Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?

ID: jelenababic
Grad: ,
Zanimanje:

Pošalji privatnu poruku

Dodaj u prijatelje

- BLOG
- SLIKE
- PRIJATELJI


SVI BLOGOVI


Godine upisa bloga: 2019

07. 08. 2019.
НАЗАД У ШКОЛУ или НЕКОЛИКО НАЧИНА КАКО БИТИ СРЕЋАН НАСТАВНИК


Ближи се почетак још једне школске године. Знам да нису сви људи опчињени школим као ја и да је некима тешко вратити се у школу, али потрудимо се да сагледамо светлу страну. Мени је то приоритет, а постављање циљева за нову школску годину, и те како помаже.
Ево неколико занимљивости:
1. КУПИТЕ СЕБИ ЗАЛИХЕ ПРИБОРА И НЕКОГ ЗАНИМЉИВОГ МАТЕРИЈАЛА
Набавите себи неке оловке, заслужили сте их! Ја, обично, купим нека лепа пенкала пошто волим да пишем њима. Често посећујем књижаре и сличне продавнице где се може наћи материјал за креативан рад са децом и набављам ситнице. Знам ја да све то, генерално, изискује, новац, наш лични новац који трошимо за потребе посла, али ако чекамо да нам неко нешто да, од тога нема ништа. Не желим да ми се настава базира на релацији табла-креда, због тога што су нам школе сиромашне. Махом инвестирам у фломастере, бојице, нове маркере и оловке у боји, шљокице, сунђерасти колаж, налепнице, перлице...
Ако лепо организујемо своје материјале и изразимо очекивање да ће се и ученици добро бринути о њима, то ће се, заиста, и десити. Ученици улажу више напора и заправо поштују када имају добре ствари за рад . Развијамо њихову креативност, а они кроз игру уче.
2. ПОСТАВИТЕ ЦИЉ ЗА НАЧИН РАДА У НОВОЈ ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ
Можда желите да ваши ученици буду другачији- испробајте нешто ново. Уместо традиционалних тестова или квизова уведите игре на компјутеру,организујте такмичења или уведете, на пример, слободно добровољно читање, слободну израду пројеката... Дајте ученицима могућност избора. Не сервирајте им готове садржаје! Можда да ове године једном недељно ослободите ученике домаћег задатка, можда да им задате домаћи онлине, или имате неке нове идеје о томе како „зачинити“ домаћи задатак.
Можда се ваш циљ односи на нешто друго, као на пример на већу сарадњу међу ученицима, не већу сарадњу са родитељима и слично, али без обзира на тему, ваш циљ треба да буде реалан и специфичан.
Како ћете то постићи? Како ћете измерити свој напредак? Запишите свој циљ. Проверите са собом и исправљајте своју стратегију, по потреби, током целе године. Узмите времена да размислите о тој врсти путовања. Ништа није савршено први пут, али како ћемо расти ако никада не пробамо нешто ново.
3. ИЗГРАДЊА ЗАЈЕДНИЦЕ У ВАШОЈ УЧИОНИЦИ
Ако од учионице направимо позитиван и сигуран простор за ученике имамо један од најбољих начина да будемо задовољни учитељи. Када је учионица таквог карактера проблеми у понашању нестају и можемо уживати у међусобном односу са ученицима. То може бити и мало компликовано, јер сваки разред има јединствену динамику рада различитих ученика са сопственим потребама, очекивањима и личностима.
Испробани и истинити начини за стварање добрих вибрација :
- Посматрајте своје колеге- сарађујте са колегама из школе и ван ње, размењујте искуства и ставове. Ово је један од најбољих начина за учење нових идеја и јачање онога што већ радите (или онога што желите да промените) у својој учионици.
„ Уђите у разне учионице“.
- Што више сарађујте са ученицима. Веома је важна сарадња на пољу ваннаставних активности. Ако, из неког разлога, немате времена или прилике да радите тако нешто, размислите о посетама ученичких приредба, концерата, представа, спортских такмичења...

