Ime: Šifra:    Novi član?    Zaboravljena šifra?





- HAARP
- naoružanje
- oprema
- podmornice
- terorizam









CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9046
Najnovi član: dudanena

Najnoviji tekstovi:

slika Kviz 35 (kviz 35)
slika Razvoj emocionalne inteligencije kod dece (psihologija)
slika Dobitnik i rezultati Kviza 34 (Dobitnici i rešenja)
slika Kviz 34 (kviz 34)
slika Znanje kao pasoš za budućnost (ICT)
slika Jedinstveni narod i zemlja Slavena (istorija)
slika Da li je ekcem kod dece povezan sa alergijama i astmom? (medicina)
slika Četvrta industrijska revolucija i proširena realnost na Sinergiji 17 (ICT)
slika Mihail Labkovski: Pustite decu da budu - deca! (psihologija)
slika Isidora Bjelica - Crnogorske princeze (istorija)





REGISTRUJTE SE
i èitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijatelja















Pretraži magazin po:
vojska:::oprema
arhiva

Savremeni vojnički kazan



      Na ovogodišnjem sajmu naoružanja i vojne opreme u Beogradu "Partner 2004" pažnju inostranih vojnih sručnjaka, posebno onih iz mnogoljudnih azijskih zemalja, privukla je pokretna vojnička kuhinja, prvenstveno zbog njenih veoma dobrih tehničkih karakteristika, ali i zbog velikog dijapazona primenljivosti i u vojne i u civilne svrhe.
      Popularni "vojnički kazan" izazvao je značajno interesovanje vojnih atašea, posebno onih iz mnogoljudnih zemalja Azije.
      Priča o domaćem, popularnom "vojničkom kazanu" počela je pre nekolilo godina kada je tadašnja Vojska Jugoslavije pokušala da nabavi kuhinje u inostranstvu ali su one bile skupe, tražena akontacija velika, a dinamika isporuke spora.
      Zato su stručnjaci Akcionarskog društva "Termovent" iz Brze Palanke krenuli u akciju i na osnovu projekta koji je verifikovao Vojnotehnočki institut za samo godinu dana izašla je nulta serija.
      Kuhinja je projektovana prema savremenim standardima usvojenim u razvijenim zemljama i zadovoljava stroge uslove kada je reč o primenjenim tehnologijama i materijalima koji dolaze u neposredan dodir sa namirnicama. Zahvaljujući dvostrukim zidovima kazana vojnički pasulj više neće moći da zagori, čak i ako se kuvari regruti "trudili" da mu daju taj "standardni" šmek. Promrzla vojska, koja se rado grejala uz stari kazan i rizik da se gadno opeče, zahvaljujući termoizolaciji, na ovaj kazan može i da se nasloni.
      U nekoliko posebnih delova pokretne kujne istovremeno može da se spremi kompletan ručak (na primer skuva supa, izdinsta meso, ispeče krompir i spreme krofne) za 100 ljudi i to sve za samo dva sata. U kombinaciji je još 30 jela. Vojnički pasulj ("klot" ili sa slaninicom) za 500 osoba može da se krčka čak i kada kuhinja putuje okačena sajlom o helikopter.
      Zapremina kazana je 200 litara, a kazančeta za zapršku - 20 litara.
      Gotovo jelo se više ne presipa kutlačama iz kazana u manjerke (termose), već se u njih istače kroz slavine!
      Kuhinja je veoma ekonomična jer troši 25 kilograma čvrstog goriva ili 4 litara tečnog goriva na sat. Zahvaljujući novom tehničkom rešenju, ložištu je trostruko produžen vek eksploatacije.
      Ni ekološki momenat nije zanemaren, pa je pored novog ložišta i efikasno rešenje dimnjaka (koji se sklapa kada kuhinja nije u upotrebi) doprinelo da je emisija štetnih gasova na donjoj granici dozvoljenog.
      Pre no što je stigla do Vojske kuhinja je sedam meseci bila na ispitivanju u ekstremnim uslovima u Tehničkom opitnom centru.
      Smrzavali su je na -30 stepeni i pekli na + 50 stepeni, vukli je 3.000 kilometara po bespuću i ložili neprekidno 300 sati. I za vreme "mučenja" u njoj se uvek nešto krčkalo.
      Ukoliko vojnici Srbije i Cren Gore krenu u mirovne misije po svetu bar za hranu neće morati da brinu.
      Konstruktori napominju da kujna "govori" četiri jezika (peče, kuva, dinsta i prži), a kao gorivo koristi sve što može da gori - u čvrstom, tečnom i gasovitom stanju.
      Pogodna je za korišćenje i u slučaju elementarnih i drugih katastrofa, masovnih pokreta stanovništva usled ratnih dejstava ali i velikih sportskih i kulturnih manifestacija.
      U prozivodnji pojednih delova i sklopova pokretne kuhinje učestvuje nekoliko domaćih preduzeća.
      Košta koliko i jedan prosečan automobil.
      Jedan o prvih ozbiljnih mušterija na Sajmu bio je iz civilne branše - promućuni ugostitelj iz Guče, koji je najavio da će na ovogodišnjem Saboru trubača razbiti konkurenciju, nudeći istovremeno četiri jela.

Novica Andrić



Zasad nema komentara na ovaj tekst!

AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje
obuka20
administracija01

Najnoviji blogovi:

08. 02. 2015.
Staniša Krsmanović
- NEZNAM, NEŽELIM, NEMOGU: Ovo su najveće greške u pravopisu srpskog, hrvatskog, bosanskog ili ma-kako-ga-zvali jeziku
17. 01. 2015.
Staniša Krsmanović
- 5 istina koje znaju samo mentalno snažne osobe
22. 12. 2014.
Staniša Krsmanović
- Boris Dežulović: Adio pameti
04. 12. 2014.
Anita Momčilović
- "Noć knjige" 12. decembra 2014. od 17 do 24h
04. 11. 2014.
Anita Momčilović
- Uspešno završen 59. Međunarodni Sajam knjiga u Beogradu
03. 09. 2014.
Staniša Krsmanović
- Шта је полуинтелектуалац?
14. 07. 2014.
- Gde su ljudi?
12. 07. 2014.
Siniša Stamatović
- Multi Language - Univerzalni rečnik reči
16. 06. 2014.
- LUK I LIRA
12. 06. 2014.
- SCIENTIA SEXUALIS




Vaš ID :
Prisutni na sajtu:

stanko,
 


Ukupno prisutno na sajtu: 19
Prijavljeni: 1 ||| Gosti: 18




© 1999. - 2017.
Digitalna Srbija pravi
1Sva prava zadržana ||| All rights reserved