Ime: Å ifra:    Novi član?    Zaboravljena Å”ifra?

- AIESEC
- Festival nauke
- Globalna Ŕkola preduzetniŔtva
- ICT
- Laboratorija slavnih
- Noć istraživača
- Noć knjiga
- Organizacione nauke
- Sajam knjiga
- Sajam zapoŔljavanja
- Studija slučaja (Solvers Cup)
- arheologija
- ekologija
- evrointegracija
- filozofija
- geodezija
- informatika
- jubilej
- kinematografija
- knjige
- književnost
- kultura
- marketing
- maturanti
- medicina
- menadžment
- nagrade
- održani
- politikologiija
- predavanja
- promocija
- psihijatrija
- psihologija
- reagovanja
- saradnja
- tribine
- turizam
- umetnost
- vesti
- vojska
- zaposlenje

CENOVNIK
OZNAKA Cena čitanja CELOG teksta
Besplatno
1 dinar
50 dinara
100 dinara

Ukupno članova: 9075
Najnovi član: kokobrajs

Najnoviji tekstovi:

slika "Tragovi duŔe" za jedno veliko - Hvala (promocija)
slika Koliko se znanje o arhitekturi i građevini menjalo od antike? (arhitektura)
slika NovogodiŔnji poklon za naŔe čitaoce (poklon)
slika Kad se uči najvažnije je koncentrisati se na zadati problem (takmičenja)
slika Kinezi napravili providan autoput (gradjevinarstvo)
slika Ovo su najčvrŔći materijali koji se koriste u građevinarstvu i industriji (građevinarstvo)
slika Ostavi CV! Lansiraj svoju karijeru! (Sajam zapoŔljavanja)
slika Laboratorijska oprema - tačni nazivi i vrste (hemija)
slika Efekti druÅ”tvenih mreža: status ā€“ it´s complicated (tribine)
slika Imena zanata kojima do sada niste znali značenje (etnologija)

REGISTRUJTE SE
i ĆØitajte CELE besplatne tekstove!
Obavestite prijateljaPretraži magazin po:
skupovi:::medicina
8. decembar. 2014.