4. ИГРАЈТЕ ВИШЕ ИГРА У РАЗРЕДУ
Што је више моја учионица забавније и активније окружење за учење, то је сигуран начин да ја будем срећан и задовољан учитељ.
Донесите игре! Деца су визуелна бића и кроз игру најбоље уче, а да нису ни свесни тога, јер се налазе у окружењу које је пријатно за њих. Осим тога, педагошки, игре могу бити невероватан начин да се обезбеди разумљив унос информација на начин који, заиста, укључује све ученике. Користим различите врсте игара- од компјутерских, преко друштвених до игара које сама израђујем за потребе процеса наставе. Најједноставнији начин је тај да, просто, изведете своје ученике напоље и да се играју кредом на бетону. На овај начин могу да искажу и своју креативност, а могу и да покажу своје језичке вештине на начин који не захтева досадан папир и оловку. Увек постоји много различитих начина на које можете да играте игре погађања, музичке игре, математичке игре...
Једноставно- играјте се!
5. САРАЂУЈТЕ СА ДРУГИМ УЧИТЕЉИМА.
Имате сјајне идеје да поделите. Имају сјајне идеје да поделе. Зашто не бисте заједно радили да бисте учили и „расли“?
Опција 1: Повежите се са учитељима на локалном нивоу,размените искуства, дружите се... Ови Опција 2: Повежите се са другим наставницима на мрежи. Мрежа пружа много могућности и будите уверени да ћете пронаћи много дивних људи који су спремни да сарађују са вама.
6. ПРАТИТЕ РАД И НАПРЕДАК УЧЕНИКА
Као наставници морамо пратити и прилагођавати се! Када одговарамо на потребе, интересе и способности наших ученика, ученици имају више могућности да напредују, а при том им је и интересантније. То је савршена комбинација за срећног учитеља, ако уопште постоји.
Ја,се лично, много упуштам тако да увек желим знати све о својим ученицима, како би им се посветила максимално.
7. БРИНИТЕ О СЕБИ, МОЛИМ!
Довољно сам рекла (за сада) !
Чувајте се, наставници!
Ми смо у једној од најважнијих професија, и заслужујемо да будемо СРЕЋНИ! Хвала вам за све што радите и желим вам сјајну школску годину!



Ovo Vam se svidja! | | | Ovo Vam se ne svidja!


Tekstovi blogera jelenababic u 2019 godini:

15. 12. 2019.Стимулација интелектуалног развоја- примери добре праксе1/0
26. 10. 2019.Мачак отишао у хајдуке0/0
07. 08. 2019.НАЗАД У ШКОЛУ или НЕКОЛИКО НАЧИНА КАКО БИТИ СРЕЋАН НАСТАВНИК0/0
16. 05. 2019.На крилима детињства0/0
02. 05. 2019.Учење кроз игру 1/0
02. 05. 2019.Прича из детињства 21/0
02. 05. 2019.Прича из детињства1/0
22. 04. 2019.PRAVILA PONAŠANJA U BIBLIOTECI- KONKURS0/0
16. 04. 2019.NAJBOLJI NASTAVNICI BIVŠE JUGOSLAVIJE0/0
07. 04. 2019.Традиционални начин бојења ускршњих јаја0/0
31. 03. 2019.AZIJA NIJE DALEKO1/0
28. 03. 2019.Дан броја ПИ0/0
23. 03. 2019.Сизифова борба за правопис0/0
23. 03. 2019.Kako su deca pisala slova kada je škola bila stara, a ne nova0/0





AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

18. 10. 2022.
Vladan
- Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?
22. 09. 2022.
Vladan
- Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?
30. 06. 2022.
Vladan
- Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?
07. 06. 2022.
Vladan
- Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla
21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane


Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 65
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 65




© 1999. - 2024.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved