Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?
Anita Momčilović
ID: laguna
Grad: ,
Zanimanje:

Pošalji privatnu poruku

Dodaj u prijatelje

- BLOG
- SLIKE
- PRIJATELJI


SVI BLOGOVI


Godine upisa bloga: 2014

04. 11. 2014.
Uspešno završen 59. Međunarodni Sajam knjiga u Beogradu


Sajam knjiga u Beogradu 2014

Završen je Sajam knjiga u Beogradu, najznačajnija smotra izdavaštva u regionu. Tokom osam sajamskih dana predstavljene su domaće i strane knjige, kupovala su se i prodavala autorska prava, a osim izdavača, na sajmu su bili prisutni knjižari, distributeri, bibliotekari i mnogi pisci na svojim promocijama knjiga.

Sudeći po ovogodišnjoj poseti na štandu Lagune, knjige na akcijama i ekskluzivni gosti stvorili su veliku gužvu. Beograđani, ali i mnogobrojni posetioci iz čitave Srbije i regiona pokazali su se kao istinski ljubitelji knjige.

Direktor Lagune Dejan Papić rekao je da je najprodavanija knjiga ovogodišnjeg Sajma Preljuba Paula Koelja. Slede Kainov ožiljak Dejana Stojiljkovića i Vladimira Kecmanovića, Spas 2 Isidore Bjelice, Napet šou Marka Šelića Marčela, Fajront u Sarajevu dr Neleta Karajlića i Romani Ive Andrića.

Uz hit naslove i bestselere, Laguna je svojim čitaocima ponudila i odličan izbor klasika, kako svetskih tako i domaćih, što se na ovom Sajmu knjiga pokazalo kao odličan potez budući da su klasici među najtraženijim naslovima.

Laguna je pre nekoliko godina počela da izdaje klasike svetske književnosti. Prvi kojeg je urednik Lagune Dejan Mihailović izdvojio jeste Ivo Andrić čije je pripovetke i novele Laguna objavila u devet knjiga, a u jednoj knjizi i sva četiri romana, u odličnoj opremi i po povoljnim cenama, tako da sva Lagunina izdanja Andrićevih dela imaju status hitova.

Uz Andrića, tu su i klasici poput Šekspira i Kafke, savremeni pisci poput Vargasa Ljose, Herte Miler, Mo Jena, Gintera Grasa, Saramaga.

Kada je reč o domaćim autorima, Lagunine ʼperjaniceʼ su Basara, Velikić, Arsenijević, Ivan Ivanji, Svetlana Velmar-Janković u čijoj zaostavštini je ostala u rukopisu memoarska knjiga ʼProzraci 2ʼ(ʼProzrakeʼ je Laguna objavila zajedno sa ʼDorćolomʼ;) koju će Laguna uskoro objaviti, ističe Mihailović.

Mihailović u klasike svetske književnosti ubraja i arapsku Kama Sutru knjigu Mirisni vrt ljubavne stlasti u vrhunskom prevodu Srpka Leštarića.

Knjige život čine lepšim i boljim, a ne koštaju mnogo. Sa knjigom nikada niste sami. Čitanje predstavlja mentalnu stimulaciju, kako kod dece tako i kod odraslih i pomaže da budemo bolji ljudi.

Čitanje je zadovoljstvo, podstiče razvoj rečnika, poboljšava pamćenje, pojačava koncentraciju i podstiče veštine analitičkog mišljenja, dok je Sajam knjiga jedinstvena prilika da sretnete svoje omiljene pisce koji su i danas gostovali na štandu Lagune. Poslednjeg dana sa čitaocima su se družili Dejan Lučić, Dragiša Ristovski (D. R. Gilbert), Luka Mičeta, Milomir Marić, Simonida Milojković, Dušan Vesić i Jelica Greganović.