Tribina:»Borba protiv raka jajnika«          Karcinom jajnika nije lako otkriti. Jaljaju se nespecifični rani simptomi: nadutost, uvećanje obima trbuha, povećanje telesne težine, sitost nakon uzimanja malo hrane, problemi sa stolicom i mokrenjem. Tegobe kratko traju, počinju iznenada, posle kojih sledi operacija. Od ove opake bolesti godiÅ”nje oboli viÅ”e od 250.000 žena, a umre oko 140.000 pripadnica lepÅ”eg pola. Nažalost, to viÅ”e nije bolest starijih žena, jer oboljevaju i sve mladje pacijentkinje.
          Rak jajnika je po učestalosti deseti rak kod žena, a po smrtnosti je na petom mestu. U Sbiji oboli oko 900 novih pacijentkinja, dok približno 500 izgubi bitku sa tom boleŔću – rekao je profesor dr Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije na tribini »Borba protiv raka jajnika«, održanoj u toj zdravstvenoj ustanovi u organizaciji Udruženja za borbu protiv ove opake bolesti.
          On je podsetio da odavno postoji ideja Udruženja onkoloÅ”kih hirurga da se formira, najviÅ”e tri centra: 'U njima bi se zbrinjavale pacijentkinje, koje obole od raka jajnika kako se ne bi propustila prva operacija, poÅ”to hiruÅ”ko lečenje mora da bude adekvatno da bi doÅ”lo do izlečenja ili da bi omogućilo dodatnu terapiju', podvukao je prof.dr Džodić.
          Osim toga, postoje i dokazi da žene koje oboljevaju od maligne bolesti dojke, mogu čeŔće da obole od jajnika, te bi za njih bilo dobro ukoliko se uradi odstranjivanje jajovoda i jajnika – istakao je dr Lazar Nejković iz GAK 'Narodni front'. –Žene koje ne radjaju, uzimajući u obzir i devojke od 25-26.godina, sklonije su nastanku maligne bolesti, kao Å”to će i one koje su ostajale trudne, ali su prekidale trudnoću, čeŔće oboljevati.
          Prema njegovim rečima, dokazano je da je talk sa rukavica jedan od faktora, koji može dovesti do pojave maligniteta jajnika. Takodje, svi procesi na jajnicima, povećavaju mogućnost za nastanak maligniteta, kao i procesi koji sprečavaju ovulaciju, jer ćelije koje se nalaze na povrÅ”ini jajnika urastaju u jajnik i u nekoj od deoba nastaje maligni proces.
          -Vrlo je bitna adekvatna hirurgija, jer kada utvrdimo stadijum znamo i kako ćemo ga lečiti. Tragedija druÅ”tva je Å”to žene odlaze kod lekara tek kada imaju problem, te se retko registruje bolest a da nije u uznapredovalom stadijumu. Bolest, inače ima četiri stadijuma, od kojih su uznapredovali treći i četvrti. PetogodiÅ”nje preživljavanje u prvom stadijumu je oko 92, odnosno 96 odsto, zatim u drugom stadijumu 65 odsto, u trećem stadijumu 25-27 odsto, a u četvrtom 4-5 odsto – podvukao je dr Nejković.
          Zato se insistira da se bolest prepozna blagovremeno, ali načini da se to uradi nigde u svetu ne postoje. Drugim rečima, karcinom jajnika nije lako otkriti, jer se radi o 'tihom ubici'. Ne mogu se rutinski raditi ultrazvučni pregledi, ne može se besomučno odlaziti kod ginekologa svakih par meseci, nema adekvatne analize, kao Å”to nema ni serumskog faktora u krvi kojim bi se dokazalo da je neko bolestan ili da će oboleti, rekao je dr Nejković.
          -Ali, zato nam je tumor markera dobar parametar za procenu oboljenja, iako nije strogo specifičan budući da može da se odnosi na infekcije, gastrointestinalni trakt, oboljenja jetre ili pluća... Ipak, žene u reproduktivnoj fazi kod kojih je neko u porodici, već oboljevao od raka jajnika, trebalo bi da idu kod ginekologa na pregled jedanput godiÅ”nje, a one koje su zavrÅ”ile sa reprodukcijom a genetski su predisponirane, neka se protektivno odluče za operaciju i otklanjanje potencijalnog problema, kao Å”to je uradila glumica Andželina Džoli – savetuje dr Nejković.
          Prim. dr mr sc.med Suzana Vasović, direktor Odeljenja kliničke laboratorije Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije navela je da je lečenje raka jajnika multidisciplinarno. Nakon radikalne operacije, razmatraju se svi faktori rizika za ponovnu pojavu bolesti.
          -Danas posedujemo moćne citostatike za lečenje ove bolesti, ali svaka nova pojava smanjuje osetljivost bolesti, čak i na te nove citostatike. Koliko je hirurg iskusan da, najčeŔće u poodmakloj fazi bolesti, odstrani sve Å”to se može videti 'golim okom', direktno utiče na rezultate lečenja i ukupno preživljavanje – rekla je dr Vasović.
          Ona je dodala da je danas napravljen pomak otkrićem, takozvane bioloÅ”ke terapije, imajuću u vidu da postoji faktor koji dovodi do stvaranja novih krvnih sudova u tumoru. Kada se to spreči, onemogućava se njegovo dalje Å”irenje i metastaziranje. Medjutim, problem je Å”to se kod karcimoma jajnika javljaju nespecifični rani simptomi: nadutost, uvećanje obima trbuha, povećanje telesne težine, sitost nakon uzimanja malo hrane, problemi sa stolicom i mokrenjem.
          -U Srbiji ima samo par centara u kojima rade vrsni hirurzi, koji znaju da urade potrebnu operaciju karcinoma jajnika, a nema dostupnih ni svih citostatskih lekova, o bioloÅ”koj terapiji i da se ne govori, koju bi inače uz hemioterapiju trebalo da primaju žene u Srbiji sa karcinom jajnika - poručila je dr Vasović.
          Aneta Ćurčić, zdravstveni saradnik Odeljenja za obrazovanje i rehabilitaciju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije navela je da dijagnoza »rak jajnika«, navodi pacijentkinju na miÅ”ljenje da je smrt oko nje. Zato je tada potrebno da potraži podrÅ”ku, jer izlečenje postoji.
          -Važno je da pacijentkinja nauči da promeni životne navike. Cilj psihosocijalne onkologije je da se tim pacijentkinjama, pruži podrÅ”ka da nastave da žive Å”to je moguće kompletnijim i kvalitetnijim životom, Å”to mi činimo putem individualnih i grupnih razgovora, kao i na seminarima. NaÅ”e Odeljenje ima multiprofesionalni tim koji čine psiholog, defektolog, socijalni radnik, fizioterapeut, nutricionista, a za one koji to žele, u posetu im može doći i - sveÅ”tenik.

Jasmina VujadinovićZasad nema komentara na ovaj tekst!
AKTIVNI OGLASI:

PosloviNudim znanjeTražim znanje
obuka20
administracija01

Najnoviji blogovi:

08. 02. 2015.
StaniÅ”a Krsmanović
- NEZNAM, NEŽELIM, NEMOGU: Ovo su najveće greÅ”ke u pravopisu srpskog, hrvatskog, bosanskog ili ma-kako-ga-zvali jeziku
17. 01. 2015.
StaniÅ”a Krsmanović
- 5 istina koje znaju samo mentalno snažne osobe
22. 12. 2014.
StaniÅ”a Krsmanović
- Boris Dežulović: Adio pameti
04. 12. 2014.
Anita Momčilović
- "Noć knjige" 12. decembra 2014. od 17 do 24h
04. 11. 2014.
Anita Momčilović
- UspeÅ”no zavrÅ”en 59. Međunarodni Sajam knjiga u Beogradu
03. 09. 2014.
StaniÅ”a Krsmanović
- Шта је полуинтелектуалац?
14. 07. 2014.
- Gde su ljudi?
12. 07. 2014.
SiniÅ”a Stamatović
- Multi Language - Univerzalni rečnik reči
16. 06. 2014.
- LUK I LIRA
12. 06. 2014.
- SCIENTIA SEXUALIS
VaÅ” ID :
Prisutni na sajtu:


 


Ukupno prisutno na sajtu: 13
Prijavljeni: 0 ||| Gosti: 13
Ā© 1999. - 2018.
Digitalna Srbija pravi
1Sva prava zadržana ||| All rights reserved