Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?
- ICT
- antivirus
- bezbednost
- e-trgovina
- kriminal
- softver
- turizam
- uredjaji


CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9109
Najnovi član: alex1968

Najnoviji tekstovi:

slika Nagradni konkurs za smanjenje otpada od hrane
“Lovački ručak”
(ekologija)
slika ŽELJE I PANIKA (informisanje)
slika Радован Лазаревић - Тајна Совиног дола (sociologija)
slika 15. НОВОГОДИШЊА АКЦИЈА ФОНДАЦИЈЕ „ОСМЕХ НА ДАР“ (akcija)
slika Dva velika uspeha mladih matematičara u nepunih mesec dana (takmičenja)
slika Veliki naučni park - ONLAJN (Naučni park)
slika Nova zvezda kviza „Potera“ koja je znanjem zadivila Srbiju (RTS Potera)
slika МЕЂУНАРОДНИ ПЕСНИЧКИ КОНКУРС (književnost)
slika "Nikad više neću doći u Nemačku. Ni na odmor, ni u posetu. Ni po koju cenu!" (gastarbajteri)
slika Istorija pamuka - kako je postao nezamenljiv materijal koji svi nosimo (industrija)

REGISTRUJTE SE
i čitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijateljaPretraži magazin po:
internet:::
9. jun. 2007.

OPASNOST NA SVAKOM KORAKU      Popularni sajtovi na Internetu sve češća meta nasrtaja raznih napadača koji računaju na lakovernost posetilaca i njihovo poverenje u odredjene brendove.
      - Cilj je uzeti žrtvama sve pare sa računa u banci.
      - Najčešći načini uzurpiranja brenda na Internetu, takozvanog sajberskvotinga, su "fišing" (phishing) i "sajfoning" (siphoning)

     
      NJUJORK, (Tanjug-Ekos-spec) - Popularni sajtovi su sve više pod nasrtajem raznih napadača koji, zloupotrebom poverenja posetilaca Interneta u odredjene brendove, na mnoge načine pokušavaju da dodju do novca ili potrebnih podataka, saopštila je kompanija "Mark Monitor" koja korporacijama pruža zaštitu na Internetu.
      Najčešći načini uzurpiranja brenda na Internetu, takozvanog sajberskvotinga (cybersquatting) su, prema tom saopštenju, "fišing" (phishing), "sajfoning" (siphoning) i lažna saradnja sa zloupotrebljenim brendom.
      "Fišing" je vrsta prevare koja trenutno ima najveću popularnost, a koristi tehniku socijalnog inženjeringa poput falsifikovanih poruka elektronskom poštom i ilegalnih vebsajtova kojima se primaoci dovode u zabludu da bi odali svoje privatne finansijske podatke, medju kojima je najtraženiji i najznačajniji broj kreditne kartice, kao i korisničko ime i pristupna šifra za sajtove banaka ili drugih finansijskih ili plaćenih sajtova.
      Takav napad počinje slanjem mejla, koji izgleda kao da je od banke ili druge legitimne institucije s pitanjem korisniku da unese osetljive podatke. Poslata poruka najčešće sadrži link ka veb formi koja izgleda kao prava, pa korisnik, žrtva prevare, najčešće nije svestan onoga što mu se dogadja.
      "Sajfoning" ili "klikfrod" (clickfraud) ima za cilj da preusmeri posetioce odredjenih sajtova na sajt koji po imenu, formi i prvoponudjenom sadržaju veoma liči na neki popularni sajt. Samo kratkoročno registrovanje sajtova, koji imenom ili sadržajem podsećaju na neki popularni sajt u cilju njihove zloupotrebe naziva se "ček kajting" (check kiting).
      Privučenim posetiocima na tim sajtovima se nude proizvodi koji su ili falsifikati, ili su iz navodno dodatne palete firme koja se kopira. Isti sistem se koristi i za preusmeravanje ka sajtovima ili veb formama na kojima se traže odredjeni finansijski podaci.
      Za pridobijanje vlasnika što većeg broja sajtova da postave linkove ili banere ka plagijatorskim sajtovima obično se nudi plaćanje po kliku, koje je, takodje, lažno.
      "Mark Monitor" je sproveo ispitivanje napada i utvrdio da su napadi svih oblika u velikom porastu.
      Ispitivanje je trajalo četiri nedelje, a obuhvatilo je 25 najpopularnijih sajtova u svetu, svrstanih u osam kategorija medju kojima su autoindustrija, garderoba, hrana i visoka tehnologija.
      U periodu od 9. marta do 6. aprila utvrdjeno je 286.000 nasrtaja na te sajtove. Od toga je registrovano 50.743 dolaska sa lažnog plaćanja po kliku, 21.093 dolaska sa lažnog mejla i pronadjeno 11.015 kajting sajtova.
      Direktor marketinga "Mark Monitora" Frederik Felman izjavio je, tim povodom, Rojtersu da je sajberskvoting tek početak svih zloupotreba na Internetu i da stvari mogu biti još gore - sem ako, u medjuvremenu, ne bude nešto delotvorno preduzeto protiv tog zla.
      Felman je, takodje, istakao da je obim zloupotreba izuzetan, ali i da uzurpatori nalaze sve više razumevanja za ono što rade.
      Prema rezultatima ispitivanja, najčešće žrtve sajberskvotinga su mediji i Internet brendovi, dok su finansijske organizacije i banke najčešće pod udarom ček kajtinga i fišinga.
      Pored finansijskih, na udaru su i aukcijske kuće, a tokom martovskog ispitivanja je po prvi put utvrdjen fišing i prema aukcijskoj kući eBay Inc.
     

Staniša Krsmanović
AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane
06. 05. 2020.
Vladan
- Kakva je procedura za upis u srednju školu?
13. 03. 2020.
Vladan
- Ekoloska deratizacija
15. 12. 2019.
- Стимулација интелектуалног развоја- примери добре праксе
27. 10. 2019.
Goranko Ilić
- Књига Завети Милоша Ковића
26. 10. 2019.
- Мачак отишао у хајдуке
25. 08. 2019.
Goranko Ilić
- Представљање књиге Црногорски сепаратизам Александра Раковића
Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 38
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 38
© 1999. - 2021.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
-||-