto zdrave populacije. Prisutan je i na predmetima opšte upotrebe. Kada je u pitanju stafilokokno trovanje hranom, ono nastaje kao posledica konzumiranja hrane kontaminirane stafilokokom (i)ili njegovim toksinom.
- Prirodni rezervoar zaraze je čovek, kao i neke domaće životinje. Otuda, hrana koja je kontaminirana toksinom stafilokoka se najčešće priprema ručno i posle toga se više ne kuva ili se ne kuva dovoljno dugo i na dovoljno visokim temperaturama. Često se takva hrana i rashladjuje ili služi dugo posle pripreme upozorava dr Grgić.
Što se tiče namirnica, koje su najpodložnije kontaminaciji stafilokokom tu su sve vrste mlevenog mesa, meso sečeno na šnitove, puding, peciva i kolači, sendviči sa namazima, mleko i mlečni proizvodi (sir, sladoled), jaja i živinsko meso, makaroni, krompir pire, navodi dr Grgić i dodaje:
- Valja voditi računa i o kuvanim jelima, ukoliko su kontaminirana i ostavljena na sobnoj temperaturi 3-5 sati, jer je izlučeni stafilokokni toksin neosetljiv na kuvanje, te ostaje patogen za čoveka i posle uticaja visoke temperature. Osim toga, stafilokok je neosetljiv i na so, zbog čega može da opstane u usoljenoj hrani, kao na primer šunka. Važno je imati u vidu da se hrana kontaminirana stafilokokom i njegovim toksinom ne može prepoznati, jer ne menja ni izgled, ni miris, ni ukus.
Da bi se izbeglo stafilokokno trovanje neophodna je prevencija, a najznačajnija mera odnosi se na sprečavanje mogućnosti kontaminacije hrane tokom celokupnog procesa.
Najpre je neophodna kontinuirana kontrola u procesu proizvodnje na, takozvanim kritičnim tačkama na kojima najverovatnije može doći do kontaminacije. Potom otkrivanje kliconoša redovnim sanitarnim nadzorom zaposlenih u proizvodnji i distribuciji hrane, kao i redovna mikrobiološka kontrola namirnica u prometu. Zatim pravilno čuvanje i skladištenje svežih namirnica, kao i ostataka pripremljenje hrane na temperaturi frižidera, čime se smanjuje mogućnost naknadne kontaminacije, kao i umnožavanje bakterija, te sprovođenje higijenskih mera redovnim pranjem ruku u procesu pripreme i distribucije namirnica, podvlači dr Grgić.
Pre pripreme, neophodno je temeljno oprati ruke vodom i sapunom, kao i pribor koji se koristi prilikom pripreme jela, kao i izbegavati kontakt svežih i nepripremljenih namirnica sa termički obrađenom hranom preko pribora i posuđa, kako bi se sprečila unakrsna kontaminacija. Hranu koja se ne služi odmah trebalo bi držati na temperaturi iznad 60C, ili na temperaturi frižidera (ispod 4C) i ne koristiti namirnice koje su promenile boju, miris ili su počele da trule. Takođe, savetuje se i da se hrana ne priprema u slučaju infekcije nosa ili oka (konjunktivitis), odnosno promene ili rane na koži šake ili u predelu ručnog zgloba, zaključuje dr Grgić. J. Vujadinović

Jasmina Vujadinovic








AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

18. 10. 2022.
Vladan
- Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?
22. 09. 2022.
Vladan
- Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?
30. 06. 2022.
Vladan
- Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?
07. 06. 2022.
Vladan
- Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla
21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane




Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 67
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 67




© 1999. - 2024.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
-||-