Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?
Vladan
ID: vladan
Grad: , Srbija
Zanimanje:

Pošalji privatnu poruku

Dodaj u prijatelje

- BLOG
- SLIKE
- PRIJATELJI


SVI BLOGOVI


Godine upisa bloga: 2022 2021 2020

06. 05. 2020.
Kakva je procedura za upis u srednju školu?


Upis u srednju školu predstavlja istovremeno radostan i stresan događaj za učenike i roditelje. Pred njima je važna odluka prepoznavanja potencijala učenika i odabira željene škole, a zatim konkurisanje i prijem đaka u istu. Na raspolaganju su privatne i državne srednje škole, a da li će odabir učenika biti privatna gimnazija Beograd ili srednja stručna škola, zavisi od njegovih afiniteta.

Roditelji treba da budu uključeni u odluku o upisu u srednje škole, iako konačnu odluku treba da donese sam učenik. Mišljenje roditelja ne treba da bude presudno, ali sugestije i smernice su uvek poželjne.

Završni ispit - Mala matura

Pre upisa u srednju školu učenici polažu tzv. „malu maturu“. Mala matura predstavlja proveru stečenih znanja u osnovnoj školi, u vidu tri ispita – ispit iz srpskog jezika, ispit iz matematike i kombinovani ispit iz hemije, fizike, geografije, istorije, biologije. Pitanja i zadaci na sva tri testa obuhvaćena su gradivom koje se uči od petog do osmog razreda osnovne škole.

Kriterijumi za bodovanje testova se razlikuju svake godine. Prošle godine je na testovima bilo moguće osvojiti maksimalno 40 bodova. Testovi iz srpskog jezika i matematike nosili su po 13 bodova, dok je na kombinovanom testu bilo moguće osvojiti 14 bodova. Do 60 bodova nosi prosek koji je učenik ostvario na kraju šestog, sedmog i osmog razreda osnovne škole. Ako je učenik išao na takmičenja ili ostvario zapažene rezultate na vannastavnim aktivnostima, može osvojiti dodatnih 20 bodova.

Zbir bodova je odlučujući faktor za upis u željenu srednju školu. Broj zahtevanih bodova se svake godine menja zavisno od određene škole.
Privatna ili državna srednja škola?

Roditelji i učenici su često u dilemi da li da odaberu privatnu ili državnu srednju školu. Školovanje u privatnim školama se plaća, ali benefiti u odnosu na državne škole su velike. Privatna gimazija Beograd, recimo, svojim učenicima nudi inovativne metode nastave, interaktivno učenje bez pritiska i opterećenja, savremeno okruženje, moderno opremljene kabinete sa svim potrebnim uslovima za rad.
Privatna gimnazija Beograd je akreditovana, njen nastavni plan i program odgovaraju zahtevima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Škola je akreditovana, a bitno je napomenuti da su diplome privatnih srednjih škola jednako validne kao i diplome državne srednje škole.

Lista želja

Nakon položene male mature i odluke u koje srednje škole učenik želi da se upiše, sastavlja se lista želja. Lista želja treba da ima minimalno 10, a maksimalno do 20 željenih srednjih škola. Lista se sastavlja po prioritetima, odnosno interesovanjima učenika. Na prvo mesto se upisuje škola koju bi učenik najviše želeo da pohađa, a zatim po redosledu škole u koje bi želeo da bude primljen ukoliko prva opcija ne bude moguća.

Pre upisnog roka svaka škola objavljuje koji je minimalni broj bodova potreban za upis. Učenici će biti primljeni u prvu školu sa svoje liste želja, za koju imaju potreban broj bodova.

Učenici mogu konkurisati u gimnazije, srednje strukovne i srednje umetničke škole, zavisno od svojih afiniteta.

Gimnazije su škole koje đacima omogućavaju najšire znanje iz svih oblasti, a mogu biti opšteg, društvenog ili prirodnog smera. Privatna gimnazija Beograd je gimnazija opšteg tipa, koja đake priprema za dalje školovanje sa širokim znanjima u svim segmentima obrazovanja.

Dokumenta potrebna za upis u srednju školu

Nakon što škole objave spisak đaka koji su primljeni, sledeći korak je priprema i predaja dokumentacije. Dokumenta koja će vam biti potrebna su sledeća:
-Izvod iz matične knjige rođenih
-Svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi
-Svedočanstva poslednja tri razreda osnovne škole
-Uverenje o položenom završnom ispitu (maloj maturi)
-Popunjen obrazac prijave za upis u srednju školu
-Ako je učenik učestvovao u takmičenjima i ima osvojene nagrade, prilaže diplome o postignutim uspesima
-Za određene obrazovne profile potrebno je doneti i lekarsko uverenje (nije potrebno za sva zanimanja).Ovo Vam se svidja! | | | Ovo Vam se ne svidja!


Tekstovi blogera vladan1 u 2020 godini:

29. 12. 2020.Šta radi armirač?0/0
30. 11. 2020.Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti1/0
23. 11. 2020.Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane1/0
06. 05. 2020.Kakva je procedura za upis u srednju školu?0/0
13. 03. 2020.Ekoloska deratizacija1/0

AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

07. 06. 2022.
Vladan
- Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla
21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane
06. 05. 2020.
Vladan
- Kakva je procedura za upis u srednju školu?
13. 03. 2020.
Vladan
- Ekoloska deratizacija
15. 12. 2019.
- Стимулација интелектуалног развоја- примери добре праксе


Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 22
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 22
© 1999. - 2022.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved