Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?

ID: katarinasaric
Grad: ,
Zanimanje:

Pošalji privatnu poruku

Dodaj u prijatelje

- BLOG
- SLIKE
- PRIJATELJI


SVI BLOGOVI


Godine upisa bloga: 2014

16. 06. 2014.
LUK I LIRA


Ratna ili ljubavna igra između muškarca i žene, stara je koliko i ovaj naš svijet. I jedno i drugo nastali iz spoja suprotnosti u čijem spoju traju još uvijek i trajaće dok bude svijeta i vremena. Ne kaže se uzalud da je u ljubavi i ratu sve dozvoljeno (zato smo ih u ovom kontekstu i upotrebili kao sinonime), pa i nestašni vragolan Kupidon, najprije pogađa ljudska srca zategnutim lukom i strijelom da bi tek nakon toga uslijedili melodični i zanosni zvuci lire... Šta je zajedničko ljubavi i ratu? I može li se pronaći neki novi prostor igre koja bi se odvijala po nekim drugačijim pravilima?
U ratu, a vjerujemo i u ljubavi, oduvijek se primjenjivala strateška vještina moći i vladanja. Samo što je ljudima, u životu koji je sam po sebi osuđen na prolaznosti, bila nasušna potreba da vjeruju u iluzije, u zavjete i vječne ljubavi. Brak kao kruna ljubavi je upravo zamišljen kao sigurnost i oslonac, mirno ostrvo usred dijalektičkog mora nemira Vođeni ovom snažnom potrebom, zaboravili smo da se zapitamo, da li je bračni zavjet prirodna ili vještačka tvorevina? I ako ljubav već postoji, šta će joj papir kao potvrda tog postojanja? Jer potpisani dokument svjedoči samo u prilog tome da je brak još samo jedna u nizu mnogih drugih institucija, nastalih iz potrebe za kontrolom i dominacijom, kao i jasnom podjelom uloga i radnih obaveza. Čak i Ksenofon, prije pojave hrišćanstva i izbacivanja ljudi iz Rajskog naselja (krivicom i grijehom, naravno Evinim, koji u amanetu baštine sve žene našeg kulturološkog miljea), u svojoj Ekonomiji precizno definiše i određuje uloge muškarca i žene u bračnoj zajednici kao osnovnoj ćeliji društva. On je već tada u zajednici života vidio stub društva, a ženu kao temelj kuće i porodice. I već tada je, svim budućim ženama sa ovih naših prostora (ako ne izgubimo iz vida da naša civilizacija počiva na grčkoj filozofiji i hrišćanskom dogmatizmu, kao na Herkulovim stubovima) poslata jasna i nedvosmislena poruka: Vaše mjesto je u kući! Jer, po prirodi samih stvari, žena je slabija a muškarac jači, te ako dođe do izmjena ove prirodne raspodjele uloga, kaže Ksenofon, dolazi do kršenja nomosa. A svi oni koji idu protiv prirode i napuste svoje mjesto koje im je božanstvo odredilo, moraju biti kažnjeni.
U istom periodu nastaje čuveni spis koji se pripisuje Demostenu, a nosi naziv Protiv Neere. U njemu nailazimo na čuvenu definiciju žene koja ,,pokriva sve njene prirodne i društvene uloge: bludnice imamo radi naslade; ljubavnice zbog svakodnevne pažnje a supruge da bismo dobili zakonito potomstvo i vjerne čuvarke ognjišta.
Kao što vidimo, bilo da su u pitanju grčki bogovi ili pak hrišćanski jedinorodni Bog, ženi se podjednako teško piše! A kako stvari i danas stoje, pisaće se još teže. Jer žene su se ipak usudile da prekrše kletvu. Danas ih je sve više u foteljama iz kojih se rukovodi i upravlja, za katedrama, za volanima čak i kamiona šlepera, kormilima čak i prekookeanskih brodova i podmornica... Mjesto čuvarke toplog ognjišta je ostalo, reklo bi se, upražnjeno. Nije li vrijeme da ga zauzme muškarac, e da bi se uloge, s vremena na vrijeme, mogle zamijeniti? Jer danas postajemo svjedoci da živimo u vremenima u kojima sve više žena izlazi iz teretana, dočim muškaraca iz kozmetičkih salona. Eklektizam je u modi, od svega ponešto, uostalom, animus i anima se prepliću u svima nama, svi smo sačinjeni pomalo i od muških i od ženskih hormona. Potrebno je samo naći novi prostor na kojem bi se ispoljili svi naši potencijali, možda da bojno polje zamijenimo terenom za neke nove, kreativnije igre? Jer ipak je vrijeme ratničkih igara minulo odavno, a i ono u kojem se domaćin vraćao sa polja noseći kosu preko ramena, a žena naramak sijena na leđima. A igra je igra upravo zato što smo slobodni da sami kreiramo njena pravila. Sve dok razumijemo suštinu. Da smo svi bez razlike samo dio jedne velike kosmičke igre u kojoj pravila nijesu stroga niti determinisana, naprotiv, fleksibilno se mijenjaju u skladu sa okolnostima.
U ime jednog novog, nadolazećeg obilja života, zakopajmo ratne sjekire i zaplešimo po njenim taktovima Umjesto da tražimo krivca i jalovo raspravljamo o gorućim pitanjima muško-ženskih odnosa, patrijarhata i tradicije, krize braka, porodice, društvene zajednice...
I zar je toliko važno ko će da kosi, a ko vodu nosi?



Ovo Vam se svidja! | | | Ovo Vam se ne svidja!


Tekstovi blogera katarinasaric u 2014 godini:

16. 06. 2014.LUK I LIRA1/0
12. 06. 2014.SCIENTIA SEXUALIS1/0





AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje

Najnoviji blogovi:

18. 10. 2022.
Vladan
- Koji su idealni uslovi za rast svekrvinog jezika?
22. 09. 2022.
Vladan
- Šta učiniti kada vam se pred važan događaj pojavi herpes na usni?
30. 06. 2022.
Vladan
- Da li imate isti ukus kao kraljica Elizabeta pri izboru kućnih ljubimaca?
07. 06. 2022.
Vladan
- Prag - najstarija evropska prestonica posmatrana iz drugog ugla
21. 08. 2021.
Vladan
- Kako skuvati savršen pirinač na ringli šporeta?
16. 08. 2021.
Vladan
- Da li sasi voda zaista ubrzava mršavljenje?
29. 03. 2021.
Vladan
- Kako rade Internet pretraživači?
29. 12. 2020.
Vladan
- Šta radi armirač?
30. 11. 2020.
Vladan
- Kako „pasivne kuće“ doprinose energetskoj efikasnosti
23. 11. 2020.
Vladan
- Stvari koje bi trebali da znate ukoliko nameravate da započnete proizvodnju organske hrane


Vaš ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 56
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 56




© 1999. - 2024.
Digitalna Srbija pravi
Sva prava zadržana ||| All rights reserved