|||

Nazad
STEROIDI
     
     Anaboličko androgeni steroidi su hemijske supstance koje su vezane uz muške polne hormone. "Anabolički" se odnosi na stvaranje mišića, a "androgeni" na izražene muške sekundarne karakteristike. "Steroidi" su vrsta lekova. Ovi lekovi su legalno dostupni jedino putem recepta, da bi se lečila stanja koja se pojavljuju kad telo proizvodi abnormalno male količine testosterona, kao što su kasni pubertet i neke vrste impotencije, zatim da se leči trošenje tela pacijenata koji imaju SIDU i druge bolesti. Zloupotreba steroida može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, od kojih su neki neizlečivi.
     Danas, atletičari i drugi zloupotrebljavaju anaboličke steroide da bi poboljšali reyultate i da bi unapredili svoj fizički izgled.
     Anabolički steroidi se uzimaju oralno ili intravenozno, obično u ciklusima koji traju nekoliko sedmica ili meseci, umesto da ih uzimaju kontinuirano. Oni uzimaju višestruke doze steroida tokom određenog vremenskog perioda, zatim prestaju jedno vreme, da bi opet počeli. Takođe, korisnici često kombinuju nekoliko različitih vrsta steroida da bi povećali njihovu efektnost, a smanjili negativne efekte.

     
     ZDRAVSTVENE TEŠKOĆE
     
     Izveštaji pokazuju da upotreba anaboličkih steroida poboljšava mišićnu masu, snagu i sposobnost da se trenira duže i napornije. Postoji više zdravstvenih teškoća koje su prouzrokovane zloupotrebom steroida, od kojih su neke neizlečive. Takođe, ljudi koji unose intravenozno anaboličke steroide izloženi su riziku od dobijanja ili prenošenja hepatitisa, koji prouzrokuje teška oštećenja jetre, ili HIV-a, virusa koji dovodi do SIDE.
     Osnovni nusefekti koji se javljaju prilikom zloupotrebe steroida su: tumor i rak jetre, žutica, zadržavanje tečnosti, visok krvni pritisak, povišen LDL (loši holesterol) i snižen HDL (dobri holesterol); ostali nusefekti uključuju: tumore bubrega, akne i drhtavicu. Takođe, postoje još neki nusefekti vezani uz pol:
     - za muškarce - smanjeni testisi, smanjen broj spermatozoida, neplodnost, ćelavost, rast grudi, povećan rizik od dobijanja raka prostate
     - za žene - rast dlaka po licu, ćelavost, neredovnost ili prestanak menstruacije, povećan klitoris, dublji glas
     - za adolescente - prevremeni prestanak rasta zbog preuranjenog koštanog sazrevanja i ubrzanih pubertetskih promena. To znači da adolescenti rizikuju da ostanu niski ako uzimaju anaboličke steroide pre nego što se potpuno razviju.
     Naučna istraživanja pokazuju da zloupotreba anaboličkih steroida može prouzrokovati agresivnost i druge psihološke nusefekte. Mnogi korisnici govore da se dobro osećaju dok su na steroidima, ali istraživači ističu da može doći do naglih promena raspoloženja, uključujući i simptome slične onima koji se javljaju kod manije, što vodi do nasilja. Kad se prestane sa uzimanjem droga često se javlja depresija, što može da doprinese razvoju zavisnosti o anaboličkim steroidima. Istraživači, takođe, navode da korisnici mogu patiti od paranoidne ljubomore, ekstremne razdražljivosti, zabluda, lošeg prosuđivanja usled osećaja nepobedivosti.
     
     
Olgica Krsmanović

      Pogledajte i ove tekstove:
     
     - heroin
     - kokain
     - marihuana
     - inhalanti
     - klupske
     - metamfetamin


Nazad


HOME