|||

Nazad
METAMFETAMIN
     
     Matamfetamin je adiktivni stimulant koji aktivira određene ćelije u mozgu. Metamfetamin je hemijski srodan amfetaminu, ali efekti metamfetamina na centralni nervni sistem su jači. Obe droge se koriste u medicinske svrhe, najviše u lečenju gojaznosti, ali je njihova terapijska upotreba ograničena.
     Metamfetamin se proizvodi u ilegalnim laboratorijama, vrlo je adiktivan i često se zloupotrebljava. Metamfetamin ima različite nazive u slengu kao što su: 'speed', 'meth' i 'chalk'. Metamfetamin hidroklorid, čisti providni komadići slični ledu, koji se koriste za pušenje, zovu se:'ice', 'crystal' i 'glass'.

     
     ZDRAVSTVENE TEŠKOĆE
     
     Metamfetamin oslobađa velike količine neurotransmitera dopamina, koji stimuliše moždane ćelije, podižući raspoloženje i telesnu pokretljivost. Pokazalo se da ima neurotoksične efekte, oštećujući moždane ćelije koje sadrže dopamin i serotonin (neurotransmiter). Izgleda da nakon određenog vremena metamfetamin uzrokuje smanjenje nivoa dopamina, što može dovesti do simptoma sličnih onima kod Parkinsonove bolesti.
     Metamfetamin se uzima oralno, intranazalno (ušmrkavanje praha), intravenozno (ubrizgavanjem) i pušenjem. Odmah nakon pušenja ili intravenoznog ubrizgavanja, korisnik doživljava intenzivno uzbuđenje ili 'flash' koje traje samo nekoliko minuta i smatra se izuzetno ugodnim. Ušmrkavanje ili oralno uzimanje stvaraju euforiju, ali ona nije intenzivna. Korisnici mogu brzo postati zavisni, što dovodi do češćeg uzimanja i povećavanja doze.
     Istraživanja na životinjama, koja se sprovode više od 20 godina, pokazuju da velike doze metamfetamina oštećuju neuronske završetke. Neuroni koji ne sadrže dopamin i serotonin ne odumiru nakon upotrebe metamfetamina, ali nervni završeci budu odsečeni, a pokazalo se da je njihov ponovni rast ograničen.
     Aktivnost CNS-a (centralnog nervnog sistema), nakon uzimanja i malih količina metamfetamina, uključuje povećanu budnost, povećanu psihičku aktivnost, smanjen apetit, hipertermiju i euforiju. Ostali efekti CNS-a uključuju razdražljivost, insomniju, konfuziju, drhtavicu, grčeve, zabrinutost, paranoju i agresivnost. Hipertermija i grčevi mogu razultovati smrću. Metamfetamin prouzrokuje ubrzano lupanje srca i povišen pritisak, pa može dovesti do nepopravljivih oštećenja krvnih sudova u mozgu, što može biti uzrok moždanog udara. U ostale efekte metamfetamina ubrajamo respiratorne probleme, nepravilno kucanje srca i ekstremnu anoreksiju. Njegova upotreba može izazvati kardiovaskularni kolaps i smrt.
     
     
Olgica Krsmanović

      Pogledajte i ove tekstove:
     
     - heroin
     - kokain
     - marihuana
     - inhalanti
     - klupske
     - steroidi


Nazad


HOME