Za Dejana Lučića Sajam knjiga predstavlja duhovni rođendan svakog pisca, kada se on susreće sa svojom familijom i rođacima. Uspešnost pisca ne meri se tiražnošću nego ljubavlju čitalaca prema njemu, ističe Lučić koji je na ovogodišnjem sajmu predstavio roman Ljubav sa Pink Panterom.


U knjizi 101 tehnika uticaja D.R. Gilbert je prvi put ujedinio, sistematizovao i usavršio sve poznate tehnike uticaja, na način koji ih čini izuzetno lako primenjivim u našim psiho-socijalnim prilikama. O svojim utiscima sa Sajma knjiga Dragiša Ristovski Gilbert kaže: Sajam je za mene hram knjige. Verujem da dobra knjiga sadrži više bogatstva nego bilo koja banka.

Sajam knjiga je praznik pameti, a takvi su praznici u ovoj zemlji jako, jako retki,rekao je Luka Mičeta koji je danas potpisivao knjigu Stefan Dečanski biografiju najnesrećnijeg srpskog vladara.

Milomir Marić je u šaljivom tonu rekao: Sajam knjiga je za mene najveće crveno slovo u kalendaru, jer kada se nađem među hiljadama knjiga, shvatim koliko sam glup.

Autorka bestselera Grabljivica na ovogodišnjem Sajmu knjiga, na štandu Lagune, predstavila je knjigu Ljubav u doba kokaina. Na pitanje šta za nju predstavlja beogradski sajam knjiga Simnonida Milojković je odgovorila: Sajam knjiga je jedna od najdugovečnijih manifestacija u Srbiji. Prilika da se publika upozna sa piscima, da se izdavači i knjižari međusobno povežu; a sve u cilju da knjige budu što dostupnije jer smo dokazano narod koji mnogo čita.

Bijelo dugme Šta bi dao da si na mom mjestu Dušana Vesića jeste biografija Bijelog dugmeta koja se čita kao najuzbudljiviji roman. A evo šta njen autor kaže o najvećoj kulturnoj manifestaciji u zemlji.

Organizovani dolazak dece na Sajam knjiga, umesto odlazak na koncerte narodne muzike, za mene je fenomenalan. Knjige ne postoje dok ih ne prodaš, a kada ih kupuju deca, one dobijaju svoj život, ističe Vesić.

Jelica Greganović je zaključila: Za mene je Sajam najlepših nedelju dana u godini, kada knjige dobiju mesto koje zaslužuju, a to je prvo mesto.

Poslednjeg dana Sajma knjiga u Beogradu izvršena je i primopredaja između sadašnje i naredne zamlje počasnog gosta Sajma knjiga koju je otvorio gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević.
Očekujemo da će Rusija, zemlja kulture i umetnosti, pokazati podjedanko visok nivo svoga nastupa, a činjenica da su dve zemlje poput Kine i Rusije sukcesivno gosti pokazuje vibrantnost Srbije i njenu otvorenost za saradnju sa svetom, kazao je Vukosavljević.

Predajom Otvorene knjige ambasadora Kine Li Mančanga ruskom kolegi Aleksandru Vasiljeviču Čepurinu 2. novembra u sali Slobodan Selenić zvanično je zatvoren 59, a počele su pripreme za jubilarni 60. Međunarodni beogradski sajam knjiga.

Druženje sa piscima i dobrim knjigama ulepšaće kompanije: Bambi, Nescafe, Schweppes, Don Don, Henkel i Bioten.

Vidimo se za godinu dana!




Ovo Vam se svidja! | | | Ovo Vam se ne svidja!


Tekstovi blogera laguna u 2014 godini:

04. 12. 2014."Noć knjige" 12. decembra 2014. od 17 do 24h1/0
04. 11. 2014.Uspešno završen 59. Međunarodni Sajam knjiga u Beogradu0/0





AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

18. 10. 2022.
Vladan
- Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?
22. 09. 2022.
Vladan
- Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?
30. 06. 2022.
Vladan
- Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?
07. 06. 2022.
Vladan
- Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla
21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane


Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 60
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 60




© 1999. - 2024.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved